În Europa: 3 Decembrie 2011 – “un deceniu pierdut”

Posted on 03/12/2011 by

1


Titluri: Şeful Trezoreriei SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu liderii europeni; Christine Lagarde: Zona euro riscă “să aibă un deceniu pierdut”; Cameron, după întâlnirea cu Sarkozy; Liderii europeni pregătesc modificarea tratatelor; Kremlin – Steaua oligarhilor a apus.

Şeful Trezoreriei SUA se întâlneşte săptămâna viitoare cu liderii europeni, înaintea celui mai importat summit din istoria UE. Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, va efectua începând de marţi o vizită în Europa pentru a discuta cu oficiali ai ţărilor din zona euro despre măsurile de întărire a instituţiilor din regiune, înaintea summit-ului crucial al UE referitor la soluţiile anti-criză, transmite AFP. Geithner se va întâlni în perioada 6-8 decembrie cu ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble, cu noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, precum şi cu Mariano Rajoy şi Mario Monti, noii premieri ai Spaniei şi Italiei. Liderii UE se vor reuni la finele săptămânii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanţă crucială pentru viitorul zonei euro. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy vor consolidarea prerogativelor instituţiilor europene în privinţa controlului bugetelor naţionale, prin modificarea tratatelor UE. Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE. Preşedintele BCE Mario Draghi a transmis joi un mesaj important pieţelor, indicând că instituţia este pregătită să intervină mai agresiv pentru rezolvarea crizei, dacă guvernele zonei euro vor subscrie propunerilor de integrare fiscală. Ziarul Financiar.

Christine Lagarde: Zona euro riscă “să aibă un deceniu pierdut”. Zona euro riscă “să aibă un deceniu pierdut” dacă nu acţionează rapid pentru a combate criza datoriilor, a declarat, vineri, directoarea Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Christine Lagarde, într-un interviu la postul brazilian de televiziune Globo News. “Dacă nu există o soluţie rapidă, globală şi colectivă, foarte curând zona euro – şi nu sunt singura care o spun chiar dacă poate că sunt prima să o spun public – riscă să aibă un deceniu pierdut”, a declarat dna Lagarde. Directoarea FMI a adăugat că pieţele văd “zona euro ca pe o zonă economică” şi că “a împrumuta Grecia sau Germania” nu face nicio diferenţă pentru ele. Potrivit dnei Lagarde, “riscul de contagiune de care toate ţările europene se tem, este acum un lucru concret”. Directoarea FMI, numită în post în luna iulie, a încheiat joi în Brazilia primul său turneu în America Latină după ce a vizitat Peru şi Mexic, aminteşte AFP. Agerpres

Cameron, după întâlnirea cu Sarkozy: Modificarea tratatelor nu rezolvă problema, la summit Londra va avea o agendă proprie. Premierul britanic, David Cameron, s-a întâlnit vineri, la Paris, cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, pentru a discuta despre planurile franco-germane de aplicare a unor reglementări stricte în zona euro, cu o săptămână înaintea summitului UE de la Bruxelles. Întâlnirea, care nu a fost urmată de o conferinţă de presă comună, a avut loc la o zi după ce Sarkozy şi-a prezentat viziunea despre viitorul Franţei şi al Europei, apreciind că “Europa trebuie regândită”. Declaraţiile lui David Cameron de după întâlnirea cu Sarkozy lasă să se înţeleagă însă că Marea Britanie va avea o agendă proprie la summitul din 9 decembrie al UE.  Potrivit Reuters, Cameron a declarat că ţările membre ale eurozonei trebuie să devină mai competitive, iar Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să susţină moneda euro. “Niciunul din aceste lucruri nu presupune schimbarea tratatelor, iar dacă se va întâmpla acest lucru interesele Marii Britanii trebuie să fie protejate şi întărite” – a spus Cameron. Odată cu scepticismul că modificarea tratatelor ar putea ajuta la însănătoşirea financiară a eurozonei, David Cameron a anunţat că Marea Britanie va avea o agendă proprie la summitul din 9 decembrie, de la care toată lumea aşteaptă măsurile salvatoare. Cronica Europeana.

