Alegeri în Rusia

Posted on 04/12/2011 by

1


Aproximativ 110 milioane de alegatori rusi sunt chemati astazi sa desemneze 450 de deputati ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma). Birourile de vot s-au deschis la ora locală 08.00 (06.00 ora României) la Moscova şi în alte regiuni mai mari din această ţară, care se întinde pe nouă fusuri orare, şi se vor închide în vest la ora 17.00 GMT (19.00 ora României). Partidul de la putere, Rusia Unita, si-a vazut popularitatea scazand. Acesta are nevoie sa isi mentina majoritatea de doua treimi din Duma de Stat, atat de necesara pentru amendarea Constitutiei.

Potrivit celui mai recent sondaj al institutului independent Levada, partidul era creditat cu 56% din intentiile de vot in noiembrie, dupa ce a pierdut 12 puncte intr-o luna. Avand in vedere aceasta situatie, autoritatile au incercat sa mobilizeze alegatorii prin diverse metode, exercitand presiuni fara precedent asupra adiminstratiei si salariatilor, potrivit opozitiei si ONG-urilor.

În afară de Rusia Unită, alte trei formaţiuni care fac parte din adunarea actuală – Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Dreaptă (centru-stânga) – ar urma să depăşească pragul minim de 7 la sută pentru a intra din nou în Dumă. Partidul de opoziţie Iabloko, creditat cu 4 la sută din voturi, are puţine şanse să intre în Parlament. În ceea ce priveşte partidul opoziţiei liberale Parnass, acesta a fost exclus de la scrutin şi a cerut, ca şi opoziţia radicală, boicotarea alegerilor sau votul nul, în semn de protest.

În ciuda nemultumirilor exprimate de autoritătile de la Chisinău, Moscova va deschide duminică  27 de sectii de vot în stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare ruse. Se presupune că numerosi locuitori ai regiunii detin pasapoarte rusesti si au dreptul să voteze.

Reprezentantul “Rusiei Drepte”, sustinea ca “Salariatii sunt constransi sa voteze sub supravegherea superiorilor. Acestea sunt alegeri libere, aceasta este democratie?” Intre timp, conform AFP, se fac presiuni mediatice si sute site-urilor independente sau bloguri au fost blocate de intreruperi de internet sau atacuri informatice.

Surse: Reuters, Europa Libera.