Război de presă italo-francez

Posted on 25/10/2011 by

3


Presa italiana a declarat razboi presei franceze si cuplului Merkel-Sarkozy. Incepe cotidianul Corriere della Sera sustinand ceea ce toata lumea a vazut – o zeflemea teribila la adresa lui Berlusconi – scrie jurnalul italian:

Nu a fost frumos pentru un italian să asiste duminică, la Bruxelles, la conferinţa de presă comună organizată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Pentru că, în cursul întâlnirii celor doi lideri cu presa internaţională, premierul Italiei, care – fie că ne place sau nu – ne reprezintă pe toţi pe plan extern, a fost luat în derâdere, a fost criticat pentru că nu aplică măsurile naţionale pentru depăşirea crizei datoriilor statelor suverane, a fost pus, în mod tacit, pe acelaşi plan cu Grecia (Sarkozy a enumerat într-o listă separată Irlanda, Portugalia şi chiar Spania), a fost acceptat cu greu ca interlocutor (şi doar în calitatea oficială pe care o are a fost catalogat demn de încredere de către Merkel).

Bineinteles ca Corriere della Sera recunoaste faptul ca:

Dacă este să vorbim de atitudinea excesivă a lui Merkel şi Sarkozy, cum să nu ne punem întrebarea dacă nu cumva au dreptate? Într-adevăr, Guvernul Silvio Berlusconi nu îşi respectă obligaţiile şi nu a dus la Bruxelles acel plan de relansare pe care ar fi trebuit să îl aprobe de mult timp. Procedând în acest fel, Berlusconi pune în pericol întregul plan destinat evitării extinderii crizei, care ar urma să fie adoptat miercuri. Şi se pare că nu au folosit la nimic avertismentele adresate până acum Guvernului de la Roma, avertismente reiterate ieri de Nicolas Sarkozy: cine nu îşi îndeplineşte obligaţiile nu va primi bani din Fondul European pentru Stabilitatea Financiară (EFSF).

Bineinteles ca Il Giornale îl trimite “la naiba pe Sarkozy” pe prima pagină, avand in vedere ca acest cotidian din Milano este proprietatea fratelui şefului de la Roma. Scrie Il Giornale, preluand apelul lansat în “Il Foglio”, –  invitănd  pe italieni să manifeste în faţa Ambasadei Franţei la Roma, pe 25 octombrie la ora 17, pentru “a-i înapoia lui Sarkozy hohotul de râs în nasul lui Berlusconi şi al poporului italian“. În acelaşi moment, şeful guvernului va încerca să-l convingă pe partenerul său din Liga Nordului să aprobe reforma pensiilor cerută de către UE. “Deplasarea problemelor politice franco-germane spre Italia: iată programul acestui duo de la Bruxelles. Sarkozy a dat tonul. Dar bancherii, investitorii şi economistii francezii nu râd. Au în burtă peste 400 de miliarde de titluri italiene”, în timp ce în Italia “statul şi economistii sunt imbatabili şi rata şomajului este mai bună decât în Franţa. Este rândul nostru să râdem, acum”, conchide “Il Foglio”.

Astept acum ofensiva presei franceze. Niste incompetenti populisti rad de alti incompetenti populisti, o adevarata bunga-bunga 🙂  

Citate din Corriere della Sera, Il Giornale si Il Foglio, traducerile din Presseurop