Charlie Hebdo este un săptămânal satiric francez care a fost fondat în 1970. Saptamanalul este considerat independent si combină jurnalismul de investigaţie cu reportaje interne şi externe. Caricaturile şi desenele sunt traditional incorecte politic. Mai mulţi desenatori care se numără printre cei mai talentaţi din generaţia lor, cum ar fi Cabu, Wolinski, Willem, Johann Sfar sau Tardi, colaborează sau lucrează la acest săptămânal. Printre ţintele preferate ale saptamanalului sunt sectele, extremele politice de dreaptă şi de stânga, catolicismul, islamismul şi Nicolas Sarkozy. Aveti link la situl lor.
Ieri, redacţia pariziană a revistei (Charlie Hebdo) a fost afectată de un incendiu de origine criminală, în noaptea de marţi spre miercuri. Asta în contextul în care revista a publicat un număr special despre alegerile din Tunisia. Flăcările nu au făcut victime, potrivit Poliţiei. Incendiul a fost provocat de un cocktail Molotov. Acest lucru urmează să fie confirmat de anchetă.
Simultan cu acest incident, site-ul revistei a fost ţinta unui atac al hakerilor islamisti, care au vrut să înlocuiască pagina principală cu o fotografie cu Mecca şi câteva versete din Coran. Revista a primit recent pe Twitter şi Facebook un anumit număr de “scrisori de protest, ameninţări şi insulte”, pe care conducerea publicaţiei se pregătea să le transmită Poliţiei.
În numărul publicat miercuri, 2 noiembrie, revista Charlie Hebdo a apărut sub numele “Sharia Hebdo“, anunţând totodată că l-a făcut pe Mahomed “redactor-şef” al acestui număr special. De retinul partidul care a câştigat primele alegeri libere din Tunisia după revolta începută astă primăvară a anunţat că viitoarea legislaţie tunisiană se va baza pe legea islamică Sharia.
“O sută de lovituri de bici dacă nu muriţi de râs”: un Mahomed hilar apare pe prima pagină a saptamanalului. Numărul recent a fost conceput ca reacţie la victoria partidului islamist Ennahda la alegerile tunisiene din 23 octombrie, şi la adoptarea anunţată a şariei în Libia. La şase ani de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în cotidianul danez Jyllands-Posten, această iniţiativă nu a fost în mod clar pe gustul tuturor. Paraca Primavara Araba arata la fel de democratica ca si “Iarna Dictatorilor”. Vedem!
Surse: RFI si PressEurop
November 2nd, 2011 → 15:39
[…] Politeia Europeana puteti citi articolul: Despre umor, religie şi libertatea presei Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditTwitterEmailLike this:LikeBe the first to like this […]