Ştiri Europene – 31 ianuarie / “Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară”

Posted on 31/01/2012 by

1


Liderii Europei convin asupra unui fond de salvare. Marea Britanie şi Cehia au rămas pe dinafară. Liderii europeni au convenit asupra unui fond de salvare permanent pentru zona euro luni şi 25 din cele 27 de state membre au susţinut pactul pentru disciplină bugetară mai strictă, informează Reuters. Doar Marea Britanie şi Republica Cehă au refuzat să semneze pactul ce va impune sancţiuni automate ţărilor care vor încălca limitele de deficit pe care s-au angajat să le respecte. Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie şi se va aplica de îndată de 12 state l-au ratificat. Pactul prevede ca statele semnatare să menţină bugete echilibrate şi un deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB. Fiecare stat va trebui să instituie un mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv. În caz de depăşire a limitei de 3 la sută din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sancţiuni cvasi-automate. Oficial, summitul care a durat o jumătate de zi s-a concentrat pe strategiile de revenire economică şi creare de locuri de muncă într-un moment în care guvernele din întreaga Europă au probleme cu deficitele bugetare. Cu toate acestea, nelămuririle privind limitele austerităţii şi problema nerezolvată a datoriei Greciei, au umbrit discuţiile de la summitul din Bruxelles. Integral in Ziarul Financiar.

UE ar putea interzice accesul companiilor chineze pe pieţele europene. Comisia Europeană elaborează o lege care, printre altele, ar permite blocarea accesului companiilor chineze pe pieţele din Europa ca răspuns la măsurile protecţioniste cu care companiile europene se confruntă în China, scrie AFP. “Colegii mei, comisarul pentru piaţa internă Michel Barnier şi eu pregătim o legislaţie referitoare la pieţele publice astfel încât să putem răspunde în cazul în care China continuă să blocheze accesul companiilor europene la anumite segmente de piaţă”, a declarat comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht pentru publicaţia germană Focus. Proiectul de lege va fi finalizat până în luna martie, notează publicaţia germană. De Gucht a criticat China pentru ceea ce el numeşte “practici comerciale naţionaliste, subvenţii masive şi acces monopolist la materiile prime”. “Toate acestea fac ca mediul de afaceri să fie foarte dificil”, a spus comisarul. Negocierile pentru aderarea Chinei la acordul privind achiziţiile guvernamentale din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului s-au împotmolit din cauza refuzului Beijingului de a permite companiilor din UE acces la fel de facil la pieţe precum au companiile chineze din Europa. China a fost găsită anul trecut vinovată de restricţionarea exporturilor de materii prime esenţiale pentru industria europeană. Integral in Ziarul Financiar.

Coşmarul euro. Ştiţi vechea glumă despre raiul şi iadul european? Raiul e când britanicii sunt poliţiştii, italienii sunt amorezii, francezii sunt bucătarii şi germanii sunt inginerii. Iadul e când britanicii sunt bucătarii, germanii sunt amorezii, francezii sunt inginerii şi italienii guvernează. Europa ar trebui să fie acum „un rai”, cel puţin pentru că germanii sunt inginerii. Automobilele sunt germane, maşinile de spălat sunt germane, scanerele medicale sunt germane ş.a.m.d. Singura problemă e că rezultatul e departe de a fi un rai pentru multe dintre economiile Europei. În Spania, 50% din tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani sunt şomeri. E un masacru de speranţe şi talente. O generaţie care poate nu-şi va recăpăta niciodată încrederea. Cam acelaşi lucru se întâmplă, mai mult sau mai puţin, în ţările de la periferia eurozonei.   Şi uitaţi-vă la Germania. Suntem în cea mai mare criză globală din ultimii 50 de ani şi totuşi şomajul în Germania a atins un nivel minim: un număr-record de germani lucrează şi au salarii bune. Was passiert, meine Freunde? Ceva din situaţia actuală e o minune pentru Germania şi un coşmar pentru alţii. Acel ceva este euro.  Să ne imaginăm două fabrici care produc maşini similare, una germană şi una italiană. Să presupunem că o unitate de produs costă 1.000 de euro în ambele fabrici, la început. Totuşi, istoria ne-a învăţat că, în timp, fabrica germană va începe să reducă costul, fără a compromite calitatea. Investind în pre­gătirea forţei de muncă şi în înaltă tehnologie, germanii vor reduce costul la 900 de euro/unitate. În acest moment, fabrica italiană intră în criză. Pot tăia şi italienii costurile, dar fără a câştiga în productivitate – şi cu riscul ca produsul să fie de mai slabă calitate. Altfel maşina germană va devora piaţa. Înainte de euro, soluţia care permitea italienilor să producă la aceeaşi calitate, păstrându-şi costurile mici era devalorizarea monedei. Adevarul International.

