Cand italienii au fost români…

Posted on 09/11/2011 by

2


In cele din urma stim de ce italienii manifesta o antipatie, declarata sau nu, fata de imigrantii români. Si nu este vorba doar de faptele penale  pe care le comit conationalii nostri acolo. In anul 1942 italienii erau in pozitia romanilor de astazi, alegand sa plece in lumea larga sa isi gaseasca un loc de munca, informeaza la cotidianul italian “la Repubblica”.

Documentele din acea vreme arata ca italienii erau nepopulari in Romania, iar granitele erau controlate strict pentru ca acestia sa nu ne invadeze teritoriul. Scenariul pare foarte cunoscut, se repeta azi, doar ca italienii de atunci sunt romanii de azi. In anii ‘40, peninsularii veneau la Bucuresti sa faca avere lucrand ca dulgheri, in constructii,  in mine sau in fabrici. Si dupa ce le expira permisul de sedere, acestia continuau sa ramana pe teritoriul romanesc. Mai mult chiar, aceleasi documente arata ca au facut si ei destule ilegalitati. Erau violenti si indisciplinati, creand multe probleme  in spatiul public pazit cu strasnicie pe  timpul  generalului Ion Antonescu.

Aceste evenimente au fost omise pana acum, dar problema imigrantilor italieni in Romania este cuprinsa in documentele care se afla acum la Arhiva de Stat din Italia. Multe dintre acestea au fost expuse la o galerie din orasul Parma. Carmine Senise, omul care a propus ca Mussolini sa fie arestat, sef al politiei din acea vreme, a fost cel care a condamnat faptele pe care le faceau imigranti italieni in Romania. Zicea Carmine Senise:

“Diplomatii nostri din Bucuresti ne semnaleaza ca mai multi conationali care stau in Romania, cu titlu temporar, provoaca inconveniente politiei romane si nu au un comportament exemplar. Situatia asta ar trebui sa ii preocupe mult pe diplomatii italieni de acolo si sa ia masuri. Avand in vedere cresterea afluxului de italieni catre Romania solicit ca cererile de calatorie sa fie evaluate cu severitate“

Se pare ca istoria se repeta si in zilele noastre, doar ca rolurile s-au inversat!

Publicat in Politeia 18/04/2010