Începe criza în China?

Posted on 18/12/2011 by

0


Cotidianul englez The Telegraph publica niste date extrem de ingrijoratoare despre economia Chinei, pe care autorul o vede indreptandu-se cu pasi vertiginiosi spre o criza asemanatoare cu cea din 2008  in Statele Unite. Scrie cotidianul englez:

Bula creată pe piaţa creditului din China s-a spart. Piaţa imobiliară se îndreaptă rapid în jos după o lungă perioadă de creştere, punând capăt unuia dintre scenariile de succes ale ţărilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China – cele mai mari ţări emergente). Este greu să obţii date credibile în China, dar cu siguranţă este ceva în neregulă atunci când secţiunea pentru China a site-ului imobiliar Homelink anunţă că preţul locuinţelor noi din Beijing a scăzut cu 35% în noiembrie comparativ cu luna anterioară. Dacă acest lucru este adevărat, atunci procesul de aterizare lină gândit de autorităţile chineze a luat o turnură greşită şi riscă să scape de sub control. Indicii bursieri chinezi transmit semnale de alarmă. Indicele Shanghai a scăzut cu 30% din mai. Scădere faţă de vârful din 2008 este de 60%, valoare comparativă cu cea din Statele Unite în timpul Marii Recesiuni din anii ’30.

Rezervele valutare ale Chinei, de 3.200 de miliarde de dolari, au scăzut în ultimele luni, situaţie ce poate fi interpretată drept o formă de înăsprire a politicii monetare, adică exact efectul opus a ceea ce s-a întâmplat în timpul boom-ului. Aceste rezerve nu pot fi folosite pentru a susţine sistemul bancar al Chinei. Pentru a face acest lucru ar trebui repatriaţi banii, aflaţi în prezent investiţi în obligaţiuni americane sau europene, ceea ce ar împinge yuanul în sus în cel mai nepotrivit moment.

Şi structura economiei s-a schimbat. Consumul intern a scăzut de la 48% la 36% din PIB comparativ cu sfârşitul anilor ’90. Investiţiile au ajuns să aibă o pondere de 50% din PIB. Profesorul Patrick Chovanec de la Tsinghua School of Economics din Beijing este de părere că scăderea sectorului imobiliar chinez a început în august, când companiile de construcţii au raportat stocuri de locuinţe în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Vânzările de urgenţă încep să apară în zonele de coastă, dezvoltatorii din Shanghai reducând preţurile cu 25% în noiembrie, lucru care i-a înfuriat pe cei care au făcut achiziţii anterior şi care acum se aşteaptă să primească o parte din bani înapoi. Iar problemele se extind. Vânzările au scăzut cu 70% în oraşul Changsa. Preţurile au scăzut cu 70% în “oraşul fantomă” Ordos. Conform indicelui China Real Estate preţurile au scăzut cu numai 0,3% în cele mai mari 100 de oraşe, dar acest indicator pare a fi prins în trecut.

Incepe criza si in China? Nu stiu,  dar anul 2012 poate fi probabil un an nefast pentru China.

Advertisements