Trăim într-o lume “ne-bună”

Posted on 19/10/2011 by

4


24,5% din populaţia adultă a României are o avere medie de sub 1.000 de dolari, 44% se încadrează între 1.000 şi 10.000 de dolari, 29,4% are între 10.000 şi 100.000 de dolari, iar 2,1% dintre locuitori au o avere medie de peste 100.000 de dolari. România are 16.528 de locuitori cu averi de peste un milion de dolari, dintre care doi miliardari, şi se află pe locul 47 în lume după numărul persoanelor bogate, în timp ce averea medie a unui român, de 13.987 dolari, este pe locul 59 din 160 de ţări, potrivit unui raport al Credit Suisse. Astfel, România are 14.578 de locuitori cu averi cuprinse între 1-5 milioane de dolari, 1.173 de persoane cu averi de 5-10 milioane de dolari, 685 între 10-50 milioane de dolari, 55 între 50-100 milioane de dolari, 32 între 100-500 milioane de dolari. Cinci români au averi de peste 500 de milioane de dolari, dintre care 2 sunt miliardari. (aici)

Marile bănci din SUA, mai puţin Goldman Sachs, sfidează criza cu profituri substanţiale – Toate marile bănci americane au raportat profituri substanţiale în trimestrul al treilea, în pofida condiţiilor economice dificile, excepţie făcând Goldman Sachs, care a trecut pe pierdere din cauza activităţilor de investment banking. (aici)

Profitul Apple a crescut cu 54% în ultimul trimestru, dar investitorii sunt dezamăgiţi. Acţiunile au scăzut cu 6%. Producătorul de smartphone-uri şi tablete a raportat un profit net de 6,62 miliarde de dolari (7,05 dolari pe acţiune) în trimestrul al patrulea (1 iulie – 30 septembrie), în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când compania a avut câştiguri de 4,64 mld. dolari (4,64 dolari pe acţiune), potrivit unui raport al companiei citat de Bloomberg. (aici)

“Olanda, un paradis fiscal pentru numeroase multinaţionale”, dupa un studiu al ActionAid. Acest ONG britanic, care a studiat principalele 100 multinaţionale cotate la Bursa de la Londra, a contabilizat faptul că acestea din urmă aveau 8 492 filiale în străinătate, dintre care 1 330 implantate în Olanda. Doar statul Delaware, din Statele Unite, primeşte mai multe companii străine. Olanda, este “un loc de tranzit de unde societăţile pot să-şi treacă veniturile spre paradisuri fiscale în străinătate”, explică ziarul din Amsterdam. Shell şi BP, care “deţin peste 100 de societăţi în Caraibe unde nu se găseşte nicio picătură de petrol”, sunt în special arătate cu degetul. Mai mult, Olanda atrage şi artişti pentru că veniturile lor câştigate în străinătate nu sunt impozitate aici. (aici)

Tabloidul  Bild, revine la ţinta sa preferată: “În conturile din Elveţia: grecii protejează 200 de miliarde de euro!”, titrează astfel tabloidul berlinez a cărei influenţă asupra cancelariei nu mai este un secret. “În timp ce Europa se bate cu planuri de salvare ajungând la miliarde pentru a ajuta Grecia, tot mai mulţi greci îşi transferă banii în afara ţării” de teama unui crah naţional, denunţă Bild. “Opriţi fuga de capital!”, lansează ziarul în editorialul său, care acuză elita grecească că a refuzat o taxă asupra transferurilor de bani precum şi orice sancţiune pentru evaziune fiscală. În Elveţia trebuie să căutăm aceste capitaluri, arată Financial Times Deutschland, potrivit căruia “Elveţia trebuie să extrădeze banii greceşti”. Cotidianul scrie că Berna se pregăteşte să ducă negocieri cu Atena pentru a împiedica fuga de capitaluri a Greciei, inspirându-se din acordurile deja încheiate cu Germania şi Marea Britanie: va însemna taxarea de venituri de capital a clienţilor greci. În contrapartidă, Grecia va renunţa să-i urmărească pe evadaţii fiscali şi băncile implicate. “Atena aşteaptă astfel să favorizeze pacea socială în ţară, deoarece i se reproşează că obligă suportarea povarei planurilor de austeritate de către clasele medii şi de jos”, explică FTD. (aici)

Camionul care transporta podiumul lui Barack Obama si instalatii de sonorizare a fost furat. Un camion care transporta un podium si echipamente audio utilizate de presedintele SUA, Barack Obama, in timpul interventiilor publice a fost furat, anunta Pentagonul, citat de AFP. Camionul a fost furat in timp ce era stationat in parcarea unui hotel din Richmond (statul Virginia). Vehiculul a fost gasit peste cateva ore, in parcarea altui hotel, conform postului de televiziune WWBT/NBC12 citat de Mediafax. “Nu credem ca erau informatii clasificate sau sensibile la bordul vehiculului”, a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, fara a putea spune ce bunuri au fost furate. Camionul transporta un podium, stampile prezidentiale si echipamente de sonorizare in valoare de 200.000 de dolari. (aici)

Advertisements