Saab – moartea unei legende

Posted on 19/12/2011 by

3


Producătorul suedez de maşini Saab Automobile a cerut falimentul astazi renunţând la încercarea de a se menţine in functiune. Un tribunal regional din Vanersborg a precizat că cele trei companii principale din grupul Saab (Saab Automobile Aktiebolag, Saab Automobile Tools AB şi Saab Automobile Powertrain) s-au declarat în stare de faliment şi că urmează să numească în scurt timp un lichidator. CEO-ul companiei Victor Muller a predat personal actele prin care a cerut intrarea în faliment, un tribunal suedez urmând a se exprima astăzi în privinţa aprobării cererii.

Proprietarul Saab, grupul Swedish Automobile, a confirmat într-un comunicat că fără noi fonduri compania va fi insolventă, iar declararea falimentului este în interesul creditorilor.

Saab, companie care a fost înfiinţată în 1937, a fost obligată să-şi oprească producţia în luna aprilie a acestui an după ce furnizorii au oprit livrările din cauza facturilor neplătite. Cei aproximativ 3.700 angajaţi ai Saab nu şi-au primit salariile pe luna noiembrie.

Ultima şansă de salvare a constructorului auto suedez consta în vânzarea către doi parteneri chinezi însă fostul proprietar gigantul american General Motors (GM), care în luna ianuarie 2010 a vândut Saab către Spyker pentru 308 milioane de euro, a blocat acest posibil acord pe motiv de licenţe tehnologice. GM este îngrijorat că tehnologia sa va ajunge în mâinile rivalilor chinezi.