Ştiri Europene – 4 februarie / “Cine a închis robinetul cu gaze?”

Posted on 04/02/2012 by

7


Situaţia Greciei, “în aer”. Reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro a fost anulată. Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a anunţat vineri anularea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro care urma să aibă loc luni, la Bruxelles, pentru discutarea situaţiei Greciei, transmite AFP. “Nu va avea loc luni o reuniune a Eurogroup. Întâlnirea ar putea fi programată mai târziu, în cursul săptămânii”, a afirmat Juncker într-un comunicat. O sursă apropiată Eurogroup a declarat anterior pentru AFP că reuniunea de luni nu va avea loc, ceea ce lasă să se înţeleagă că negocierile dintre autorităţile de la Atena cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor riscă să nu se finalizeze în weekend. Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, declarase, la televiziunea publică Net, că negocierile cu troika formată din FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor fi încheiate până duminică seară, înainte de reuniunea Eurogroup de luni. Ziarul Financiar.

Cum a reuşit Malev să intre în faliment după 66 de ani de activitate. Fondată în 1946, compania aeriană deţinută de guvernul ungar Malev şi-a oprit operaţiunile după ce guvernul a decis să oprească finanţarea, aceasta devenind a doua victimă a măsurilor de austeritate luate de ţările europene la o săptămână după căderea Spanair. Malev, care are datorii de 60 miliarde de forinţi, şi-a oprit zborurile de la ora 6AM, lăsând cu ochii în soare sute de pasageri. “Lucrul de care ne-am temut cel mai tare s-a întâmplat şi ceea ce am încercat să evităm s-a întâmplat”, a declarat CEO-ul Malev, Lorant Limburger într-un comunicat, adăugând că cash-flow-ul Malev a scăpat de sub control după ce providerii de servicii “şi-au pierdut încrederea” şi o decizie a Comisiei Europene a oprit o suplimentare a fondurilor operatorului. “Menţinerea la sol a Malev este dureroasă”, a declarat premierul ungar Viktor Orban după ce consiliul de conducere al companiei a ordonat oprirea operaţiunilor. “Am încercat să o menţinem activă cât de mult am putut, dar acesta este sfârşitul. Nu putem continua să păstrăm compania fără riscul de a pierde avioanele” Ziarul Financiar.

Putin: Scutul american din Europa vizează Rusia! Scutul antirachetă ce urmează să fie amplasat în Europa vizează clar Rusia. Declaraţia îi aparţine premierului rus Vladimir Putin, care candidează la alegerile prezidenţiale din primăvară. ,,În prezent nu există o ameninţare din partea Iranului sau a Coreei de Nord. În prezent, apărarea antirachetă a SUA din Europa urmăreşte cu siguranţă să neutralizeze potenţialul nuclear rusesc”, a declarat premierul Vladimir Putin într-un documentar intitulat ,,Politica rece” şi difuzat de televiziunea rusă. Potrivit premierului, radarele şi sistemele antirachetă mobilizate în apropierea frontierei ruse vor acoperi teritoriul până la Munţii Ural. ,,Acest lucru devine o realitate, iar NATO nu vrea să ofere nicio garanţie, nici chiar scrisă”, a subliniat el. Premierul rus a amintit că Statele Unite, cele care au iniţiativa scutului antirachetă din Europa, sunt singura ţară care a recurs la arma nucleară şi în plus a folosit-o împotriva unei ţări fără armament nuclear, respectiv Japonia, în 1945. ,,Am uitat acest lucru? Nu, nu putem să-l uităm. Şi vom reacţiona întotdeauna în faţa acestor ameninţări din apropierea graniţelor noastre”, a mai spus Putin. Adevarul International.

Parlamentari eleni: Germania datorează Greciei 54 mld. euro pentru un împrumut din timpul războiului. Aproape o zecime din cei 300 de membri ai Parlamentului de la Atena au cerut discutarea problemei unui împrumut luat de Germania în cel de-Al Doilea Război Mondial de la guvernul Greciei, ţară aflată atunci sub ocupaţie nazistă, datoria fiind estimată la 54 miliarde de euro, fără dobânzi. De asemenea, parlamentarii solicită şi acordarea unor reparaţii pentru victimele atrocităţilor comise de nazişti şi a valorilor furate, potrivit Athens News. Parlamentarii vor ca această chestiune să fie discutată în prezenţa miniştrilor de Finanţe, de Extene, Apărării şi Justiţiei, dar şi a reprezentanţilor părţilor interesate. Semnatarii doresc ca Parlamentul să adopte o poziţie clară asupra chestiunii, pe care o descriu ca “o problemă naţională crucială”. În 1942, Puterile Axei au hotărât la o conferinţă germano-italiană pe teme financiare că Grecia, ocupată după ce luptase de partea Aliaţilor, era obligată să finanţeze ocupaţia străină printr-un împrumut. Germania unificată datorează Greciei, ţară victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial, circa 54 miliarde de euro fără dobândă, susţin cei 28 de parlamentari care au înaintat solicitarea. Ei spun că Grecia este victima unei nedreptăţi, întrucât este singura ţară victorioasă căreia Germania nu i-a plătit reparaţii legate de război.Mediafax

