În Europa: 13 Decembrie 2011 – “contratimp”

Posted on 13/12/2011 by

2


Titluri: Bursele Internationale 12 decembrie  2011; Liderii UE au pierdut pariul cu pieţele şi cu ei înşişi; Şeful diplomaţiei britanice vrea o Europă pe mai multe „cercuri de decizie“; Wikileaks expune secretele industriei globale de spionaj; Timpul rapid al pieţelor financiare şi timpul lent al democraţiei; Numărul oamenilor străzii a crescut în Marea Britanie cu 13%; Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânate pentru 2012.

Bursele Internationale 5 decembrie  2011. Acţiunile de pe pieţele din Asia au pierdut ieri, la finele zilei, o parte din câştigurile consemnate anterior, iar unele s-au înscris pe un curs negativ, în condiţiile în care Italia şi Franţa se pregăteau să vândă obligaţiuni, iar Moody’s a reiterat că va analiza ratingurile de credit ale statelor europene. Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,1%, la 18.575,70 puncte, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo a crescut cu 1,4%, la 8.653,82, Kospi al celei din Seul – cu 1,3%, la 1.899,76. Acţiunile societăţilor listate la bursele europene au scăzut ieri, după ce Moody’s Investors Service a anunţat că va analiza ratingurile de credit ale tuturor ţărilor din UE, după summitul de săptămâna trecută. Indicele pan-european FTSE 300 a scăzut cu 1,7%, pe un volum redus al tranzacţiilor şi în condiţiile creşterii costurilor împrumuturilor Italiei şi Spaniei. Cele mai mari pierderi au fost ale titlurilor băncilor şi asigurătorilor, iar indicele STOXX Europe 600 Banking Index a coborât cu 3,7%. Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 1,83%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,36% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 2,61%. Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a pierdut 3,79%, iar Indicele Ibex-35 al bursei din Madrid 3,11%. Wall Street a incheiat in scadere sedinta de luni, trasa in jos de avertizarile agentiei de rating Moody’s care considera ca la summit-ul de la Bruxelles nu s-au luat masuri decisive pentru iesirea din criza si anunta ca va revizui ratingul suveran al tarilor din zona euro si din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2012: Dow Jones a cedat 1,34%, iar Nasdaq 1,31%. Dow Jones Industrial Average a pierdut 162.87 puncte coborand la 12.021,39 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a scazut cu 34,59 puncte la 2612,26 de puncte. Standard & Poor 500 a pierdut pe partea sa 1,49% (-18.72 puncte) incheind la 1.236.47 puncte. Bursa; Ziarul Financiar si HotNews

Liderii UE au pierdut pariul cu pieţele şi cu ei înşişi. Pactul fiscal anunţat la sfârşitul săptămânii trecute de şefii de state şi de guverne din UE care este sprijinit de toate statele comunitare în afară de Marea Britanie n-a reuşit să menţină optimismul indus iniţial pe pieţe, semn că deciziile luate nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor investitorilor. Piaţa a “sancţionat” rapid ezitările liderilor europeni, iar euro şi principalii indici bursieri europeni au continuat să scadă, în timp ce randamentele titlurilor italiene au revenit peste pragul de sustenabilitate de 7%. Agenţiile de rating menţin zona euro sub supraveghere şi avertizează că ar putea urma noi retrogradări, iar decizia BCE de a stabili un plafon maxim al achiziţiilor de obligaţiuni la 20 mld. euro pe săptămână nu reuşeşte decât să alimenteze volatilitatea din piaţă. Liderii europeni cer ajutorul băncilor centrale şi al FMI, bancherii refuză implicarea FMI, iar sistemul bancar se confruntă cu o criză acută de lichiditate. În acest context, corul criticilor nu a întârziat să apară. Mai multe in Ziarul Financiar.

Şeful diplomaţiei britanice vrea o Europă pe mai multe „cercuri de decizie“.Ministrul britanic de Externe, William Hague, a apărat luni, la Washington, ideea unei Uniuni Europene pe mai multe „cercuri”, în care „ţările să nu fie obligate să participe peste tot”. Respingerea britanică a noului tratat european nu a izolat Londra, a pledat el în prezenţa secretarului de stat american, Hillary Clinton, citând rolul „absolut central” jucat, în opinia sa, de Marea Britanie în politica externă a UE. Hague a încercat să relativizeze refuzul manifestat de premierul David Cameron la propunerile omologilor săi europeni, afirmând că situaţia nu este deloc inedită. „Marea Britanie nu a adoptat euro şi suntem mulţumiţi că nu l-am adoptat. Nu am adoptat acordurile de la Schengen (asupra liberei circulaţii a persoanelor) şi suntem foarte mulţumiţi că nu am făcut acest lucru”, a explicat ministrul conservator. „Europa poate să se dezvolte într-un mod în care să existe o suprapunere a mai multor cercuri de decizie, în care ţările să nu fie obligate să participe peste tot”, a declarat Hague citat de AFP. Aduce Adevarul.

