Pentru a intelege intalnirea de dimineata a Guvernatorului Isarescu cu Presedintelui Basescu va anunt cu mare tristete ca Spania a intrat deja in volbura crizei (despre anuntul austriecilor de la Erste- maine). Desi Madridul a aplicat măsuri draconice de austeritate pentru a îndepărta speculaţiile. Pietele de capital au reactionat tot mai reticent faţă de statul spaniol.
Investitorii au cerut dobânzi duble pentru a cumpăra obligaţiunile guvernamentale, iar randamentul titlurilor cu scadenţa la trei luni a ajuns la 5,11% faţă de nivelul de 2,29% înregistrat la ultima emisiune de obligaţiuni, care a avut loc la 25 octombrie. „Spania nu poate continua să se finanţeze cu dobânzi de 7%“, a declarat viitorul ministru de finante după o întâlnire a Comitetului Executiv al Partidului Popular, care a castigat duminica trecuta alegerile.
Desi rezultatele alegerilor ar fi putut fi interpretate pozitiv de investitorii straini, costurile de împrumut ale Spaniei au crescut vertiginos astăzi, la o emisiune de obligaţiuni guvernamentale în valoare de 2,98 miliarde de euro. În ciuda intervenţiei Băncii Centrale Europene (BCE), care a cumpărat obligaţiuni spaniole, dobanzile platite pe pietele de capiutal au devenit insuportabile pentru economia spaniola.
Rata şomajului a depăşit 21-22% (4,9-5,4 milioane de spanioli nu au locuri de muncă) în aprilie şi de atunci se menţine la acel nivel. Comparativ, rata şomajului în Grecia, considerată ţara cu cele mai mari probleme din zona euro, se situează la puţin peste 16%.
Vin zile grele pentru Spania si pentru romanii care traiesc acolo.
Surse: Ruters-1 si Reuters-Update
Ștefan A.
22/11/2011
Salut Theophyle
La ultima vinzare de titluri de stat ,italienii au fost nevoiti sa acorde o dobinda mai mare de 6,5 % . Practic , ei platesc in euro o dobinda aproape egala (in procente ) cu cea platita de statul roman dar in lei . Cu un an in urma , italienii plateau tot la titluri de stat cu durata de un an , 2 virgula ceva % dobinda . Intrarea spaniolilor in cercul asta vicios ne invata ca :
– Taierile bugetare sint tot mai urgente si cu efecte tot mai dezastroase pentru fiecare luna de intirziere .
– Fiecare tara se va finanta doar atragind capitaluri de la bancile proprii . Cele internationale se retrag masiv in casuta lor .. Adica mai aproape de suflet mama ca strainul in casa caruia au intrat cu bani multi . 🙂
– E o operatie de pura disperare si fara posibilitate sa dureze in timp . Aceste banci sint pline de titluri de stat a tarilor lor si marja de sustinere e scurta . Tocmai din acest motiv se platesc datorii mai mari . Statele asigura asa un fel de finantare oculta . E oficial si vizibil ca e o criza de bani lichizi pe pietele internationale .
– BCE nu poate intervenii direct si cu bani ilimitati fara o modificare a tratatului UE .
ATENTIE la evolutia imprumuturilor guvernului romanesc pe piata interna . Ar fi posibil sa nu mai gasesca banci dispuse sa imprumute in continuare guvernul . Asta inseamna ca actualele imprumuturi interne si in valoare de 54 miliarde lei vor fi tot mai scumpe sau mai grav , statul va fi obligat sa ramburseze parte din acesta cifra bancilor prin ajungerea unor imprumuturi la scadenta . Si asta implica o inflatie ridicata cu ulterioara devalorizare a leului . Anii 90 asta au lasat invatatura in Romania . Inflatia si devalorizarea monedei .
Doina Popescu-Brăila
22/11/2011
Atâta timp cât se permite parierea pe căderea unor monede sau pe falimentul unor state nu ieşim din cercul vicios. Cei mai bogaţi oameni ai planetei şi-au consolidat averile de la începutul crizei din speculaţii şi pariuri şi nu din dezvoltarea unor industrii sau din producţie.