Grecia este o ţară aflată pe marginea prăpastiei şi în clocot. Guvernul de tranziţie decide, la presiunile troicii formate din UE, BCE şi FMI, un nou pachet drastic de austeritate. Salariile trebuie să fie reduse cu 20-30%. Din aparatul bugetar vor fi disponibilizaţi 150 000 de oameni până în 2015. Economia va scădea în acest an cu mai mult de 8%. Ţara este în continuare în pragul falimentului.
Exporturile germane ating în premieră cota de un milliard de euro. [Greseala in original, de fapt exporturile Germaniei sunt de 2,5 trilioane de euro, in 2009 au fost de 1,2 trilioane de Euro] de Economia duduie, taxele şi impozitele cresc iar şomajul scade. Sindicatul IG Metall cere o majorare salarială de 6,5% pentru angajaţii din sectorul metalurgic. Germania este, astfel, o insulă a virtuoşilor.
Miniştrii de finanţe ai ţărilor eurozonei se îndoiesc de faptul că guvernarea Papademos va implementa măsurile de austeritate anunţate. Şi asta pe bună dreptate, pentru că tăierile abia decise nu rezolvă nimic, ci doar acutizează problemele şi pentru că opoziţia grecilor faţă de programul de sărăcire şi tutelare a ţării lor este, în mod justificat, mare.
Cine profită cel mai mult de programele de salvare a euro, Germania
Cine gândeşte aşa omite faptul că nu Grecia profită cel mai mult de programele de salvare a euro, ci Germania. Dacă Grecia ar declara falimentul de stat, (şi ) băncile germane ar trebui să piardă miliarde, iar contribuabilii nemţi ar fi nevoiţi să acopere aceste pierderi. Dacă marca germană ar fi reintrodusă, aceasta s-ar aprecia dramatic. Mărfurile germane ar deveni cu 40% mai scumpe. Astfel, modelul german de creştere economică bazat pe exporturi ar trebui abandonat.
În sudul Europei, nu doar în Grecia, este o atmosferă primejdioasă, îndreptată mai ales împotriva Germaniei. La aproape 70 de ani de la sfârşitul războiului, Germania este percepută, din nou, ca putere duşmănoasă. Există deja voci care cer paşi radicali împotriva deciziilor luate de străinii de la Bruxelles şi Berlin.
Cine i-ar putea învinovăţi pe oamenii care au dat de necaz! Trebuie ei să privească mai departe neputincioşi cum modelul lor modest de bunăstare se duce pe apa sâmbetei şi cum politicienii lor devin simpli executanţi de ordine externe, numai pentru ca băncile şi speculanţii care le-au furnizat ani de zile credite cu dobânzi mari să nu aibă pierderi şi să nu trebuiască să şteargă datorii?
Europa nu este o insulă a virtuoşilor
Nu, asta nu poate să fie Europa în care vrem să trăim. O Europă în care băncile şi hedge fund-urile decid care ţări trebuie să supravieţuiască şi care nu. Preţul politicii unilaterale de austeritate impuse de actorii financiari şi de Merkel este dezintegrarea Europei şi o depresiune îndelungată, care va cuprinde la un moment dat şi Germania. Pentru că nu trăim pe insula virtuoşilor.
Fragmente dintr-un articol original publicat in Die Zeit semnat de Ludwig Greven
Stefan Vlaston
15/02/2012
Exporturile germane ating în premieră cota de un milliard de euro
??? Cred ca e o greseala. 45 mld euro are Romania. E vorba, probabil de 1000 mld euro!
Mekone
15/02/2012
Ei da, uite o minte limpede care nu arată cu degetul doar spre greci! Grecia e deja în faliment şi mi-e silă de Papdemos şi socialiştii care l-au pus acolo să stoarcă tot înainte de căderea finală a ţării care n-are cum să fie decât dureroasă. Pentru greci şi pentru cei care doar i-au acuzat, fără să vadă ce se întâmplă.
Theophyle
15/02/2012
Daraga Mekone tragedia este ca au iesit din Grecia intr-un singur an aproape 200 de miliarde de euro. Bogatii fug! Au sa ramana ca la noi, mai toti cei care nu au unde si cu ce 😦
Stefan Vlaston
15/02/2012
Preţul politicii unilaterale de austeritate impuse de actorii financiari şi de Merkel este dezintegrarea Europei şi o depresiune îndelungată, care va cuprinde la un moment dat şi Germania. Pentru că nu trăim pe insula virtuoşilor.
Pai care ar fi alternativa? Tiparirea de bani, stergerea datoriilor, cu ce impact? pe urma, mie nu-mi convine, ca-mi iau de la gura sa-mi platesc rata la banca. de ce altora sa le fie sterse datoriile?
