O tragedie care putea fi a noastră!

Posted on 07/11/2011 by

6


În istoria de 50 de ani a Greciei şefia guvernului a fost asumată de două principale familii, Karamanlis şi Papandreou – prima conducând un guvern de dreapta vreme de 14 ani, iar cea de-a doua guvernul de stânga, vreme de 15 ani. Şapte ani din această perioadă au fost ai dictaturii militare, iar patru ani, ţara a fost “neguvernată” – 11 ani în total. Ceea ce vrea să însemne că doar 10 ani într-o jumătate de secol(20%), puterea a fost deţinută de altcineva decât de cele două familii sau de “nimeni” precis.

Este o situaţie neîntâlnită în nicio altă ţară din Europa. La conducerea Greciei, familia Papandreou l-a avut pe Papandreou tatăl (Georgio), Papandreou fiul (Andreas) şi Papandreou nepotul (Geogio), cel care iese acum din scenă. În familia Karamanlis “tatăl” (Konstantinos) a fost premier de patru ori, dacă este să socotim şi perioada mai mare de 50 de ani pe care am luat-o aici în calcul, dar şi preşedinte al Greciei. Karamanlis nepotul (Costas) a fost doar premier. În ultimii 50 de ani, Grecia a avut doar opt premieri (persoane nu funcţii), dintre care doar pe trei nu i-a chemat Papandreou sau Karamanlis. (Aici)

Ambii politicieni sunt produse are celor mai bune instituţii de învăţământ greceşti şi americane. Au studiat la Colegiul din Atena şi apoi la colegiul Amherst, din Massachusetts. La Amherst, cei doi au fost chiar colegi de cameră, scria “Kathimerimi” în 2009. În 2009, când şi-au preluat funcţiile, erau amândoi relativ tineri – 57, respectiv 58. Vorbesc amândoi fluent limbi străine, citesc ziare occidentale şi sunt bine priviţi de politicienii străini. Chiar dacă vorbeau “acelaşi limbaj”, cei doi au devenit rivali. În 2009, acelaşi cotidian grecesc comenta că “ascensiunea celor doi politicieni este cel mai bun lucru la care se putea aştepta ţara”. Cu toate acestea, lăsa cotidianul o notă sumbră, “poveştile celor doi nu sunt o garanţie că vor reuşi să facă faţă provocărilor acestor timpuri”.

Kostas Karamanlis, precedentul premier, avea şi el tot ce aveau Papandreu şi Samaras şi a reuşit totuşi să facă atât de puţin în cei cinci ani cât a fost premier şi în cei 12 ani cât a condus partidul., scria “Kathimerini”. Karamanlis avea şi el şi un masterat în economie la Tuft University şi era chiar mai tânăr decât cei doi. Nu a avut însă curajul de a se lupta cu apatia, corupţia şi proastele obiceiuri care au transformat Grecia într-o ţară atât de neproductivă. După ce, la acea vreme, din cauza inerţiei guvernului, manifestanţii au blocat Atena, iar economia a fost adusă în pragul dezastrului, alegătorii au decis că s-au săturat şi l-au dat pe Karamanlis afară, alegându-l pe Papandreu şi pe socialiştii din PASOK. (Aici)

Astia si…. Spiros Latsis, Minos Kyriakou, Constantine Alexander-Goulandris, Kostas Makris, Angelopoulos-Daskalaki, Dimitris Melissanidis, Panagiotis Angelopoulos, Giorgos Angelopoulos si inca 30 (aproximativ). Elite! Mda’ si inca ce elite!

Si asta este povestea grecilor!

Le urez din tot sufletul elenilor:

ὁ δὲ Θεός μου πληρώσει πᾶσαν χρείαν ὑμῶν κατὰ τὸν πλοῦτον αὐτοῦ ἐν δόξῃ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ. Epistola catre Filipeni 4:19