Cine a închis robinetul cu gaze? Europenii primesc mai putine gaze din Rusia, în plin sezon rece, cu temperaturi extreme. Livrările de gaze naturale către mai multe state membre ale Uniunii Europene au scăzut, în contextul temperaturilor foarte reduse din Europa, declară un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. O nouă scădere a livrărilor de gaze ruseşti către mai multe state UE a fost înregistrată, dar nu s-a ajuns într-o situaţie de urgenţă, spune purtătorul de cuvânt, Marlene Holzner, într-o conferinţă de presă. “Pot confirma că au scăzut livrările de gaze naturale către mai multe state membre: Polonia, Slovacia, Austria, Ungaria, Bulgaria, România, Grecia şi Italia. Joi am înregistrat o scădere de 30% în Austria, de 24% în Italia şi de 8% în Polonia. Trebuie să adaug că nu este încă o situaţie de urgenţă”, precizează oficialul european. Reprezentanţii Gazprom au negat joi că ar fi redus cantităţile furnizate Europei și au sugerat că Ucraina ar fi de vină pentru aceste probleme cu alimentarea. De partea lor, ucrainenii neagă că ar avea vreun amestec și susţin că păstrează din gazul care tranzitează statul spre Europa numai cantităţile convenite în contractul cu Moscova. RFI.

Între apărarea valorilor şi promovarea intereselor europene. Cancelara Angela Merkel a întreprins deja a cincea vizită oficială în China de la preluarea mandatului. Însoţită de o importantă delegaţie de oameni de afaceri, şefa Executivului de la Berlin s-a străduit să recâştige încederea chinezilor în moneda comunitară euro. Odată cu expansiunea economică a Chinei, lumea a trebuit să se obişnuiască şi cu ideea că aproape în orice chestiune de interes global, China are o poziţie proprie. Fie că e vorba de transformările climatice, de violenţele regimului de la Damasc contra demonstranţilor sau de programul nuclear nord-coreean. Forţa economică şi financiară a Chinei influenţează între timp simţitor şi buzunarele europenilor. Oricât de mult a încercat cancelara Angela Merkel, să respingă, în prealabil,  bănuiala că scopul principal al vizitei ar fi solicitarea de sprijin din partea Beijingului pentru cauza euro, discuţiile purtate au confirmat supoziţia. Şefa guvernului german s-a străduit, cu multă răbdare dealtfel, să restabilească încrederea pieţii financiare chineze în moneda euro. Ea le-a explicat partenerilor chinezi în ce constă pactul fiscal adoptat de UE. Premierul Wen Jiabao, a declarat în final că se va analiza situaţia şi se va discuta despre o posibilă participare la fondul de salvare european. În principiu, Angela Merkel ar trebui să fie cât de cât mulţumită de rezultatele călătoriei întreprinse în China. A avut întrevederi cu principalii trei reprezentanţi politici ai ţării, iar premierul Wen Jiabao a însoţit-o chiar în vizita efectuată în metropola Guangzhou din sudul Chinei. Un gest deloc de la sine înţeles, mai degrabă dovada unei relaţii strânse bilaterale şi a încrederii reciproce. Aceste relaţii reprezintă şi o bază stabilă pentru raporturile sino-germane. O dovadă în plus o constituie şi faptul că Merkel se află deja pentru a cincea oară în China, în calitatea de cancelar federal. Integral in Deutsche Welle

Evgheni Şevciuk: Aproape toată rezerva valutară a Transnistriei a dispărut de la Banca Centrală. Noul lider transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem de la Tiraspol că aproape întreaga rezervă de valută a regiunii a dispărut din conturile Băncii Centrale în timpul predecesorului său, Igor Smirnov, relatează Europa Liberă, în pagina electronică, citată de Mediafax. Potrivit presei locale, Şevciuk a afirmat miercuri că în ziua instalării sale la conducerea Transnistriei, la 30 decembrie, 90 la sută din rezerve au fost “transferate în alte conturi”. Liderul transnistrean nu a precizat cui aparţin aceste conturi. Consiliul Suprem l-a confirmat în funcţia de director al Băncii Centrale transnistrene pe Eduard Kosovski în locul Oksanei Ionova, despre care Şevciuk a afirmat că şi-a dat demisia. Romania Libera.

Costurile Parlamentului italian sunt duble faţă de cele al Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Spaniei la un loc. Parlamentarii italieni au votat săptămâna aceasta să-şi taie din salarii cu 1300 de euro lunar, având în vedere că totalul costurilor Parlamentului italian este dublu faţă de cel al Marii Britanii, Germaniei, Franţei şi Spaniei la un loc, scrie Der Spiegel. Săptămâna aceasta, parlamentarii din Roma şi-au tăiat din proprii bani 1300 de euro pe lună, iar în acelaşi timp, regulile legate de cheltuielile cu pensiile au fost schimbate, în urma unor reforme care vor să salveze milioane de euro anual în cadrul costurilor de operare ale parlamentarilor. Însă tăierile salariilor parlamentarilor nu sunt cele în măsură să schimbe situaţia reformei, pentru că, în baza unui studiu publicat în luna ianuarie, Parlamentul italian este foarte ineficient, comparativ cu cel al Germaniei sau al Franţei. Mentioneaza Cronica Europeana.

Advertisements