Umberto Eco: Cultura şi revoluţia sexuala vor unifica Europa

Posted on 26/02/2012 by

4


Sinteza a articolului publicat in suplimentul Europa (despre care am vorbit ieri)

Celebrul autor, filosof semiotician si publicist  Umberto Eco e de parere ca unitatea Europei se va realiza prin intermediul culturii si prin acela al unei revolutii sexuale, determinate de contactele dintre cetateni ai diferitelor tari.

“Programele uiversitare  (de schimburi de studenti -n.red.) Erasmus abia e mentionat in sectiunile de afaceri ale ziarelor, dar Erasmus a creat prima generatie de tineri europeni. Eu o numesc o revolutie sexuala: un tanar barbat catalan intalneste o fata flamanda – se indragostesc, se casatoresc si devin europeni, ca si copiii lor. Ideea Erasmus ar trebui sa fie obligatorie – nu doar pentru studenti, dar si pentru soferii de taxi, instalatori sau alti muncitori. Prin asta, vreau sa spun ca ei au nevoie sa petreaca timp in alte tari din Uniunea Europeana, ar trebui sa se integreze”, a scris Eco, in suplimentul Europa (Le Monde, El País, Gazeta Wyborcza, Süddeutsche Zeitung, The Guardian şi La Stampa)

“E o idee atractiva si totusi mandria cu Europa pare sa faca loc populismului si ostilitatii in interiorul Uniunii. De asta am spus ca identitatea noastra europeana e superficiala”, a adaugat marele  italian, autorul a mulor capodopere.

Umberto Eco e de parere ca, desi Uniunea Europeana nu va deveni o entitate cu o singura limba si o singura moneda [Eco nu prea crede in moneda unica europeana n.tr.], precum Statele Unite, ar putea realiza unitatea precum aceasta, ajutata si de cultura si piata comuna.

“Cand vine vorba de criza datoriilor, si vorbesc ca cineva care nu intelege nimic din economie, trebuie sa ne amintim ca e cultura, nu razboiul, cea care cimenteaza identitatea noastra europeana. Francezii, italienii, germanii, spaniolii si englezii au petrecut secole omorandu-se unii pe altii. Azi, avem pace de 70 de ani si nimeni nu realizeaza cat de uimitor e lucrul asta. Intr-adevar, insasi ideea unui razboi intre Spania si Franta sau Italia si Germania provoaca ilaritate. Statele Unite ale Americii au avut nevoie de un razboi civil pentru a se uni cum se cuvine. Sper ca piata europeana si cultura vor face acelasi lucru pentru noi”

Umberto Eco e optimist in privinta construirii unei identitati europene, despre care spune ca se construieste putin cate putin.

Aricolul integral in versiunea engleza – aici.