Cine a primit un cal troian?

Posted on 01/11/2011 by

6


Nu cred ca exista o poveste clasica mai potrivita decat povestea Calului Troian la triunghiul Uniunea Europana, Grecia si restul lumii. Povestea “calului troian” este scrisa de un roman (Virgiliu) si se refera la niste greci care nu puteau sa cucereasca Troia. Se crede că inventatorul calului troian ar fi fost regele Ulise, care bazandu-se pe inocenta pana la prostie a troienilor le-a servit un cal imens, construit din lemn, având un grup de războinici de elită ascunşi în pântecul sau. Troienii, în ciuda prezicerilor Cassandrei şi ale lui Laocoon, dar şi a altor voci lucide din cetate, nu numai că au exuberat la vederea Calului, care fiind combinată cu plecarea flotei atacatoare, i-au făcut pe aceştia să deschidă larg porţile cetăţii si chiar sa distruga cu propriile lor mâini o parte din zidul de apărare al Troiei pentru a face loc imensului artefact şi să “primească” cu bucurie Calul în cetatea lor, cea care fusese inexpugnabilă pentru un timp atât de îndelungat. Iar restul a fost, într-adevăr, istorie.

Sa recapitulam. Grecii le-au servit europenilor niste gogosi cu care au fost primiti in Zona Euro. Dupa ce europenii au mancat gogosile si grecii s-au infruptat cu “euroi,” la vremea platilor grecii au spus ca nu au cum sa plateasca pentru ca de fapt ei, saracii, au vrut sa traisca la fel de bine ca cei din occident muncind ca cei din orient. Democratie sau nu? Nu au inventat ei democratia?

Dupa ce au papat ei cateva sute de miliarde de euro, fiind pasuiti de jumatatea datoriilor, au hotarat sa se intrebe impreuna daca ceea ce s-a hotarat saptamana trecuta la Bruxelles este suficient sau poate chiar se poate mai mult. Asta ar fi varianta vazuta de Bruxelles.

O alta varianta poate fi povestita si de la Atena. In varianta ateniana, grecii ar putea sustine ca este mai bine sa dea faliment decat sa se indatoreze pentru generatii si sa traiasca cu apa si paine. Ei pot sustine bineinteles ca ajutoarele Europene sunt de fapt un Cal Troian pentru ca ei, fraierii europeni, sa-si poata confectiona frumoasa frunza de vita cu care sa-si acopere boasele.

Indiferent de versiune, situatia este astazi mult mai albastra decat era acum o saptamana:

1. Grecii danseaza sirtaki in asteptarea unui referendum;
2. Băncile sunt măcelărite pe burse, din cauza democratiei subite a lui Papandreu (referendumului) – Alpha Bank a scăzut cu 16,26%, Piraeus a pierdut 19,52%, iar National Bank of Greece cu 13,37%. Nici băncile din Europa de Vest nu au scăpat, la Milano UniCredit scăzând cu peste 8%, iar la Paris Societe Generale cu 11,21%, iar Credit Agricole cu 10,41%. (aici)
3. Dobânzile obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei au urcat astăzi la 6,23% pe an, ca urmare a furtunii generate pe pieţe de anunţul premierului elen George Papandreou cu privire la organizarea unui referendum despre noul pachet de salvare a ţării, de 130 de miliarde de euro. O valoare peste 6% este considerată nesustenabilă pe termen lung, iar ţările care au apelat la ajutor extern, Grecia, Irlanda şi Portugalia, au făcut-o atunci când dobânda titlurilor pe zece ani se afla sub valoarea de 7%. (aici)
4. Bursele americane au deschis în scădere, indicele Dow Jones Industrial Average pierzând peste 2% în primele minute de tranzacţionare. Evoluţia vine pe fondul tensiunilor din Europa, unde indicii au pierdut între 3 şi 5% după ce premierul elen George Papandreou a anunţat că va organiza un referendum cu privire la ajutorul extern pe care îl primeşte ţara sa. (aici)

Concluzie: Papandreu ii va invata pe Merkel si pe Sarkozy cum se danseaza sirtaki, noi deja stim – i-am avut pe fanarioti 122 de ani (1699-1821), suficient timp  sa fim si noi maestri in sirtaki.

Advertisements