Alegeri în Spania

Posted on 20/11/2011 by

1


Astazi, 20 octombrie, au loc alegeri parlamentare in Spania. Conform sondajelor publicate de Bloomberg, Partidul Popular condus de Mariani Rajoy, va obtine o victorie zdrobitoare asupra socialistilor aflati la putere, urmand sa castige 198 din cele 350 de locuri ale parlamentului spaniol. Partidul Socialist, se afla intr-o situatie fara sperante, fiind la 15 procente in urma Partidului Popular condus de Mariani Rajoy. Actualul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, nu mai candideaza pentru inca un mandat, partidul socialist fiind condul la aceste alegeri de ministrul de interne din guvernul socialist, Alfredo Perez Rubalcaba.

Ciudat insa succesul prognozat llui Rajoy vine in conditiile in care a promis masuri de austeritate dure, in primul rand reducerea masiva a cheltuielilor bugetare. Pe langa asta, insa, liderul popular a promis si ca va crea slujbe, o cerinta primordiala a electoratului, in conditiile in care somajul e la 21-23% in acest moment.

Sub presiunea crizei, Rajoy a asigurat că Spania va reuşi să reducă deficitul bugetar până la 4,4% din PIB anul viitor, de la 9,3% în 2010. Cu două zile înaintea alegerilor, situaţia Spaniei este dramatică în condiţiile creşterii costurilor de împrumut până la un nivel record. Randamentul obligaţiunilor spaniole a ajuns la 6,9%, foarte aproape de pragul de 7% care a determinat state precum Grecia şi Irlanda să apeleze la susţinerea financiară a UE şi FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Una dintre primele măsuri anunţate de Rajoy îi vizează pe oamenii de afaceri. “Avem nevoie de un plan-şoc pentru antreprenori”, a spue conservatorul.  “Vor fi măsuri precise de la început pentru antreprenori”, a adăugat el, subliniind că guvernul contează pe oamenii de afaceri pentru a pune umărul la contracararea crizei. Vezi aici.

In Spania lucreaza permanent aproape 400-450 de mii de romani. Alte 250-300 de mii de romani lucreaza in Spania la modul temporar. Conform datelor oficiale spaniole traiesc insa si lucreaza mai mult de 800 de mii de romani.

La alegerile locale din mai a.c., au fost  chemaţi să îşi exprime opţiunea şi 103.355 dintre cei peste 830.000 de români stabiliţi în Spania – cei care s-au înscris în registrul electoral spaniol, manifestându-şi astfel intenţia de a-şi exercita dreptul de vot pentru alegerea primarilor şi consiliilor locale, în virtutea statutului lor de cetăţeni comunitari.