În Europa: 5 Decembrie 2011 – “o săptămână de foc”

Posted on 05/12/2011 by

1


Titluri: Bursele Internationale 2 decembrie  2011 – sfarsit de saptamana; Summit Bruxelles 9 decembrie: urmează o săptămână de foc pentru viitorul monedei euro; Partidul lui Putin a câştigat legislativele; Germanii cer retragerea imediată a trupelor Bundeswehr din Afganistan; Coaliţia de centru-stânga câştigă alegerile din Croaţia; Guvernul lui Mario Monti adoptă un plan anticriză.

Bursele Internationale 2 decembrie  2011 – sfarsit de saptamana. Pietele bursiere din Asia oscileaza vineri intre castiguri si pierderi, pe fondul ingrijorarilor ca ritmul de crestere a economiei Chinei a incetinit si inaintea unui raport care ar putea arata ca rata somajului in USA a ramas la 9% luna trecuta, scrie Bloomberg. Indicele MSCI Asia Pacific a urcat mai putin de 0,1% dupa ce in deschidere scazuse cu 0,4%. Indicele Standard & Poor`s 500 a castigat in schimb 0,4%. Bursa din Shanghai a pierdut 1,5%, indicele celei din Coreea de Sud a ramas neschimbat in timp ce indicele bursei din Hong Kong a pierdut 0,5%. Bursa japoneza a inchis in urcare cu 0,54%.Tokyo Stock Exchange a inceput sesiunea de luni cu o usoara crestere de 0,63%, investitorii asteaptand datele-cheie de pe frontul crizei datoriilor suverane din zona euro. La deschidere, indicele Nikkei 225 a castigat 54.03 puncte urcand la 8697.78 de puncte. Acţiunile de pe pieţele din Europa au crescut vineri, ca urmare a anunţului privind scăderea ratei şomajului din SUA la 8,6%, luna trecută. Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 1,2%, la 5.552,29 puncte, CAC 40 al celei din Paris – cu 1,1%, la 3.164,95, DAX al Bursei din Frankfurt – cu 0,7%, la 6.080,68. Acţiunile de pe Wall Street au înregistrat o evoluţie nesemnificativă în ultima zi a săptămâ-nii trecute, traderii luând în calcul atât raportul privind situaţia de pe piaţa muncii din SUA, cât şi temerile legate de criza datoriilor din Europa. Indicele Standard & Poor’s 500 a scăzut cu 0,02%, la 1.244,28 puncte, Dow Jones Industrial Average – cu 0,01%, la 12.019,40, Nasdaq Composite a urcat cu 0,03%, la 2.626,93. Bursa si HotNews.

Summit Bruxelles 9 decembrie: urmează o săptămână de foc pentru viitorul monedei euro. Vineri 9 decembrie este data terminus până la care pieţele, o mare parte din analişti şi chiar oficiali europeni spun că zona euro trebuie să găsească soluţii veridice pentru combaterea crizei datoriilor, altfel riscă să intre într-un vârtej al incertitudinii şi neîncrederii cu efecte devastatoare pentru uniunea monetară. Franţa vrea un rol mai activ al BCE în lupta cu criza, în timp ce Germania insistă pe rigoarea bugetară. Între timp, SUA presează Europa să rezolve criza, iar FMI modifică structura de conducere a regimentului european. Pe 9 decembrie şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană se vor reuni pentru a discuta, printre altele, strategia de luptă anticriză. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel a declarat că summitul nu va aduce o soluţie definitivă crizei din zona euro, atenţionând că va trebui să treacă ani pentru ca problemele monedei unice să fie rezolvate, scrie EUobserver.  “Nu există răspunsuri simple sau rapide şi nici soluţia finală despre care se vorbeşte înainte de orice summit”, a afirmat Merkel într-un discurs făcut la sfârşitul săptămânii trecute în faţa parlamentarilor germani. Totuşi, cancelarul a promis că va apăra euro, monedă pe care o consideră mai puternică decât fosta marcă germană, dar a avertizat că Europa trebuie să se pregătească de un “maraton” dur pentru recâştigarea credibilităţii pierdute în timpul crizei. Până acum, Merkel a rezistat presiunilor preşedintelul francez Nicolas Sarkozy de a stopa criza de pe pieţele obligaţiunilor prin măsuri radicale precum permiterea unei intervenţii rapide a BCE pe piaţa obligaţiunilor, scrie The Wall Street Journal. Merkel este adepta unui regim de durată de disciplină fiscală şi a modificării tratatelor europene pentru creşterea puterilor de control şi decizie a autorităţilor europene, ceea ce ar implica pentru state pierderea unei părţi din suveranitate. Sarkozy, în schimb, consideră că viitorul UE stă în cooperarea interguvernamentală, şi nu în transferul de putere spre Comisia Europeană. Cu toate acestea, ziarul Suddeutsche Zeitung scrie că Merkel ar putea accepta achiziţii mai ample de obligaţiuni de către BCE pentru a câştiga timp până la intrarea în funcţiune a mecanismelor de control bugetar la nivelul zonei euro. Ziarul Financiar.

