Ştiri Europene – 25 februarie / “Atenţie la preţul petrolului”

Posted on 25/02/2012 by

0


Economia din zona euro, în scădere. Economia zonei euro va scădea anul acesta cu 0,3 la sută, indică prognoza întocmită de Comisia Europeană. Datele prezentate sunt mult mai pesimiste decât cele anterior vehiculate de către autorităţile de la Bruxelles. În noiembrie 2011, Comisia estima că produsul intern brut în zona euro va creşte în 2012 cu 0,5 procente. Nici în privinţa inflaţiei, cifrele nu arată mai bine. Noile informaţii prezentate de CE indică o rată a de 2,1 la sută a inflaţiei în zona euro în 2012, cu 0,4 procente mai mare decât estimările făcute publice în toamna anului trecut. Conform aceleiaşi prognoze, anul acesta economia întregii Uniuni Europene va stagna în loc să crească cu 0,6 la sută, după cum se afirma în noiembrie. Vor creşte doar preţurile, cu aproximativ 2,3 procente la nivelul UE. Statistica indică în continuare faptul că Germania rezistă destul de bine în faţa crizei în comparaţie cu alte state europene. Comisia estimează că economia germană va înregistra o creştere cu 0,6 în 2012. De asemenea, creşterea preţurilor în Germania va fi de doar 1,9 la sută, aşadar mai mică decât în alte ţări. Într-o situaţie gravă continuă să se afle ţările precum Grecia şi Portugalia, unde PIB-ul va scădea cu 4,4 la sutăm, respectiv cu 3,3 procente. Şi în cazul celor două state, prognoza a fost revizuită negativ. Iniţial, Comisia Europeană vorbea despre o scădere de maximum 2,8 a produsului intern brut grecesc şi de 3 la sută în cazul Portugaliei. Puţin mai bine din punct de vedere economic stă Irlanda, ţară care, alături de Portugalia şi Grecia, a fost la rândul ei nevoită să apele la ajutor internaţional pentru a evita falimentul. Şi în cazul Irlandei, prognoza a fost revizuită tot negativ, însă 2012 va aduce, totuşi, un plus de 0,5 economiei acestei ţări. Deutsche Welle

Preţul petrolului Brent a atins maximul ultimelor nouă luni, de peste 124 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a atins vineri un maxim al ultimelor nouă luni, de peste 124 de dolari pe baril, după ce autoritatea pentru energie nucleară a Naţiunilor Unite a anunţat că Iranul a intensificat activităţile de îmbogăţire a uraniului, transmite Reuters. Investitorii anticipează că informaţia va amplifica şi mai mult tensiunile dintre Iran şi statele occidentale. Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, cu livrare în aprilie, a urcat cu 1,36 dolari, la 124,98 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 3 mai 2011. Piaţa este influenţată şi de deprecierea dolarului. Euro este în creştere cu 0,7%, la 1,3462 dolari pe unitate, după un vârf al tranzacţiilor de la New York de 1,3475 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni şi jumătate.Ziarul Financiar.

Belgia şi Franţa au ajuns la un acord pentru a sprijini Dexia cu o linie de credit de 17 mld. euro. Belgia şi Franţa au ajuns la un acord pentru a ajuta grupul financiar Dexia cu linii de credit în valoare de 17 miliarde de euro, în schimbul unei separări mai rapide de Dexia Bank, deţinută de statul belgian, potrivit presei locale, citate de Reuters. Dexia Bank Belgia, o divizie a grupului, a fost naţionalizată de statul belgian ca urmare a unui ajutor de patru miliarde de euro şi a anunţat în noiembrie o expunere de 56 de miliarde de euro faţă de grup. O mare parte a expunerii este parte a finanţării pentru Dexia Credit Local, instituţie financiară care asigură împrumuturi autorităţilor locale din Franţa, din care 22 de miliarde de euro nu este garantată. Belgia va garanta 60,5% din valoarea liniei de credit pentru Dexia, potivit publicaţiilor L’Echo şi De Tijd. Guvernul belgian a refuzat să comenteze, iar reprezentanţii Dexia nu au fost disponibili.Dexia a anunţat, joi, că riscă să dea faliment, după ce a raportat o pierdere de 11,6 miliarde de euro pentru anul trecut, ca urmare a divizării operaţiunilor şi expunerii faţă de datoria statului elen şi alte active toxice. Ziarul Financiar.