Wikileaks expune secretele industriei globale de spionaj. Site-ul a publicat sub titlul „dosarul spionajului”,  287 de documen-te, care oferă o privire detaliată asupra tehnologiilor folosite de agenţiile guvernamentale pentru a supraveghea populaţia – şi asupra afacerilor companiilor care produc instrumentele de spionaj. Julian Assange, fondatorul şi „creierul” siteului WikiLeaks, li s-a adresat reporterilor veniţi la conferinţa de presă care a avut loc cu ocazia lansării noilor documente în caracteristicul său stil incendiar. „Cine dintre cei prezenţi are un iPhone? Cine are un Blackberry? Cine foloseşte Gmail? Ei bine, aveţi cu toţii o problemă: companiile care produc tehnologii de spionaj vând în exact acest moment în întreaga lume sisteme de supraveghere pentru toate aceste sisteme”. Dacă în 2002, la primul târg al companiilor de specialitate, publicul consta din doar 35 de persoane, astăzi au loc cinci evenimente internaţionale, la care sute de companii îşi expun produsele şi care sunt vizitate de mii de potenţiali cumpărători (târgurile nu sunt însă deschise presei şi publicului larg). Majoritatea producătorilor sunt firme din Statele Unite şi Europa de Vest, însă produsele sunt vândute în aproape întreaga lume. Deşi există restricţii de export pentru câteva state – Coreea de Nord, Iran şi Siria se numără printre acestea – este practic imposibil pentru pentru oficialii americani să prevină vânzarea prin intermediari către aceste regimuri autoritare. Mai multe in Romania Libera

Timpul rapid al pieţelor financiare şi timpul lent al democraţiei. Agenţiile de rating continuă să joace rolul de „instanţe supreme” care validează rezultatele „summit-urilor” europene. Acest scenariu s-a repetat de mai multe ori în cursul acestui an şi se reproduce şi după reuniunea la vârf a celor 27 de la sfârşitul săptămânii trecute. Abia s-au stins ecourile declaraţiilor tonice făcute de lideri precum Nicolas Sarkozy sau Angela Merkel, încrezători în capacitatea Europei de a depăşi criza, că Moody’s îşi reînnoieşte avertismentul legat de degradarea notei generale a Zonei Euro. Putem spune că în această „bătălie” dintre pieţele financiare şi sfera politică nu vom asista la nici o pauză, nici măcar de Crăciun. Şi este adevărat că, în sinea lor, majoritatea liderilor prezenţi joia şi vinerea trecută la Bruxelles au crezut într-un armistiţiu, măcar până la începutul anului viitor, cât să-şi petreacă oamenii liniştiţi Crăciunul şi Anul Nou. Ei bine, n-a fost să fie. La 48 de ore după euforia unui summit care chiar a luat nişte decizii istorice, luni dimineaţă, Moody’s a spus NU. „Nu, ceea ce aţi decis voi la Bruxelles nu este suficient”, iată în esenţă mesajul agenţiei de rating. Ceea ce pune în lumină, din nou, un decalaj între timpul economic şi timpul politic. Mai precis, între timpul rapid al pieţelor financiare şi timpul lent al democraţiei. Pe planeta economică, a finanţelor, a burselor, a agenţiilor de rating şi a traderilor, fiecare secundă înseamnă mii de ordine de vânzare şi cumpărare, precum şi sume astronomice deplasate de la o persoană la alta, de la o bancă la alta, de la o instituţie la alta. Pe planeta vieţii politice, deciziile au un ritm infinit mai lent, mai ales dacă sunt dictate de reguli democratice. Pentru a recurge la o metaforă vizuală, am putea spune că vechea noastră planetă s-a scindat în două sfere, una economică şi alta politică, fiecare cu alte reguli gravitaţionale. Timpul financiar este în conflict cu timpul politic, interesele economiei financiarizate sunt opuse majorităţii pământenilor care trăiesc în continuare în sfera timpului „lent”. Mai multe pe RFI.

Numărul oamenilor străzii a crescut în Marea Britanie cu 13%. Recesiunea, tăierile economice și chiriile mari au contribuit la un salt alarmant în ceea ce privește numărului de oameni ai străzii din Anglia, anunță organizațiile nonguvernamentale din domeniu, citate de The Guardian. Potrivit unei analize a coaliției Homeless link, care reunește mai mult de 500 de asociații de profil, numărul oamenilor străzii a crescut cu 13% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Coaliția nu numai că preconizează o creștere dramatică a numărului de oameni ai străzii, dar prevede și o creștere în folosirea adăposturilor de tipul B&B (Bed&Breakfast – care oferă masă și cazare – n.a.). Cronica Europeana.

Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, amânate pentru 2012. Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea să nu fie discutată la reuniunea de marţi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, a declarat un diplomat european de rang înalt, citat de site-ul Novinite.com. Această decizie ar fi fost motivată de faptul că nu s-a înregistrat nicio evoluţie pozitivă, a declarat diplomatul pentru dnevnik.bg. Comentariile sale intervin în urma anunţului de săptămâna trecută al Olandei cu privire la menţinerea atitudinii sale faţă de aderarea la Schengen a României şi Bulgariei. Astfel, o decizie în acest sens va fi amânată pentru 2012. Diplomatul a adăugat că preşedinţia poloneză a UE susţine o aderare în etape a celor două ţări la Schengen, începând cu deschiderea graniţelor maritime şi aeriene la sfârşitul lui martie 2012, dar Olanda a decis încă o dată să blocheze acest proces. Vineri, liderii celor 27 de state membre UE, reuniţi la Bruxelles în cadrul ultimului lor summit din 2011, au amânat încă o dată aderarea României şi Bulgariei. Mediafax.

Advertisements
Posted in: Uncategorized