Partidul lui Putin a câştigat legislativele. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a câştigat alegerile legislative din Rusia cu 45,83 la sută din voturi, potrivit primelor rezultate obţinute după numărarea buletinelor din 15 la sută din secţiile de votare, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale Vladimir Ciurov. Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, partidul Rusia Unită a obţinut între 46 şi 48,5 la sută din voturi. Potrivit acestui sondaj, Rusia Unită pierde majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Duma (Camera inferiorară). Partidul Comunist rămâne a doua forţă politică din Rusia, cu 19,8 la sută din voturi. Rusia Dreaptă (centru-stânga) obţine 12,8 la sută, iar partidul liberal-democrat (naţionalist) 11,42 la sută, potrivit acestor date furnizate de institutul de sondaje Vtsiom. Partidul liberal Iabloko nu trece pragul electoral de 7 la sută necesar pentru a avea un grup reprezentativ în Duma. Până în prezent, partidul Rusia Unită dispunea de o majoritate zdrobitoare în Duma. Sondajele au arătat o scădere a popularităţii în ultimele luni a acestei formaţiuni prezidate de premierul Vladimir Putin şi al cărei cap de listă a fost preşedintele Dmitri Medvedev. Mediafax.

Update: Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, a castigat alegerile legislative de duminica, obtinand 49,69% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale transmise de 94% dintre sectiile de votare, a anuntat Comisia electorala centrala din Rusia, citeaza AFP. Cu toate acestea, partidul premierului Putin a inregistrat o scadere evidenta fata de scrutinul precedent, cand a obtinut 64,3%, pierzand astfel majoritatea absoluta de doua treimi detinuta pana in prezent in Duma de Stat. Dupa numararea buletinelor din 94% din sectiile de votare, Rusia Unita a obtinut 49,69% din voturi, a declarat seful Comisiei electorale, Vladimir Tchourov. HotNews.

Germanii cer retragerea imediată a trupelor Bundeswehr din Afganistan. La zece de ani de la prima conferinţă internaţională consacrată Afganistanului ce s-a desfăşurat la Bonn, tot în fosta capitală a R.F.Germania debutează luni, 5.12., o nouă reuniune privind viitorul ţării de la Hindukuş. Cu un deceniu în urmă, imediat după invazia americană şi alungarea talibanilor de la putere, se discuta despre alcătuirea unei forţe internaţionale de impunere a păcii, despre reconstrucţie şi edificarea unor structuri democratice. Acum, pe ordinea de  zi se află retragerea militarilor străini. Până în 2014, trupele NATO urmează a părăsi ţara din Asia Centrală. Pacifiştii germani sunt însă de părere că acest termen, 2014, este prea îndepărtat. Ei cer retragerea imediată a trupelor străine. Pentru a da pondere acestei solicitări, la Bonn au venit sâmbătă, 03.12., demonstranţi din întreaga Germanie. Grupări pacifiste, ecologiste, antiglobalizare şi sindicatul Ver.di s-au numărat printre organizatorii demonstraţiei, desfăşurată sub deviza: “Vorbiţi despre pace dar purtaţi război”. La manifestaţie au luat parte şi membri ai Partidului Stânga (Die Linke). Demonstranţii s-au arătat sceptici în privinţa ţelului declarat al conferinţei pentru Afganistan – retragerea militarilor străini. Afirmaţii ale cancelarului Angela Merkel vin să întărească aceste suspiciuni. Într-un interviu acordat recent ziarului local din fosta capitală a RFG, “Bonner Generalanzeiger”, lidera Uniunii Creştin Democrate a spus că nu exclude posibilitatea menţinerii unor militari ai Bundeswehr în Afganistan şi după retragerea trupelor combatante ale NATO, în scopul instruirii militarilor afgani. Deutsche Welle.

Coaliţia de centru-stânga câştigă alegerile din Croaţia. Coaliţia de centru-stânga (opoziţie) din Croaţia a câştigat alegerile legislative în faţa conservatorilor aflaţi la putere, cu 44,5 la sută din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne şi citat de televiziunea publică HRT. Această coaliţie, condusă de Partidul Social-Democrat, se distanţează de Uniunea Democrată Croată (HDZ), aflată la putere, care obţine 22,1 la sută din voturi, potrivit acestui sondaj realizat de agenţia IPSOS Puls. Aceste alegeri vor stabili Guvernul care va conduce ţara către aderarea la UE, prevăzută pentru iulie 2013. La cinci zile după acest scrutin, Croaţia urmează să semneze, la Bruxelles, tratatul de aderare la UE. Adevarul.

Guvernul lui Mario Monti adoptă un plan anticriză. Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminică o cură anticriză de o rigoare draconică pentru a încerca să pună Italia la adăpost de criza datoriilor, au anunţat surse guvernamentale. Monti urmează să susţină o conferinţă de presă pentru a prezenta aceste măsuri. Acest plan estimat de presă la 24 de miliarde de euro şi a cărui adoptare a fost devansată de şeful Guvernului pentru duminică în loc de luni în faţa urgenţei situaţiei, conţine, potrivit primelor elemente, tăieri ale cheltuielilor publice, o creştere a fiscalităţii în special în domeniul imobiliar, precum şi o reformă a pensiilor denunţată de sindicate. Aceste noi măsuri ar trebui să îi permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate în iulie şi în septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv în timp ce Italia riscă să intre în recesiune. Măsurile prevăzute sunt “insuportabile din punct de vedere social” şi sunt o “lovitură foarte dură pentru pensionari”, a denunţat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stânga), principalul sindicat italian. Mediafax.

Tagged: