Ştiri Europene – 16 februarie / “Ce fel de Europă?”

Posted on 16/02/2012 by

0


Lumea mai face un pas către o criză a petrolului. Iranul a tăiat livrările către şase ţări europene. Iranul a anunţat că a tăiat exporturile către şase ţări din Uniunea Europeană: Olanda, Grecia, Portugalia, Franţa şi Spania, scrie Financial Times. Mai mult, diplomaţii din aceste ţări au fost chemaţi acasă. Vânzările către Europa reprezintă numai 18% din totalul veniturilor din petrol obţinute de Iran, iar noile sancţiuni impuse de UE vor avea un impact redus asupra economiei ţării. Mişcarea vine la câteva zile după ce ministrul iranian al petrolului Rostam Qassemi a anunţat că ţara sa va reduce livrările către ţările europene “ostile”. Preşedintele Ahmadinejad a anunţat că programul nuclear al ţării face progrese şi că va introduce combustibil nuclear în reactorul de teste de la Teheran. Anunţul a avut menirea de a arăta lumii întregi că sancţiunile impuse împotriva programului nuclear al ţării nu au niciun efect. EU cumpără în prezent 20% din exporturile iraniene de ţiţei. Vânzările de petrol contribuie semnificativ la veniturile Teheranului. Grecia depinde de petrolul iranian deoarece alţi furnizori au redus exporturile şi cer garanţii de credit mai si­gure şi mai mari de teama unui default al statului elen. Grecia a importat în al treilea trimestru al anului trecut 158.000 de barili de petrol iranian pe zi, ceea ce este echivalent cu 53,1% din importurile totale. Integral in Ziarul Financiar.

Sarkozy vrea să fie reales: “Criza nu permite căpitanului navei să abandoneze barca”. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a anunţat, aseară, candidatura pentru alegerile prezidenţiale din aprilie, în timpul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune TF1. Potrivit ultimelor sondaje, principalul contracandidat lui Sarkozy este socialistul Francois Hollande. “Da, sunt candidat în scrutinul prezidenţial. Am luat această hotărâre de câteva săptămâni, dar criza nu permite căpitanului navei să abandoneze barca”, a declarat Sarkozy aseară. Preşedintele a continuat prin a spune că, dacă Franţa va fi puternică în timpul acestei crize fără precedent, “vom fi protejaţi”. “Dacă vrem să menţinem statul social trebuie să continuăm schimbările şi să reducem cheltuielile. Nu se poate face totul în cinci ani. Există francezi care nu cred în nimic. Pe ei îi voi asculta”, a mai declarat preşedintele francez. Francois Hollande, principalul contracandidat al lui Sarkozy,  nu s-a arătat deloc surprins de anunţul făcut de șeful statului. “Preşedintele-candidat e acum candidatul-preşedinte! Mare noutate! E candidat de cinci ani, de când a fost ales se gândeşte să fie reales. (…) Acum vrea să ne dezbine, să ne ducă în extrema dreaptă”, a spus socialistul. Hollande îşi critică adversarul de la Rouen, unde se află pentru al doilea miting al campaniei sale prezidenţiale. Hollande îl acuză pe Sarkozy că le-a făcut pe plac amicilor săi afacerişti şi că a dominat presa. Socialistul spune că doreşte “demolarea” unui mandat care, în opinia sa, “a favorizat doar pe cei mai favorizaţi” şi care a înrăutăţit situaţia pentru muncitori, funcţionari, angajaţi şi agricultori. Adevarul International.

O companie românească implicată în fraude de peste un miliard de euro, anchetată în Italia. Procuratura din Roma a emis 150 de mandate de percheziţie la companii şi directori, inclusiv la o companie românească, din cauza unor facturi false emise în sectorul aparaturii telefonice şi a computerelor, 90 de persoane fiind vizate. Ancheta vizează fraudele asupra taxelor pe valoare adăugată comunitare, fiind semnalată existenţa unei vaste organizaţii care funcţiona pe tot teritoriul Italiei, inclusiv în Roma şi Neapole, relatează La Repubblica în pagina electronică. Începând cu anul 2007 şi până în 2011, această organizaţie a comercializat produse electronice, majoritatea fiind telefoane mobile, fără a plăti TVA, folosindu-se de facturi false emise de o companie românească. Această operaţiune amplă, în care sunt implicaţi peste 400 de membri ai forţelor de ordine şi ai fiscului italian, a fost denumită “Transilvania Romană”. Procuratura din Roma, cea care conduce ancheta, a semnalat peste o sută de companii din Italia care erau implicate şi care erau cliente formale ale companiei româneşti. Societăţile au făcut achiziţii de bunuri, fără TVA, şi de la alţi furnizori din UE, evaluate la aproximativ 1,2 miliarde de euro, pentru ca apoi să le revândă în Italia la preţuri puternic concurenţiale. Deoarece TVA-ul care apărea în facturile lor la vânzare nu era plătit, aceste companii puteau să folosească preţuri sub valoarea pieţii. În urma anchetei aflate în desfăşurare, 90 de persoane sunt vizate şi au fost puse sub sechestru proprietăţi mobiliare şi imobiliare în valoare de aproximativ trei milioane de euro. Mediafax.