Liderii europeni pregătesc modificarea tratatelor. Ideea franco-germană este fezabilă, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Este vorba despre o modificare a unui articol din Tratatul comunitar care stipuleaza că deciziile privind fiscalitatea în UE se iau prin unanimitate. Ideea franco-germana este ca această regulă să fie schimbată astfel încât să se renunţe la unanimitate şi fiscalitatea să devină într-o bună zi omogenă în toate statele UE. Mai multă integrare economică prin urmare care să treacă printr-o armonie fiscală. Modificarea acestui articol va stârni însă mai mult ca sigur supărarea Irlandei, care are o fiscalitate extrem de lejeră pentru IMM-uri şi chiar nulă pe alocuri. În acest fel Irlanda a atras mult capital extern în ultimii 30 de ani. Atunci Irlanda ar spune : “staţi că mie nu-mi convine”. “Ba da” i se va răspunde, fiindca în acelaşi timp modificăm şi anexa Tratatului european care stabileşte ponderea de voturi a fiecarui stat în luarea deciziilor europene. În felul ăsta, Irlanda va avea un cuvânt mai greu de spus, ba chiar poate bloca decizii. În acest fel se spera ca Irlanda sa primeasca modificarea. Deci se va modifica articolul privind fiscalitatea si anexa care stipuleaza numarul de voturi de care dispune fiecare stat membru per total. Modalitatea de a ajunge la aceste modificari poate fi fie prin simpla şi rapida decizie a sefilor de stat si de guverne reuniti in summit, care summit este si el un element de drept comunitar ca atare, fie prin re-ratificare parlamentară în toate statele membre, ceea ce este riscant şi durează extrem de mult. RFI.

Kremlin – Steaua oligarhilor a apus. În Rusia, miliardarii apar ca ciupercile după ploaie. Cu toate acestea, vremurile în care oligarhii dictau politica Moscovei au trecut. Mulţi au tras învăţăminte din “lecţia Hodorkovski” şi s-au retras. Cei care se implică totuşi, o fac mai discret. Tandemul Putin-Medvedev a avut grijă să le scurteze aripile. Aţi auzit vreodată de Vladimir Lissin? Este cel mai bogat om din Rusia, a cărui avere a fost de curând estimată la 24 de miliarde de dolari americani. Dar proprietarul gigantului siderurgic NLMK nu este cunoscut nici în Rusia, nici în străinătate. Lissin evită apariţiile publice şi nu pare a avea ambiţii politice. Conform listei “Forbes”, pe locul al treilea în Rusia se situează Mihail Prochorov, cu o avere de aproximativ 18 miliarde de dolari. În vara acestui an, omul de afaceri a devenit cunoscut după ce, în calitate de preşedinte al unei formaţiuni conservator-liberale, şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare din 4 decembrie. În septembrie, din cauza unui conflict în sânul partidului, Prochorov s-a retras, numindu-şi formaţiunea ” o marionetă a Kremlinului”. Apoi a dispărut complet de pe scena politică rusă. În ultimii doi ani, numărul oligarhilor s-a triplat. “Forbes” notează că în Rusia trăiesc 101 miliardari în dolari. Dacă, în anii ´90, numai oamenii de afaceri dirijau în politică, în ziua de azi mulţi nu mai vor să aibă de-a face cu Kremlinul. Iar cei care vor să le fie bine se abţin de la critici. Lecţia pe care fostul preşedinte Vladimir Putin i-a dat-o lui Hodorkovski a fost de ajuns pentru ei. Mihail Hodorkovski, acum zece ani cel mai bogat om din Rusia, a fost acuzat de fraudă fiscală şi trimis la închisoare. În realitate, criticile fostului proprietar al concernului “Yukos” la adresa corupţiei din politică deveniseră incomode pentru Putin. În ciuda protestelor occidentului, Hodorkovski se află şi acum în detenţie. Dar şi oligarhii Boris Berezovski şi Vladimir Gussinski, consideraţi în anii ´90 printre cei mai puternici oameni din Rusia, şi-au pierdut din influenţă. Amândoi erau patronii unor imperii media, amândoi l-au criticat pe Putin şi amândoi trăiesc acum în străinătate. Deutsche Welle