Giorgios Papandreou şi dilema prizonierului

Posted on 03/11/2011 by

2


Grecia mai are bani pentru a rezista doar până la mijlocul lunii decembrie, a declarat, joi, o sursă guvernamentală, în contextul amplificării temerilor privind momentul în care Atena va primi a şasea tranşă, de 8 miliarde euro, a ajutorului de la UE şi FMI. Grecia ar fi trebuit să primească tranşa în luna noiembrie, parte a primului pachet de ajutor financiar extern de 110 miliarde de euro, lansat anul trecut, însă liderii zonei euro au avertizat că nu vor elibera banii până când grecii nu vor decide să-şi respecte obligaţiile asumate în al doilea pachet financiar, convenit săptămâna trecută.

Ieri seara dupa intalnirea dintre Papandreu si cuplul “Merkozy,” la încheierea unei reuniuni de criză , declaratia a fost scurta si foarte clara – nici un ban in plus si nici vorba de bani inaintea referendumului anuntat.

Conform postului britanic BBC, Papandreou  întâlneste cu preşedintele Greciei, Karolos Papoulios, imediat după reuniunea de urgenţă a executivului elen, căruia îi va propune o coaliţie de guvernământ sub coordonarea fostului bancher central Lucas Papademos. Papandreou se va retrage din noua guvernare, conform surselor BBC.

Papandreu a devenit victima  a “dilemei prizonierului” intr-un joc fara sanse. Dilema prizonierului este un paradox, parte a teoriei jocurilor. Dilema prizonierului arată cum pot conduce hotărârile raţionale individuale la rezultate colective neoptime. Termenul dilema prizonierului a fost formulat de Albert Tucker de la Universitatea Princeton. (Despre Dilema Prizonierului)

Probabil ca Grecia va primi pedeapsa maximala. O adevarata tragedie…greceasca!

Probabil nou Premier grec va fi un “Isarescu elen” pe nume Lucas Papademos ( 64 de ani), profesor de economie la Universitatea din Atena si profesor invitat de politici publice la Harvard University, dupa ce in perioada 2002-2010 a fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene. Anterior, Papademos a fost guvernator al Bancii centrale a Greciei, din 1994 pana in 2002. El si-a inceput activitatea in cadrul bancii centrale in 1985, ocupand functia de economist-sef, iar din 1993 pe cea de vice-guvernator.

A.., si inca ceva – din 1998 este membru in Comisia Trilaterala. Good luck Mr. Papademos – καλή τύχη Παπαδήμος!