Sondaj privind alegerile prezidenţiale din Rusia: Peste 60 la sută dintre ruşi vor vota cu Putin. Între 63 la sută şi 66 la sută dintre ruşi vor vota pentru actualul premier şi candidat Vladimir Putin în timpul alegerilor prezidenţiale din 4 martie, a declarat vineri directorul centrului analitic Levada, Lev Gudkov, relatează RIA Novosti în pagina electronică. “În urma studiilor recente, (…) între 63 şi 66 la sută dintre cei care se vor prezenta la urne pe 4 martie vor vota cu Vladimir Putin”, a declarat Gudkov în timpul unei conferinţe de presă de vineri. În total, poporul rus va putea alege între cinci candidaţi: Vladimir Putin (Rusia Unită), Ghennadi Ziuganov (Partidul Comunist), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal-Democrat), Serghei Mironov (Rusia Justă) şi Mihail Prohorov (independent). Vladimir Putin, care a fost deja preşedinte între anii 2000 şi 2008 cu două mandate consecutive de patru ani, plănuieşte de această dată, condorm unei reforme constituţionale, să îndeplinească un mandat de şase ani. Mediafax.

Bătaie cu pumni în Parlamentul britanic. Un deputat este arestat. Deputatul laburist Eric Joyce a fost suspendat temporar, după ce l-a agresat pe deputatul conservator Stuart Andrew. Regina are un nou motiv de supărare. Miercuri seara, deputatul laburist englez Eric Joyce a fost arestat într-un bar din Camera Comunelor. Potrivit martorilor, i-a articulat colegului său conservator (Tory) Stuart Andrew câţiva pumni. Apoi, şi un cap în gură. Joyce şi-a petrecut noaptea în arest. Partidul său a anunţat că va fi suspendat până la finalul anchetei. Fostul ofiţer. acum în vârstă de 50 de ani (din care 21 petrecuţi în armată), a avut de mai multe ori probleme cu băutura. În 2010, când era purtător de cuvânt al partidului pe chestiuni legate de apărare, a fost demis din funcţie pentru că a refuzat să se supună unui alcooltest. Iar cazul său nu este izolat în Parlamentul britanic, scrie “The Telegraph”. “Anumiţi reprezentanţi beau atât de mult înainte de dezbateri încât în timpul acestora abia se ţin pe picioare”, spunea, în octombrie 2011, un alt deputat conservator. “Cine s-ar duce de pildă la un chirurg care a dat pe gât o sticlă de vin la prânz? Acceptăm în schimb ca deputaţii să îşi exercite funcţia chiar dacă unii dintre ei beau în exces”, a adăugat deputatul. După incident, trei capete de acuzare au fost formulate de Scotland Yard contra deputatului Eric Joyce şi acesta va fi adus în faţa magistraţilor pe 7 martie. Joyce este deputat de Falkirk. Bătaia a mai implicat şi alţi patru deputaţi conservatori şi un alt laburist. Adevarul International.

Presa de la Belgrad: România vrea să blocheze aderarea Serbiei la UE.  Cotidianul belgrădean Danas a publicat joi seară târziu ştirea surprinzătoare că Romania ar fi hotărâtă să blocheze candidatura Serbiei la Uniunea Europeană, din cauza problemei valahe. Acelaşi ziar precizează că schimbarea de poziţie a României va fi discutată probabil la nivelul grupului de prietenie a celor două parlamente. Oficial, nimeni nu comentează informaţia dată de cotidianul Danas. Radioul şi televiziunea au retransmis ştirea cu menţiunea că preşedintele României, Traian Băsescu, în vizita sa la Belgrad din luna noiembrie 2011 a dat asigurări că România nu condiţionează adoptarea Acordului de aderare a Serbiei la UE de rezolvarea unei „probleme sau a alteia, deci nici de rezolvarea problemei vlahilor”. Aşadar, dacă este vorba de o schimbare de poziţie, ea cade într-un moment deosebit de dificil pentru viitorul Serbiei. Autorităţile de la Belgrad depun zilele acestea eforturi diplomatice uriaşe pentru dobândirea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană. Actuala conducere a pus problema integrării europene pe primul loc în programul său politic. La doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare, candidatura Serbiei la UE poate decide viitoarele alegeri. După amânarea deciziei în decembrie anul trecut şi punerea unor noi condiţii legate de relaţiile cu Kosovo, forţele din Serbia care doresc restabilirea influienţei ruseşti în Balcani au prins aripi. Conducerea Serbiei încearcă să convingă Uniunea Europeană că integrarea reprezintă obiectivul ei primordial. Integral la RFI

Advertisements