În Europa 3 Noiembrie 2011 – “ Iar G-20 ”

Posted on 03/11/2011 by

1


Titluri: Bursele Internationale 2 Noiembrie 2011; Preşedintele Chinei, Hu Jintao: Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene; Angela Merkel: Germania şi Franţa nu vor renunţa la euro, chiar dacă Grecia o va face; Italia: Guvernul adoptă noi măsuri anticriză înainte de summitul G20; Taxa pe tranzacţii financiare divizează marile puteri; Revista Presei de la Deutsche Welle; Summitul G20 de la Cannes.

Bursele Internationale 2 Noiembrie 2011. Acţiunile de pe pieţele din Asia au scăzut ieri, pentru a treia zi la rând, pe fondul temerilor generate de un eventual faliment al Greciei. Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a coborât cu 2,2%, la 8.640,42 puncte, Kospi al pieţei din Seul – cu 0,6%, la 1.898,01, S&P/ASX 200 al celei din Sydney – cu 1,1%, la 4.184,60. cţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au fluctuat ieri, între pierderi şi câştiguri, în aşteptarea declaraţiilor oficialilor Federal Reserve – banca centrală a SUA – privind politica monetară. La ora 16.45 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,6%, la 5.451,24 puncte, CAC 40 al celei din Paris – cu 1%, la 3.098,64, DAX al Bursei din Frankfurt – cu 1,2%, la 5.904,10. New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri in crestere, dupa doua sesiuni de declin, desi banca centrala a SUA (Fed) nu a oferit raspunsurile asteptate de piata: Dow Jones a castigat 1,53%, iar Nasdaq 1,27%. Potrivit cifrelor finale de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 178.08 de puncte, urcand la 11,836.04 puncte, iar Nasdaq 33.02 puncte, ajungand in final pana la 2639.98 de puncte. Indicele S & P 500 avansat cu 1.61%. HotNews si Bursa.

Preşedintele Chinei, Hu Jintao: Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene. Preşedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus la Cannes omologului său francez, Nicolas Sarkozy, că “Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, dar s-a declarat încrezător în capacitatea europenilor de a face acest lucru, relatează agenţia China Nouă. “Europa este cea care trebuie să rezolve problema datoriei europene”, i-a declarat preşedintele chinez lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, înaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes. “Noi credem că Europa are toată înţelepciunea şi capacitatea (necesare) pentru a rezolva această problemă a datoriei”, a declarat preşedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agenţia oficială. Ziarul Financiar.

Angela Merkel: Germania şi Franţa nu vor renunţa la euro, chiar dacă Grecia o va face. Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat, miercuri seară, la încheierea unei reuniuni de criză privind Grecia, că Franţa şi Germania “nu vor renunţa la euro”, chiar dacă poporul elen va vota pentru ieşirea din zona euro. “Dacă poporul grec spune că nu vrea (ca ţara să rămână în zona euro), noi vom respecta decizia, dar nu vom renunţa la euro”, a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. “Suntem pregătiţi” pentru o astfel de situaţie, a afirmat ea, răspunzând unei întrebări privind posibila ieşire a Greciei din zona euro, dând însă asigurări că Germania şi Franţa vor să ajute în continuare Grecia. Referindu-se la dineul de lucru de miercuri seară cu premierul grec, Giorgios Papandreou, lideri europeni şi directorul general al FMI, Christine Lagarde, Angela Merkel a afirmat că a fost “o sesiune dificilă”. Mediafax

Italia: Guvernul adoptă noi măsuri anticriză înainte de summitul G20. Guvernul italian a adoptat miercuri seara, în cursul unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Miniştri, noi măsuri de austeritate, înainte de summitul G20 ce urmează să se deschidă joi la Cannes, a anunţat o sursă guvernamentală, citată de AFP. În cursul acestei reuniuni, Cabinetul a ‘aprobat un amendament ce reia măsurile prezentate de preşedintele Consiliului, Silvio Berlusconi, în scrisoarea sa adresată Uniunii Europene’ săptămâna trecută, a indicat sursa amintită fără să ofere alte detalii. Ele sunt incluse într-un maxi-amendament la legea finanţelor şi urmează să fie completate ulterior de un decret-lege care să conţină alte măsuri.Potrivit unor surse din cadrul Cabinetului, citate de agenţia ANSA, Silvio Berlusconi le-a dat asigurări miniştrilor săi că legea finanţelor va intra în vigoare în două săptămâni. La Cannes, ‘voi explica că termenele vor fi respectate şi că, peste două săptămâni, vom aproba legea de stabilitate /financiară/ care conţine maxi-amendamentul aprobat de guvern’, a spus el. ‘Voi explica faptul că Italia îşi respectă angajamentele sale faţă de Europa’, a adăugat preşedintele Consiliului de Miniştri. Berlusconi doreşte să ajungă joi la Cannes cu un prim tren de măsuri menite să relanseze creşterea şi să reducă uriaşa datorie în valoare de 1.900 de miliarde euro a Italiei (circa 120 la sută din PIB), cu scopul de a feri ţara de o contaminare a crizei datoriilor.Mai multe feluri de măsuri au fost amintite de presă, şi anume liberalizarea profesiilor reglementate, relansarea infrastructurii şi simplificarea procedurilor administrative.Agerpres