Theophyle
15/02/2012
[Greseala in original, de fapt exporturile Germaniei sunt de 2,5 trilioane de euro, in 2009 au fost de 1,2 trilioane de Euro] vezi linkurile de mai sus!
Theophyle
15/02/2012
Maine am sa public niste alternative interesante inaintate de americani si chinezi la intalnirea lor de astazi.
Stefan Vlaston
15/02/2012
Adica si le-au dublat (exporturile) in doi ani? Greu de crezut. Cred ca trebuie confruntate si cu alte surse. Ce ti-e si cu cifrele astea…
Eduard
15/02/2012
Salut Theophyle
Nu inteleg de ce este o mare drama mondiala, o catastrofa economica si sociala acest pachet de masuri de o duritate ‘nemaivazuta’: reduceri ale salariului MINIM de 20-30% si concedierea a 150.000 de bugetari. In linii mari, cam asta am facut si noi, nu? Si nu eram cu cutitul la beregata, si tot n-am incendiat capitala.
Este clar ca Germania e beneficiul direct al mentinerii monedei euro. Acum, si tratatul acesta de guvernanta fiscala este tot in interesul ei, putin mai indirect – trebuie ca partenerii europeni sa aiba economii stabile, chiar in crestere, pentru ca cererea de bunuri germane sa nu scada. Caci atunci cand se va intampla asta, va fi interesant de studiat reactia acestei insule de virtuosi.
Cu toate astea, grecii si-au facut-o cu manuta lor si merita sa se duca la fund, fie si pentru mandria asta infantila cu care refuza sa-si recunoasca greselile.
Theophyle
15/02/2012
Eduard,
Problema este cu mult mai adanca. Daca cade Euro cei maii loviti sunt nemtii. Am trecut de mult de problema cine este de vina. De vina sunt politicienii, TOTI politicienii. De vina sunrt euricratii. Intrebarea simpla este – dorim sau nu conflicte armate in Europa?
Eduard
15/02/2012
Nu dorim, deci ne inhamam cu totii la caruta euro 🙂
Theophyle
15/02/2012
2012, va fi probabil cel mai sangeros an al deceniului proaspat inceput. Sa-l tinem departe de noi. Din nefericire multi politicieni romani nu inteleg timpurile pe care le traiesc si se ocupa de fesele lui Boc.
Theophyle
15/02/2012
Da – sursa este 100% – Institutul statistic de stat al germaniei Federale:
http://www.destatis.de/jetspeed/portal/cms/Sites/destatis/Internet/DE/Content/Statistiken/Zeitreihen/WirtschaftAktuell/VolkswirtschaftlicheGesamtrechnungen/Content75/vgr111ga,templateId=renderPrint.psml
Aveti si graficul!
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Bruttoinlandsprodukt_DE.svg
Stefan Vlaston
15/02/2012
Am adunat si eu cifrle din prima coloana, fara zecimale, iar la 2011 lipseste tr. IV, pe care l-am pus mai mare decat tr III
Mi-a dat asa
2009=2372
2010=2475
2011=2573
Oricum ar fi, nu e dublare in 2011 fata de 2009
Theophyle
15/02/2012
BBC-ul a calculat 2009 diferit fata de calculul german, cred ca adevarul este undeva la mijloc. In orice caz exista trei metode de calcul. Am sa le explic:
aveti aici BBC
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4692638.stm
Stefan Vlaston
15/02/2012
Nu ma pricep prea tare, dar e o chestie de principiu. Tocmai o economie imensa, nu-si poate dubla exporturile in doi ani. Una mica, treaca mearga, descopera in subsol cine stie ce. dar una imensa, nu se leaga.
iar metodologiile astea diferite, aburesc oamenii, in orice caz pe cei mai putin priceputi.
Ce parere aveti
http://www.contributors.ro/politica-doctrine/ce-am-inteles-si-ce-nu-am-inteles-din-articolul-dlui-lucian-croitoru-%E2%80%9Evom-reusi-sa-facem-din-capitalism-noua-normalitate%E2%80%9D/
Theophyle
15/02/2012
Am citi! Croitoru este sintetic. Are dreptate in general, din nefericire el vorbeste de capitalism ca sinonim la piata libera. Astazi stim ca lucrul este diferit de doua decenii capitalismul devenit fiduciar nu mai este sinonimui unei piete libere.
Romania nu a avut niciodata o piata libera, deci implicit nici capitalismul nu a exista, nici macare cel sintetic de care vorbeste Croitoru.