În Europa: 14 Decembrie 2011 – “Lungul drum al Pactului fiscal”

Posted on 14/12/2011 by

0


Titluri: Bursele Internationale 13-14 decembrie  2011; Lungul drum al Pactului fiscal, de la summit până în Constituţiile naţionale; Fitch a revizuit perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei la stabilă; Un român a fost rănit în atacul de la Liege; „Kommersant“, decapitat pentru atac la Putin; Made in France vs. Made in China; Presiuni asupra Preşedintelui Germaniei.   

 Bursele Internationale 13-14 decembrie  2011. În Asia, acţiunile au coborât ieri, după ce Fitch Ratings a avertizat că ar putea reduce calificativele de credit ale Europei. Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 1,2%, la 8.552,81 puncte, S&P/ASX 200 al pieţei din Sydney – cu 1,4%, la 4.193,40, Hang Seng al celei din Hong Kong – cu 0,7%, la 18.447,20. Astazi (miercuri 14.12) Pietele bursiere din Asia sunt in scadere pentru a doua zi consecutiv, iar pretul petrolului coboara dupa ce Federal Reserve s-a abtinut sa ia noi maasuri pentru a stimula cresterea economica a Statelor Unite. Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 0,4 procente, petrolul s-a ieftinit cu 0,2%, in timp ce pretul aurului a crescut dupa ce inregistrase cel mai coborat nivel din ultimele opt saptamani. Cotatia monedei euro este foarte putin schimbata fata de dolar, 1,3048 unitati, dupa ce marti euro scazuse la cel mai slab nivel din ultimele 11 luni fata de moneda americana. Acţiunile societăţilor listate la bursele din Europa au crescut ieri, după ce Spania a reuşit să vândă obligaţiuni peste ţinta prevăzută, respectiv pe fondul apariţiei informaţiei potrivit căreia a sporit încrederea investitorilor germani. Astazi, (miercuri 14.12) bursele europene au  în scădere, după ce Rezerva Federală a avertizat că turbulenţele din Europa reprezintă un risc important pentru creşterea economică a SUA, însă nu a indicat iminenţa unor noi măsuri de stimulare, dezamăgind investitorii, transmite Reuters. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante acţiuni europene a coborât cu 0,7% până la ora 8:05 GMT (10:05 ora României). Sectorul bancar, expus direct la criza datoriilor de stat, a coborât cu 0,9%. Moneda euro a atins un nou minim al ultimelor 11 luni, de 1,3007 dolari, iar analiştii anticipează creşterea dobânzilor Italiei la o licitaţie de titluri pe cinci ani care va avea loc în cursul zilei de miercuri.Bursa,ZF, Hotnews.

Lungul drum al Pactului fiscal, de la summit până în Constituţiile naţionale. Marea Britanie este acuzată şi criticată pentru blocarea unei modificări a tratatelor europene, dar, deşi liderii celorlalte 26 de membre UE şi-au angajat statele în acordul fiscal încheiat săptămâna trecută, transpunerea acestuia în legislaţia naţională s-ar putea dovedi dificilă. Printre primele ţări care dau semn că ar putea întâmpina dificultăţi sunt Suedia, Cehia, Irlanda sau Polonia, dar nici poziţia Ungariei nu este foarte clară încă[…]Marea Britanie este acuzată şi criticată pentru blocarea unei modificări a tratatelor europene, dar, deşi liderii celorlalte 26 de membre UE şi-au angajat statele în acordul fiscal încheiat săptămâna trecută, transpunerea acestuia în legislaţia naţională s-ar putea dovedi dificilă. Printre primele ţări care dau semn că ar putea întâmpina dificultăţi sunt Suedia, Cehia, Irlanda sau Polonia, dar nici poziţia Ungariei nu este foarte clară încă. Cititi integral pe portalul Coronica Europeana.

Fitch a revizuit perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei la stabilă. Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei pentru datoriile termen lung în valută şi monedă locală, de la pozitivă la stabilă, din cauza deteriorării perspectivei economice şi financiare a Europei, informează un comunicat de presă. ‘Legăturile economice şi financiare solide implică faptul că statele din Europa Centrală şi de Est sunt afectate negativ de revizuirea în scădere a perspectivelor de creştere economică şi de problemele financiare cu care se confruntă zona euro’, a declarat analistul Ed Parker. În aceste condiţii, Fitch estimează că probabilitatea unei revizuiri în creştere în următoarele 12 luni a ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei s-a diminuat iar perspectiva stabilă semnifică mai bine riscurile cu care se confruntă aceste state. Precedenta decizie Fitch de a acorda o perspectivă pozitivă acestor state a fost acordată într-un mediu economic global mai adecvat şi a reflectat îmbunătăţirea tendinţelor, inclusiv revenirea la creştere economică, progrese în reducerea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent precum şi reforme în sistemul de pensii. Mai mult, apreciază Fitch, presiunile privind capitalul şi finanţarea cu care se confruntă băncile europene s-au intensificat şi au sporit în ultimele luni riscurile pe plan mondial, ceea ce va afecta probabil intrările de capital, creşterea creditării şi cererea internă în Europa Centrală şi de Est. Băncile mamă din zona euro deţin 87% din activele sectorului bancar din Cehia, deşi subsidiarele locale nu sunt dependente de băncile mamă pentru finanţare. În Bulgaria, băncile mamă din zona euro deţin 62% din activele sectorului bancar. În Letonia şi Lituania, băncile mamă sunt predominant din Nordul Europei. Agerpres