Taxa pe tranzacţii financiare divizează marile puteri. Summit-ul G20 de la Cannes ar urma să pună bazele unei taxe pe tranzacţiile financiare. Ideea sprijinită de Franţa şi Germania este însă respinsă vehement de SUA şi Marea Britanie. În cel mai bun caz, deci, perimetrul acestei taxe se va limita la zona euro. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care e şi maestrul de ceremonii la acest summit G20 a promis că va face totul pentru a “mişca liniile”, pentru a obţine un compromis în acest dosar.”E un subiect capital, atât pentru reformarea sistemului financiar mondial, cât şi pentru a combate sărăcia”, spune principalul consilier al preşedintelui francez. Ideea unei taxe financiare vine iniţial de la mişcarea altermondialistă şi se inspiră din ceea ce se chema odată “taxa Tobin”. Odată cu criza din 2008, ideea s-a răspândit ajungând să fie acum în centrul atenţiei liderilor germani şi francezi şi pe masa discuţiilor summit-ului G20.În ideea lui James Tobin, laureat american al Premiului Nobel pentru Economie, taxa care-i poartă numele ar fi un mijloc de a frâna mişcările speculative de du-te-vino, pe termen scurt, de pe pieţele devizelor. Taxa foarte mică, de ordinul a 0,005% pe fiecare tranzacţie n-ar costa nimic din punct de vedere administrativ, însă ar permite încasarea anuală a circa 30 de miliarde de euro, afirmă un recent raport al Programului ONU pentru Dezvoltare. RFI

Revista Presei de la Deutsche Welle.  Criză perpetuă, summitu-ri continue, decizii stupefiante, derută, căderi la bursă – acesta este tabloul realităţii schiţat în aquaforte de editorialişti în paginile presei

O casă este cuprinsă de flăcări, dar proprietarul ei, înainte de a trece la stingerea incendiului, îi întreabă pe locatari dacă aceştia acceptă pagubele inerente pe care le va produce jetul de apă menit să curme pîrjolul. Este imaginea la care recurge cotidianul WESER KURIER din Bremen  spre a conota decizia premierului grec Papandreou de a supune unui referendum pachetul de ajutor oferit de Uniunea Europeană pentru a scoate ţara din impas.

Sirenele urlă în întreaga Europă, iar decizia lui Papandreou a generat o undă de şoc la bursă, constată DIE WELT. O undă ce dă fiori Bruxelles-ului, adaugă TAZ din Berlin.

În partida de poker pe care Papandreou o joacă, mizînd pe o singură carte, cum notează BERLINER ZEITUNG , el riscă viitorul propriei sale ţări şi cel al zonei monetare Euro, scrie LE FIGARO, întrevăzînd şi rezultatele referendumului, după ce grecii au fost deja supuşi unei dure cure de slăbire.

Ziarul francez aminteşte că Grecia a fost primită în zona monetară în baza unor socoteli trucate, că administraţia ei este ineficientă, iar politica fiscală foarte laxă.Totuşi, ţara a fost deja de două ori salvată de la faliment de partenerii europeni. Acum însă, ea a întrecut măsura.

Pe bună dreptate crede FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG că cetăţenii Republicii Federale ar trebui să fie ei cei care să se întrebe de ce tocmai grecii sunt chemaţi să decidă dacă vor să fie salvaţi sau nu şi de ce ei, germanii, nu? De ce nu sunt şi ei invitaţi să dea răspuns întrebării dacă acceptă ca propriii lor copii să poarte povara garanţiilor în valoare de miliarde ale planului de salvare?

Dar nu numai Grecia dă coşmaruri Europei, ci şi Italia, victimă a crizei şi a guvernului Berlusconi căruia i-a trecut vremea. Criza peninsulei nu este aşadar doar una economică, ci şi politică, scrie CORRERE DELLA SERA, recomandîndu-i lui Berlusconi ca, măcar în ceasul al 12 le-a, la Cannes, la summitul G 20, să prezinte măsuri urgente şi credibile.

DIE WELT manifestă deplină înţelegere faţă de decizia Statelor Unite şi a Israelului, opinînd că ONU este oricum în bună parte o organizaţie vetustă, nedemocratică,antioccidentală, admiterea palestinienilor în UNESCO fiind un capitol special în această casă de nebuni. UNESCO contravine spiritului şi literei rezoluţiilor şi acordurilor internaţionale. Fiindcă, în vreme ce cererea palestinienilor de a fi primiţi ca membru cu drepturi depline în ONU se află încă în lucru, UNESCO – doar o filială a Organizaţiei Mondiale –  trece deja la fapte. Deutsche Welle

Summitul G20 de la Cannes. Securitate maximă la summitul G20 dedicat crizei datoriilor găzduită joi şi vineri la Cannes. La reuniune sunt prezente 33 de delegaţii, însemnând cel puţin 3.000 de participanţi. Organizarea întrunirii de criză din Franţa costă, potrivit ministerului de Interne de la Paris, aproximativ 20 de milioane de euro. ,,Costul summit-ului G20 de la Cannes este de circa 20 de milioane de euro, fonduri luate dintr-un program special dedicat preşedinţiei franceze a G8 şi G20″, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Bernard Valero. 33 de delegaţii sunt prezente, însemnând circa 3.000 de participanţi. O armată tot de 3.000 de jurnalişti va fi cu ochii pe liderii lumii. ,A fost un an politic complicat la nivelul global. A fost ucis Osama bin Laden, iar în Libia au existat tulburări. De aceea am ridicat gradul de alertă teroristă la nivelul maxim”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului francez de Interne, Pierre-Henry Brandet. Pentru demonstranţii antiglobalizare violenţi poliţia franceză a pregătit inclusiv gaze lacrimogene. Reuniunea se va concentra pe problema crizei datoriilor din zona euro şi pe stimularea creşterii economiei mondiale. La ora 11.30 a fost programată o reuniune ad-hoc a liderilor din zona euro, la care se va discuta despre situaţia Greciei, care riscă să refuze ajutorul european printr-un referendum, organizat în decembrie. Adevarul

Advertisements