Spania, noua victimă a crizei Euro

Posted on 22/11/2011 by

3


Pentru a intelege intalnirea de dimineata a Guvernatorului Isarescu cu Presedintelui Basescu va anunt cu mare tristete ca Spania a intrat deja in volbura crizei (despre anuntul austriecilor de la Erste- maine). Desi Madridul a aplicat măsuri draconice de austeritate pentru a îndepărta speculaţiile. Pietele de capital  au reactionat tot mai reticent faţă de statul spaniol.

Investitorii au cerut dobânzi duble pentru a cumpăra obligaţiunile guvernamentale, iar randamentul titlurilor cu scadenţa la trei luni a ajuns la 5,11% faţă de nivelul de 2,29% înregistrat la ultima emisiune de obligaţiuni, care a avut loc la 25 octombrie. „Spania nu poate continua să se finanţeze cu dobânzi de 7%“, a declarat viitorul ministru de finante după o întâlnire a Comitetului Executiv al Partidului Popular, care a castigat duminica trecuta alegerile.

Desi rezultatele alegerilor ar fi putut fi interpretate pozitiv de investitorii straini, costurile de împrumut ale Spaniei au crescut vertiginos astăzi, la o emisiune de obligaţiuni guvernamentale  în valoare de 2,98 miliarde de euro. În ciuda intervenţiei Băncii Centrale Europene (BCE), care a cumpărat obligaţiuni spaniole, dobanzile platite pe pietele de capiutal au devenit insuportabile pentru economia spaniola.

Rata şomajului a depăşit 21-22% (4,9-5,4 milioane de spanioli nu au locuri de muncă) în aprilie şi de atunci se menţine la acel nivel. Comparativ, rata şomajului în Grecia, considerată ţara cu cele mai mari probleme din zona euro, se situează la puţin peste 16%.

Vin zile grele pentru Spania si pentru romanii care traiesc acolo.

Surse: Ruters-1 si Reuters-Update