Europa – o publicaţie care merită citita!

Posted on 25/02/2012 by

11


Semnalez o publicatie care merita citita. Şase mari cotidiene europene –  – Le Monde, El País, Gazeta Wyborcza, Süddeutsche Zeitung, The Guardian şi La Stampa – s-au asociat pentru a crea un supliment comun, “Europa“, care apare pe 26 ianuarie. În acest “Stat al Uniunii”, cum a titrat La Stampa, este vorba de a “reflecta asupra stării actuale a UE, aflată niciodată ca astăzi în centrul a mii de întrebări asupra prezentului, şi mai ales asupra viitorului său”.

Întrebări cărora încearcă să le răspundă reportaje şi analize ale jurnaliştilor celor şase titluri partenere (“care cumulează mai bine de zece miliaone de cititoriaminteşte El País), ca şi intelectuali şi politicieni.

Printre primii, sociologul britanic Anthony Giddens, scriitorul grec Petros Makaris – care realizează un “portret dulce-amar pentru Bruxelles” – şi semiologul italian Umberto Eco. Acesta din urmă afirmă că “de cealaltă parte a războiului, cultura constituie identitatea noastră”. O identitate calificată în engleză drept “shallow” [superficială] la jumătatea drumului între cuvintele suprafaţă “surface” şi profund “deep”, de Eco, pe care “trebuie să o înrădăcinăm, înainte să o distrugă criza complet”.

Printre politicieni, există contribuţii ale foştilor premieri britanic Gordon Brown şi spaniol Felipe González. Dar interviul în exclusivitate cu Angela Mekel este cel care arată cel mai bine “adevărata putere în Europa”. Cancelarul german îşi oferă aici viziunea despre viitorul Europei. “O Uniune politică”, spune ea,

în care un număr în creştere al competenţelor vor fi transferate Comisiei, care va funcţiuna atunci ca un guvern European pentru competenţele europene. Asta implică un parlament puternic. Consiliul care reuneşte şefii de guvern va forma un fel de o a doua cameră. Pentru a încheia, avem Curtea Europeană de Justiţie drept Curte Supremă. Aceasta ar putea fi viitoarea configuraţie a Uniunii politice europene.