Un român a fost rănit în atacul de la Liege. Un cetăţean român a fost rănit în urma atacului de la Liege, i-au fost acordate îngrijiri medicale şi a fost externat din spital, fiind în afara oricărui pericol, a comunicat, miercuri MAE. “Cetăţeanul român a fost rănit uşor, fiind transportat la spital unde i-au fost pansate rănile, iar ulterior a fost externat. În acest moment, cetăţeanul român se află în afara oricărui pericol”, a precizat MAE. Cel puţin patru persoane, între care un bebeluş în vârstă de 17 luni, au fost ucise şi alte peste 100 au fost rănite, în incidentul armat comis marţi la Liege, în sud-estul Belgiei. Un bebeluş în vârstă de 17 luni, care se afla între viaţă şi moarte, a decedat marţi seara, a anunţat spitalul din Liege. În afară de acest bebeluş, în urma atacului au murit doi adolescenţi, în vârstă de 15 şi, respectiv, 17 ani, şi o femeie în vârstă de 75 de ani. Autorităţile au numărat în total 123 de răniţi, majoritatea loviţi de cioburile rezultate după spargerea geamurilor unei staţii de autobuz din apropiere. Printre răniţi se numără un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a fost lovit la cap şi este în stare critică, potrivit unor surse spitaliceşti. Autorul atacului comis marţi la Liege, în sud-estul Belgiei, s-a sinucis trăgându-şi un glonţ în cap, a anunţat miercuri procurorul oraşului, Daniele Reynders, confirmând astfel informaţiile oferite de martorii oculari la scurt timp după incident. “Nordine Amrani s-a sinucis cu un glonţ în cap. Medicul legist a declarat că acesta şi-a tras un glonţ în frunte. El nu a lăsat niciun mesaj pentru a-şi explica gestul”, a afirmat procurorul în cadrul unei conferinţe de presă. Mediafax.

„Kommersant“, decapitat pentru atac la Putin.  Directorul general al Kommersant-Holding, Andrei Galiev, şi redactorul-şef al revistei „Kommersant Vlast“, Maksim Kovalski, au fost demişi pentru că au permis publicarea unor articole ce conţineau cuvinte ofensatoare la adresa premierului Putin. „Proprietarul Editurii Kommersant, Alişer Usmanov, a anunţat demiterea directorului general al Kommersant-Holding, Andrei Galiev, şi a redactorului-şef al săptămânalului „Kommersant-Vlast”, Maksim Kovalski”, a anunţat publicaţia online Gazeta.ru, care face parte din acelaşi grup de presă. Directorul general al „Kommersant”, Demian Kudriavţev, şi-a dat demisia. Usmanov, miliardar ruso-uzbek, a motivat această demitere prin „publicarea în ultimele numere ale săptămânalului a unor articole care încălcau etica jurnalistică”, mai scrie Gazeta.ru. În numărul din 12 decembrie, revista „Vlast” a publicat un reportaj privind fraudele imputate partidului de guvernământ, Rusia Unită, în alegerile legislative din 4 decembrie, ilustrat, printre altele, cu o fotografie a unui buletin de vot invalidat pe care se putea citi un mesaj, scris cu roşu, injurios la adresa lui Putin. De ­altfel, tot numărul 49 al revistei a fost  dedicat analizei rezultatelor votului din 4 decembrie. „Aceste materiale sunt comparabile cu huliganismul”, a spus oligarhul Usmanov. Adevarul.

