O Europă franco-germană

Posted on 09/12/2011 by

4


Daca dorim sau nu, Europa a devenit dupa hotararea Marii Britanii sa nu adere la “pactul bugetar” sau cum vreti voi sa-l numiti, o Europa franco-germana. Adevarul este foarte simplu – hotararea Regatului Unit nu a fost nici arbitrara, nici nationalista  si nici macar o chestie de orgoliu national, pur si simplu dintr-un interes clar si stringent. Nici un Premier britanic nu ar fi sacrificat industria lui cea mai prospera – the London city.    Diferenta ar fi putut fi numai o chestie de protocol si taraganare. Gordon Brown ar fi facut-o la fel, poate numai mult mai ambiguu.

Motivul pentru care premierul britanic si-a exercitat deptul de veto este faptul că Franţa şi Germania nu au acceptat ca City of London, cel mai important centru financiar din Europa, să fie protejat în faţa reglementărilor pe care liderii europeni vor să le impună ca urmare a crizei datoriilor suverane. Intr-un cuvant fiscalizarea tranzactiilor financiare si metoda de cumul in calcularea datoriilor publice ar fi lovit puternic acest centru financiar si indirect interesele economice ale Regatului Unit.

O ipostaza aiuristica este modul in care micul si antipaticul Nicoleon Sarkozy l-a tratat pe  Premierul Britanic, Cameron, refuzand  să dea mâna cu el, la finalul primei runde a reuniunii pe tema situaţiei din zona euro, după ce Londra a refuzat să accepte revizuirea tratatelor europene. În caz că aţi uitat, în noiembrie 2010, cu ocazia summitului NATO de la Lisabona, Nicolas Sarkozy a avut o reacţie similară în momentul în care Băsescu se apropia de el pentru o discuţie.

Desi ii iubesc pe socialisti de nu mai pot, sper ca Holland o sa-i aplice micului impertinent o corectie serioasa la alegerile din anul viitor. Micul Nicoleon a uitat ca dupa Austerltiz a venit si Waterloo.

As dori sa conclud simplu, sper ca nu vom uita de unde s-a raspandit cliseul – “ai grijă ce îţi doreşti” pentru ca daca povestea scrisa de  W. W. Jacobs (The Monkey’s Paw) care incepe vesel se transforma intr-o poveste de groaza, care romanul ar spune si batut si f…t si cu banii luati. Deci deocamdata o Europa franco-germana!