Omagiu pentru cei 4 milioane

Posted on 01/12/2011 by

4


Vreau sa dedic aceasta postare de  Ziua Nationala a Romaniei, celor patru milioane de romani care traiesc in ceea ce numim diaspora romaneasca, formata din acei oameni care incearca sa traiasca decent pe alte meleaguri pentru ca nu au reusit sa-si gaseasca un rost onest in Romania contemporana. Majoritatea acestor oameni probabil nu se vor reintoarce in Romania si poate peste doua generatii vor fi pierduti cu desavarsire poporului din care au facut parte.

Majoritatea lor se vor duce astazi la locurile de munca pentru ca in tarile in care locuiesc ziua nationala este alta. Seara, langa televizoarele lor, vor privi probabil cu nostalgie parada militara si vor inchina poate un pahar de vin cu prietenii, rudele si cunostintele pe noile meleaguri.

Greutatile vietii lor nu au disparut impreuna cu emigrarea, ele au fost schimbate cu altele. Un singur lucru au castigat – ei au primit o sansa mai buna decat au avut in Romania, indiferent daca lucreaza in agricultura sau la catedrele marilor universitati ale lumii.

Romania politicienilor infiinteaza comisii, departamente in ministere,  tot felul de programe si conferinte pentru a intalni alti activisti si politicieni care se dau reprezentanti ai acestei diaspore cu care nu au nici o legatura.  Nu prea ne dorim voturile lor si nici nu ne iesim din fire pentru a le facilita drepturile cetatenesti. Din punctul de vedere, al guvernantilor, ceea ce ne dorim sunt cele 6 miliarde de euro care intra anual in visteria Bancii Nationale, si care din multe puncte de vedere au ajutat Romaniei sa treaca perioade grele, inclusiv cea in care ne aflam astazi.

Le urez acestor oameni numai bine, prosperitate si la multi ani! La multi ani romanilor de pretutindeni!

Aceasta postare a fost postata pe blogul Politeia incepand de la 1/12/2009 si va continua sa fie postata in fiecare 1/12 – atata timp cat va exista Politeia!