The Economist: Năstase nailed

Posted on 01/02/2012 by

0


Nu m-am folosit de traducerea la propriu a titlului din The Economist – “Năstase răstignit” ci am lasat-o balta pentru ca cunoscatorii limbii engleze stiu si traducerea la figurativ a cuvantului “nailed”, deci o lasam balta.

The Economist comentează pe un blog al site-ului său că sentinţa dată în cazul fostului premier Adrian Năstase ar putea reprezenta, cu puţin noroc, un avertisment pentru clasa politică din România încă dominată de corupţie. The Economist scrie că fostul premier ar putea chiar nici să nu ispăşească pedeapsa cu închisoarea pentru că el a promis că va aduce cazul în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului dacă va fi necesar. Deşi această pedeapsă este relativ blândă (alte persoane inculpate în acelaşi caz au primit şase sau şapte ani de închisoare), ceea ce contează este că s-a demonstrat că un fost premier intră sub incidenţa legii. Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasă politică din jurul căreia mirosul corupţiei nu a fost încă îndepărtat, comentează săptămânalul britanic

Adrian Năstare a devenit primul şef de Guvern din epoca postcomunistă care a fost condamnat pentru corupţie, aminteşte The Economist.

El a fost educat în şcoala comunistă a politicii şi a demonstrat acest lucru. În timpul primului său mandat, televiziunea şi radioul public au fost obligate să urmărească o linie proguvernamentală, afirmă publicaţia britanică. Totodată, el şi-a cultivat imaginea de burghez intelectual, ceea ce a ajutat la pavarea drumului rivalului său, actualul preşedinte Traian Băsescu, al cărui discurs populist şi stil muncitoresc l-au diferenţiat de distantul Năstase. Promisiunea de a combate corupţia l-a ajutat pe Băsescu să îl învingă pe Năstare în 2004, adaugă The Economist.

În continuare, săptămânalul britanic scrie că Năstase este cel mai proeminent politician român învins de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Aceasta înseamnă că România luptă în sfârşit împotriva corupţiei, se întreabă publicaţia britanică. Protestatarii care sfidează temperaturile de minus 15 grade Celsius din Piaţa Universităţii din Bucureşti nu ar spune acelaşi lucru. Mulţi dintre ei văd o diferenţă mică între corupţia din zilele lui Năstase şi România din 2012.

Articolul original din The Economist.