Olanda: Liderul PVV le transmite ambasadorilor est-europeni “să îşi vadă de treburile lor.” Liderul partidului olandez PVV, deputatul Geert Wilders, le-a transmis “să îşi vadă de treburile lor” ambasadorilor a zece state central şi est-europene care au prezentat, marţi, o scrisoare deschisă de protest liderilor politici olandezi în legătură cu site-ul prin care formaţiunea sa strânge plângeri împotriva cetăţenilor din ţările respective. “Reacţia mea către ambasadori este: vedeţi-vă de treburile voastre. Asta nu are nimic de-a face cu ţara voastră”, a declarat Wilders, într-un interviu acordat miercuri agenţiei Associated Press. “Suntem o ţară suverană, noi suntem un partid politic democratic şi exprimăm preocupările multor olandezi”, a subliniat el, numind site-ul “un imens succes”, care a adunat deja peste 40.00 de reclamaţii. Wilders a insistat că site-ul său nu este discriminator şi a explicat că “noi nu închidem ochii la problemele” pe care unii muncitori central şi est-europeni le provoacă în Olanda, dând ca exemplu alcoolismul şi eliminarea de locuri de muncă. Potrivit lui Wilders, comisari europeni precum compatrioata sa Neelie Kroes au atacat site-ul PVV doar din teama faţă de efectul său coroziv asupra unităţii europene. “Ei cred că ideea lor a acestei mari familii europene este atacată, în timp ce noi nu avem mare lucru în comun cu tragedia lor europeană”, a comentat liderul PVV. “Noi ne facem doar treaba, indiferent dacă guvernul sau Comisia Europeană ori 500 de ambasadori se plâng, nu ne pasă”, a conchis Geert Wilders. Agerpres

Ce fel de Europă? Criza monedei comune agravează şi cîteva crize identitare, pînă nu demult latente, în cadrul Uniunii Europene, cărora li se caută explicaţii şi soluţii. Extinzîndu-se în etape, încă de la începuturile ei, Uniunea Europeană a fost de fiecare dată nevoită să se reinventeze, generînd constant noi propuneri de evoluţie: în două viteze, cu un nucleu forte, o federaţie, Statele Unite ale Europei, ş.a.m.d. Criza monedei comune euro, a cărei soluţionare încă nu se întrevede, dar care suscită cele mai varii şi catastrofice scenarii, în timp ce membrii clasei politice dau asigurări că totul se va sfîrşi cu bine, a generat prin ricoşeu şi o criză identitară. Peste noapte, clişee, rivalităţi, aversiuni, stereotipii, prejudecăţi, idiosincrazii, considerate demult uitate, refulate, depăşite sau puse sub lacăt, au reapărut la suprafaţa discursului public. Summiturile succesive, umbrelele de salvare, pachetele de ajutor, menite să ţină în viaţă moneda comună şi să scape Grecia de faliment, au solicitat din plin competenţa a două ţări care trec drept axa motorului integrării europene: Franţa şi Germania. Cuplul Merkel-Sarkozy a dobîndit o expresivă poreclă acreditată oficial: Merkozy şi a înfierbîntat imaginaţia caricaturiştilor. Dar şefa guvernului german, adesea comparată cu fosta doamnă de fier a Marii Britanii, Margaret Thatcher, a rămas necontestata vioară întîi şi, simultan, dirijorul orchestrei europene. În pofida statutului de cea mai puternică femeie din lume, a înţelepciunii care i-a adus şi aprecierile fostului şi preţuirea actualului locatar al Casei Albe, Merkel, şefa guvernului celei mai puternice economii europene, nu a izbutit să-i disciplineze pe toţi membrii orchestrei să cînte aceeaşi partitură şi să-i împiedice pe rebeli să recurgă cu vehemenţă doar la instrumentele de percuţie. Cacofonia europeană nu avea cum să fie pe placul pieţelor financiare. Iar consecinţele suportate, în primul rînd de orchestranţii afoni şi recalcitranţi, i-au făcut pe aceştia din urmă să arunce în cîrca dirijorului vina pentru spectacolul ratat. Repetiţiile au fost reluate fără garanţia unui minim succes. Integral in Deutsche Welle. Merita citit!

Liderii europeni şi-au pierdut răbdarea cu politicienii de la Atena şi nu mai vor să dea bani Greciei. Grecia a fost umilită şi împinsă cu un pas mai aproape de faliment după ce miniştrii de finanţe din zona euro au transformat ieri o reuniune care avea ca obiect salvarea statului într-o simplă teleconferinţă, oficialii motivându-şi gestul prin neîncrederea că politicienii greci vor respecta condiţiile bailout-ului după alegerile din primăvară. Decizia miniştrilor vine în condiţiile în care cele mai recente date arată că economia elenă se adânceşte mai mult decaât s-a anticipat în recesiune din cauza austerităţii cerute de finanţatorii internaţionali ai Atenei, iar Germania, prin ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble, a atenţionat că Europa este pregătită de default-ul statului elen. Miniştrii de finanţe ar putea discuta despre programul de salvare a Greciei la o reuniune programată luni, dar amânarea de ieri subliniază riscul ca Grecia să fie forţată să intre într-un default de amploare luna viitoare, când are de rambursat datorii de 14,5 miliarde de euro. Amânarea scoate în evidenţă, de asemenea, opiniile diferite din zona euro cu privire la consecinţele falimentului Greciei, scrie Financial Times. Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a avertizat că default-ul Greciei va avea “consecinţe devastatoare” şi a făcut apel la guvernele europene să ajute rapid acest stat. Însă un grup de state din zona euro, format mai ales din cele cu rating maxim, şi-a pierdut încrederea că Grecia poate rezista condiţiilor cerute pentru bailout. Oficiali din Germania, Olanda şi Finlanda cer tot mai insistent default-ul Greciei. Integral in ZF.

Advertisements