Cu Mario Monti ca premier al Italiei si cu Mario Draghi ca Presedinte al BCE (Banca Centrala Europeana), Italia are o buna sansa sa se salveze din conjunctura nefasta la care a ajuns dupa guvernarea haotica a guvernului Berlusconi. Italia a vandut ieri obligatiuni in valoare de 3 miliarde de euro (luni), un succes cert pentru Monti, desi a trebuit sa plateasca mult pentru a imprumuta, dobanda fiind de 6,29% (mai putin de cele 7% care insemnau de fapt falimentul), care indica o toleranta aproximativa a pietelor de capital.
Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a insarcinat pe Monti cu formarea unui guvern capabil sa implementeze reforme, cu scopul de a produce o crestere economica absolut necesara si scaderii datoriei publice, evaluata astazi la peste 120% din PIB. Monti a promis ca va actiona “urgent” pentru a identifica ministrii viitorului sau guvern, insa isi propune sa isi acorde timp pentru a forma o echipa puternica.
Intr-un articol foarte bun din The Economist, scrie Charlemagne:
Europa a cerut scalpurile a doi lideri, mai întâi Giorgios Papandreu, primul ministru grec, a promis că demisionează, apoi italianul Silvio Berlusconi a făcut acelaşi lucru. Ambii lideri au probleme de mai mult timp, dar cauza imediată a prăbuşirii lor este limpede: ultimatumul pe care l-au primit de la liderii zonei euro la summitul G20, desfăşurat la Cannes, de a-şi reforma economiile – că altfel…
Două tabuuri au fost distruse la Cannes. A fost prima oară când liderii din zona euro au acceptat că un membru de-al lor ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea renunta la euro. (şi din moment ce neimaginabilul este posibil, de ce să ne oprim la Grecia?) A fost de asemenea prima dată când liderii s-au amestecat atât de deliberat în politica internă a altor state.
Concluzia lui Charlemagne este esentiala si importanta de retinut:
Salvarea euro cere mai multă durere pentru unii, mai multă generozitate de la altii si schimbări fundamentale pentru toti. Merită? Mai devreme sau mai târziu, cetătenii trebuie să fie întrebati. Fără sprijinul lor, nicio reformă nu va fi suficientă. Si o alegere reală trebuie să includă optiunea părăsirii euro. Acum că acest tabu a fost distrus, zona euro poate să înceapă să se gândească cum să aranjeze mai bine plecarea celor care nu pot, sau nu vor sa trăiasca după regulile germane.
Ștefan A.
15/11/2011
Salut 🙂
Se cheama Monti nu Ponti . 😆
Domna Merkel a tinut un discurs important la congresul Cdu :
1 – “sintem in cea mai grea criza de dupa al doilea razboi mondial”
2- “vom modifica tratatul UE pentru a impiedica perpetuarea politicilor de cheltuieli publice pe datorie care apasa pe viitorul noilor generatii “.
3- “vom insista in realizarea unei unitati politice si fiscale europene ” .
4- “este urgent necesar sa se acorde tarilor posibilitatea de a iesii din moneda unica daca nu sint in stare sau nu vor sa respecte criteriile severe de bilant si fara sa fie obligate de a se retrage din UE ” .
5- “ESTE NEVOIE DE MAI MULTA UE NU MAI PUTINA ”
Prin prisma acestor declaratii , domnul Monti are o sarcina exterm de dificila in contextul politic italian . Pentru inceput , a gasii urgent alte 24 miliarde euro necesare pentru a ajunge la mult rivnita paritate de buget in 2013 . Care cu toate masurile luate de guvernul Berlusconi in ultimele 3 luni (65 miliarde de rectificari bugetare impartite pe urmatorii 3 ani ) nu va fi ajunsa fara noi ajustari . Aici e momentul sa ne intrebam cit de serioase au fost masurile mosului vesnic tinar si cit de credibile cifrele date de el si ministru lui de finante (fostul lui contabil ).
Dificila situatie pentru cei doi italieni Monti si Draghi .
– Pina unde va reusi un profesionist unanim recunoscut ca Monti sa tina in friu cei 1.000 parlamentari si senatori care se vede ca stiu doar sa umfle bugetul la partea de cheltuieli ?
– Pina unde poate intervenii BCE in ajutorul Italiei fara sa stirneasca o furtuna politica din partea ” virtuosilor” europeni impotriva lui Draghi ?
Theophyle
15/11/2011
Ai dreptate ma gandeam la Ponta cand am scris asta 🙂
victor L
15/11/2011
Mai corect,schema este duo Mario & Stefan 😉
skorpion
15/11/2011
1000 de parlamentari, stefan???
la ce parlamentari te-ai referit?
paradoxal o tara cu un picior in groapa are in virful BCE un cetatean al sau.
🙂
Ștefan A.
15/11/2011
Salut Skorpi 🙂
Italia are camera deputatilor si senat (ca Romania ) Numarul total de parlamentari este urmatorul : senatori = 315
senatori pe viata = 7
deputati = 630
TOTAL = 952 care freaca menta platiti fiecare cu 14.000 euro / net / lunar . La senat venitul e si mai ridicat .
skorpion
15/11/2011
salut, stefan,
nu mi-a venit sa cred ca in Italia sint 1000 de parlamentari.
credeam ca ai gresit.
parca in SUA sint vreo 450?? nu?
absolut sinistru de multi…
Ștefan A.
15/11/2011
Skorpi 🙂
Sa ajungi la peste 1.870 miliarde euro datorie publica , nu e usor . 🙂
Este nevoie de un efort legal colectiv dar si cu multi “reprezentanti alesi” . 😆
skorpion
15/11/2011
asa-i, stefane, cam ca la noi, dar la dimensiuni astronomice in comparatie cu Ro
Marius Delaepicentru
16/11/2011
Bine că scăpară itelienii de “Burlesconi”!