Memento: Moneda euro ca închisoare

Posted on 05/12/2011 by

0


Acesta a fost titlul unui articol publicat de Politeia acum un an. Mai devreme, acum un an si jumatate, scriam in articolul care defineste opiniile noastre despre Europa (O Europa altfel !):

Din punct de vedere economic, euro nu are viitor. O moneda impusa birocratic nu rezista pe o piata libera. Vedem aici, la acest nivel, cit de dependenta e UE de functionarea statelor interne : daca acestea nu respecta limita maxima de deficit de 3%, euro incepe sa cada.  UE nu poate decit sa aplice sanctiuni tarii care face deficit. Si? Ce se intimpla? Nimic. Euro este simbolul perfect al artificialitatii constructiei actuale maximaliste: o moneda creata de politicieni ca instrument pentru ca o Uniune minimala sa devina maximala. Euro insa, din cauza deficitelor nationale, a devenit intre timp  o capcana care ameninta sa ingroape proiectele politicienilor.

Am avut dreptate atunci (articolul a fost postat ca pagina permanenta sub titulatura Opiniile Politeiei – 23 mai 2010) si credem astazi ca ceea ce am scris atunci se indeplineste si se va indeplini in viitoarele luni.

Astazi nu  credem ca aparitia unui nou tratat  va rezolva problemele, asa cum nici Tratatul de la Lisabona nu le-a rezolvat si nici “Strategia 2020” . Faptul ca Sarkozy si Merkel vor să modifice Tratatul de formare a Uniunii Europene pentru a putea rezolva criza din zona euro este un pas gresit, asa cum cele doua enumerate mai sus au fost “apa de ploaie”. Faptul ca noul tratat va sancţiona în mod automat ţările care nu se conformează ţintelor de deficit bugetar, nu va ajuta cu nimic nimanui. Ce vor face? Ii vor da pe greci afara din Uniune sau poate pe italieni sau pe spanioli? Cine va plati daunele, tot desteptii de la Paris si Berlin.  (sursa)

Merkel a declarat că speră ca în urma summitului ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni să “recâştige o parte din încrederea” pieţelor. “Suntem într-o situaţie dificilă şi trebuie să recâştigăm încrederea pentru că problema încrederii a avut de suferit”, a spus oficialul german.  Nu zau! Si cum ar fi posibila actiunea de recâştigare a încrederii, cu vorbe sau cu inca niste hartii?