Occidentul mobilizează ONU în dosarul sirian Miniştrii de Externe din ţări occidentale vor încerca să scoată din imobilism. Consiliul de Securitate al ONU în privinţa Siriei. Un proiect de rezoluţie sprijinit de europeni şi ţări arabe este propus spre dezbatere, dar nu se prevede niciun vot. Parisul a confirmat prezenţa lui Alain Juppé, Londra pe cea a lui William Hague. Surse afirmă că şi omologii lor german, portughez şi american vor fi prezenţi la New York. În schimb, Rusia şi China, cele două state membre permanente ale Consiliului de Securitate, care blochează de luni de zile orice rezoluţie ce ar condamna represiunea din Siria nu vor fi reprezentate decât la nivel de amabasadori. În ciuda acestei blocade, şeful diplomaţiei franceze e de părere că “regimul sirian trebuie în mod evident să cedeze puterea”. “Rusia nu mai poate să acopere la nesfârşit represiunea brutală condusă de regimul de la Damasc”, spune şi omologul britanic al lui Juppé. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate vor asculta marţi o prezentare a liderilor Ligii Arabe şi vor analiza un plan de reglare a crizei din Siria, prezentat de preşedintele instanţei panarabe. Pe baza acestui plan, europenii şi arabii au pus la punct un proiect de rezoluţie aprobat pare-se de cel puţin 10 din cei 15 membri ai Consiliului, dar pe care ruşii îl consideră însă mai departe inacceptabil. Planul ar încălca anumite linii roşii, Moscova spre exemplu nedorind să audă de vreo schimbare de regim la Damasc şi nici de sancţiuni împotriva Siriei. Reamintim că represiunea orchestrată de regimul lui Bashar al-Assad ar fi făcut potrivit Naţiunilor Unite cel puţin 5.400 de morţi, din martie şi până acum. RFI

Cine conduce Europa? Una dintre întrebările cu răspuns deschis, în contextul summitului european de la Bruxelles, sună cam aşa: cine conduce, de fapt, Europa? Periodicitatea summiturilor europene creşte de la un anotimp la altul, fără ca întâlnirile tot mai dese ale şefilor de stat şi de guvern să aducă şi rezolvări cu aceeaşi frecvenţă. În temele fierbinţi, linia dezbaterilor e trasată de cancelara federală Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy poate să pozeze în coautor şi, de la o vreme, important în scena europeană apare şi premierul italian Mario Monti. Merkel vine la Bruxelles ca reprezentant al ultimei naţiuni din zona euro cu rating maxim. Germania este locomotiva creşterii în Europa, chiar dacă locomotiva a respirat mai greu, în ultimele luni. I-a luat cam doi ani cancelarei federale să îşi ia în serios poziţia dominantă printre omologii comunitari. E drept că, acolo, sus, eşti mereu predispus să fii lăsat singur. S-a văzut la cel mai recent Forum Davos, când Angela Merkel a mers, constantă dar solitară, pe calea refuzului de a scoate pe piaţă mai mulţi bani, cum o sfătuiesc Fondul Monetar Internaţional, Statele Unite şi mulţi dintre colegii ei europeni. “Nu avem nici o vină că suntem atât de mari”, a comentat, înaintea summitului de la Bruxelles, Angela Merkel. “Nu putem sta, însă, deoparte şi să aşteptăm în speranţa că fiecare îşi va face treaba cum se cuvine. Suntem şi pregătiţi să învăţăm, unii de la alţii. Nu are nimic de a face cu dominanţa”, a ţinut să puncteze şefa Executivului de la Berlin. Integral in Deutsche Welle.

Aproape 50 de morţi în Europa de Est din cauza frigului. Un val de frig care afectează de câteva zile Europa de Est a provocat moartea a 50 persoane, au anunţat autorităţile din aceste ţări, potrivit Mediafax. În Polonia, unde au fost până la minus 27 de grade Celsius în sud-estul ţării, zece persoane au murit din cauza frigului la acest sfârşit de săptămână, a anunţat luni poliţia poloneză. În total, în această ţară au murit 46 de persoane din cauza frigului (22 în ianuarie, 19 în decembrie şi şapte în noiembrie). Dar cifrele sunt net mai mici decât în anii precedenţi, potrivit unei purtătoare de cuvânt a poliţiei naţionale, graţie “unui început de iarnă deosebit de blând”. Valul de frig care afectează de patru zile Ucraina s-a soldat cu 18 morţi, majoritatea persoane fără adăpost găsite pe străzi, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii. Şase persoane au murit numai în regiunea Lugansk (est). În Bulgaria frigul siberian s-a abătut asupra ţării luni, temperaturile scăzând până la minus 24 de grade Celsius. În absenţa unui bilanţ oficial, presa menţiona luni cinci morţi în total din cauza viscolului de săptămâna trecută. Majoritatea victimelor sunt persoane în vârstă, care s-au pierdut pe o stradă din apropierea satului lor. Integral in Romani Libera.

Advertisements