Mitt Romney pe drumul catre Casa Albă

Posted on 04/01/2012 by

2


Mitt Romney,  fost guvernator de Massachusetts, omul cu cea mai mică susţinere în cadrul tot mai influentei mişcări ultraconservatoare Tea Party a câştigat primul scrutin republican de tip “caucus” (adunări ale alegătorilor) organizat marţi în statul american Iowa, proces care a marcat debutul consultărilor în cadrul Partidului Republican pentru desemnarea candidatului care urmează să-l înfrunte pe democratul Barack Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Cateva cuvinte despre Tea Party – Tea Party s-a format la inceputul anului 2009 si poarta numele vestitului “Ceai din Boston” (Boston Tea Party), când la 16 decembrie 1773 un grup de oameni deghizati în indieni a aruncat în apele oceanului încărcătura de ceai de pe trei vase englezesti si a declansat evenimentele care au generat razboiul de independenta al statelor Americane impotriva Imperiului Britanic. Majoritatea membrilor miscarii “Tea Party” sunt membrii sau simpatizanti ai aripei conservatoare a partidului Republican din Statele Unite. Detinand opinii libertariene, membrii miscarii s-au revoltat impotriva legislatiei de relansare sustinuta de administratia Obama  si militeaza impotriva risipei guvernamentale, dificitul federal, si in general impotriva asa numitelor masuri de relansare economice care nu prea reusesc sa relanseze economia americana. Aceasta miscare a luat fiinta pe blogul unei tinere pe numele de Keli Carender (azi la varsta de 30 de ani), purtatoarea nickului Liberty Belle, numele blogului fiind Redistributing Knowledge (Redistribuirea cunoasterii). Liberty Belle este absolventa a universitatii din Oxford, Anglia (Educatie, Matematica si Economie). Miscarea “Tea Party” nu are o conducere centrala si este de fapt o federatie de organizatii locale, care are cam 80-90 zeci de mii de militanti si mai mult de 400 de mii de sustinatori. Desi politicienii republicani se feresc de ei ca “necuratul de tamaie” multi membrii ai partidului candidati la alegerile locale sau centrale, au reusit sa obtina suportul lor cu bune sanse de a castiga alegerile. (Mai multe despre aceasta miscare puteti citi in postarea mea pe Contributors)

Intorcandu-ne  la victoria lui Mitt Romney in Iowa despre acest caucas din Iowa că arată drumul către Casa Albă. Mitul nu a fost dezminţit nici în cazul lui Barack Obama care, în alegerile primare din Partidul Democrat, acum patru ani, a câştigat alegerile din Iowa. De aceea mii de ziarişti sunt prezenţi de fiecare dată la aceste alegeri, ceea ce oferă scrutinului o mediatizare excepţională, cu atât mai importantă pentru învingător. Diferenţa dintre Romney şi următorul plasat, Rick Santorum (fost senator de Pennsylvanya), a fost numai de opt voturi, (ambii candidaţi au avut procentual 25% din voturi) acesta fiind cel mai strâns scrutin din istoria confruntărilor preliminare pentru desemnarea candidatului pentru Casa Albă. Surpriza a venit din scorul sub aşteptări a doi influenţi republicani Newt Gingrich – (fost speker al Camerei Reprezentanţilor, 13%), care l-a devansat pe Rick Perry (guvernator de Texas, 10%), acesta din urmă urmând să-şi anunţe, foarte probabil ieşirea din cursă. Revenim cu articole periodice despre evenimentele legate de alegerile din Statele Unite.

Posted in: Electorale, SUA