Cum ajută şi cum încurcă fuziunea fiscală a Europei. Cel mai bun scenariu în care România ar fi putut recupera din decalajele economice față de UE ar fi fost politica inflaționistă la nivelul zonei euro însoțită de prudență monetară și bugetară. Șefii de state ai Uniunii au hotărât altceva, iar poziția României – în interiorul sau în afara noului pact – nu poate schimba lucrurile cu absolut nimic. O politică monetar-fiscală relaxată doar în România ar distruge și bruma de economie coagulată în ultimii zece ani. În continuare, bugetul echilibrat este util României, care altfel riscă să recupereze cel mult “decalajul” față de Grecia. Teoretic, un mecanism extern de supraveghere bugetară ne ajută să ne urmărim mai ușor propriile ținte. Practic, însă, detaliile pot face diferența dintre succes și catastrofă. Așa-numita “balanță structurală” este o țintă simplă și clară, care înseamnă că cheltuielile dintr-un an nu pot depăși veniturile anului anterior. Astfel, în anii de creștere, bugetele vor avea practic excedent, iar în recesiune se poate intra temporar pe deficit. Oficialii UE au încercat să se arate de-a dreptul flexibili atunci când au admis și o marjă de 0,5% a deficitului. Problema apare însă atunci când stabilești la ce se aplică deficitul. Pentru că un buget poate fi echilibrat sau dezechilibrat și la colectări de 10-20% din PIB, cât au țările cele mai liberale ale lumii, și la 40-50%, cât au majoritatea staelor UE. România se găsește la mijlocul acestui interval și pare să fi atins limita maximă de suportabilitate. Țările UE au depășit de mult această limită, lucru responsabil pentru o mare parte a problemelor de acum. Integral in Romania Libera sau pe blogul lui Lucian Davidescu.

Made in France vs. Made in China. “Cumpăraţi produse fabricate în Franţa”, iată ce sugerează unii oameni politici, precum şi unele organizaţii de consumatori din Hexagon, în vederea depăşirii crizei economice, dar şi pe fond electoral. Subiectul figurează într-adevăr, de o vreme, pe agenda electorală, în contextul alegerilor prezidenţiale din Franţa, de anul viitor. Centristul François Bayrou a fost printre primii care au evocat această soluţie: cumpăraţi produsele noastre, le-a spus el concetăţenilor săi, pentru a sprijini industria franceză. Aflat marţi într-o deplasare în provincie şi preşedintele Nicolas Sarkozy s-a arătat favorabil instituirii unei denumiri “Made in France, calitate sigură”. Principalul său adversar în vederea prezidenţialelor de anul viitor, socialistul François Hollande, a pledat şi el recent pentru o nouă formă de “patriotism economic”. Marine Le Pen, lidera extremei drepte, a declarat că va iniţia o lege destinată să-i incite pe francezi să cumpere produse autohtone, dacă va deveni preşedinta Franţei. Iată-i de fapt, aproape pe toţi protagoniştii prezideniaţelor de anul viitor, pe aceeaşi lungime de undă, fapt extrem de rar… Ideea a încolţit însă mai demult şi a fost popularizată şi de unele organizaţii de consumatori. Ce-ar fi să ne uităm cu mai multă atenţie pe etichete şi să vedem de unde provin produsele pe care le cumpărăm, şi-au spus ele. Potrivit sondajelor, şapte francezi din zece sunt dispuşi să facă un efort, chiar să plătească puţin mai mult, numai ca să sprijine industria naţională. Integral pe portalul RFI.

Presiuni asupra Preşedintelui Germaniei.   Proaspăt întors în Germania dintr-un turneu în străinătate, preşedintele Republicii Federale, Christian Wulff, s-a văzut pus în dificultate de jurnalişti de investigaţie germani. A minţit el în faţa deputaţilor forului legislativ regional din Saxonia Inferioară, când i s-au pus întrebări legate de relaţiile sale cu un om de afaceri de pe urma căruia e acuzat că a profitat? Unul din şefii grupului parlamentar social-democrat din Bundestag, Thomas Oppermann, i-a cerut şefului statului german să clarifice rapid acuzele care i se aduc. Potrivit lor, şeful statului german a beneficiat de un credit de o jumătate de milion de euro din partea unui om de afaceri german, credit pe care l-a trecut sub tăcere, minţindu-şi parlamentul regional pe când politicianul creştin-democrat mai era premierului landului Saxonia Inferioară. Marţi, preşedintele a respins acuzele planând asupra sa. Ziarul de mare tiraj Bild lansase avalanşa, scoţând la iveală împrumutul de 500.000 de euro pe care Wulff l-a primit de la familia – sau mai precis, de la soţia omului de afaceri Egon Geerkens. Or, în februarie 2010, cu 4 luni înainte de a deveni preşedintele Germaniei, demnitarul creştin-democrat fusese chemat să clarifice natura relaţiilor sale cu fostul giuvaergiu german, stabilit între timp în Elveţia. Wulff n-o făcuse prea convingător. Unii dintre deputaţi se miraseră de prezenţa cu totul neobişnuită a lui Egon Geerkens, un om de afaceri prea puţin important pentru o astfel de includere, în delegaţiile şi în trei din călătoriile externe ale viitorului preşedinte. În replică la o interpelare ecologistă, Wulff, pe-atunci premier al Saxoniei inferioare, afirmase în faţa parlamentarilor săi că nu are nici un fel de raporturi de afaceri cu Geerkens. Integral pe portalul Deutsche Welle

Advertisements