Confuz şi neconvingător

Posted on 30/10/2011 by

2


Unul dintre cele mai bune institutii de presa din lume este fara indoiala saptamanalul britanic “The Economist”. Este probabil unul dintre putinele organisme de presa care a progresat in aceasta perioada de criza in general si una profunda a mediei si a presei tiparite in particular. In 2009 saptamanalul tiparea 1,6 milioane de copii, perioada de criza l-a adus in anul 2010 la aproape 2 milioane de copii. Editia on-line si portalul de stiri sunt printre cele mai interesante si mai citite din lume. Saptamanalul apartine in proportie de 50% grupului proprietar al cotidianului “ Financial Times” (Pearson PLC) si al unor investitori privati, in frunte cu ramura engleza a familiei Rothschild. Condus de un CA (board of trustees), care reprezinta investitorii si numeste redactorul sef si il poate demite cu un vot majoritar de 2/3. De mentionat ca saptamanal este un sustinator puternic al “ideii Europene” si inplicit al Uniunii! Mai multe despre The Economist puteti citi,  aici.

Intr-un articol de prima pagina saptamanalul dedica o analiza sceptica despre planul de salvarea al Greciei si a monedei unice. Pe pagina de titlu The Economist liderii europeni sunt văzuţi scăpând din barca ce se scufundă, ce pare să fi devenit zona euro. “Programul este confuz şi neconvingător. Confuz, pentru că manevrele sale financiare sunt prea isteţe şi vulnerabile în faţa unor consecinţe neaşteptate. Neconvingător, pentru că lipsesc prea multe detalii iar programul, în esenţa sa, nu se ridică la înălţimea misiunii salvării monedei europene”, consideră săptămânalul londonez, regretând că “Germania şi Banca Centrală Europeană (BCE) au exclus singura sursă de sprijin nelimitat: banca centrală însăşi”.

Pentru The Economist, întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) prin crearea unor instrumente speciale finanţate de alţi investitori, incluzând fondurile de investiţii suverane nu este suficientă: “De ce ar trebui China sau Brazilia să investească mult în ele când Germania refuză să bage mai mulţi bani?” În ceea ce priveşte ştergerea datoriei greceşti, “în timp ce programul FESF îşi propune să ofere încredere deţinătorilor de obligaţiuni, insistenţa liderilor europeni ca ştergerea datoriilor greceşti să fie voluntară va face datoriile din zona euro mai greu de asigurat”. Articolul original din The Economist.