Ştiri Europene – 27 februarie / “ o lume guvernată de bănci “

Posted on 27/02/2012 by

4


Şeful gărzii financiare din Grecia: am descoperit un simplu popă cu 1 mil. euro în conturi. L-am amendat cu 500.000 euro. Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos, şeful poliţiei fiscale greceşti Nikos Lekkas povesteşte ce lupte tre­buie să ducă pentru a combate eva­ziu­nea fiscală, până nu demult un “sport naţional” practicat, printre alţii, de companii care fac trafic cu metale preţioase sau chiar de reprezentanţi ai Bisericii. Dacă în 2010 fiscul grec a colectat amenzi de 4 miliarde euro, iar în 2011 suma a crescut la 4,5 miliarde euro, pentru anul acesta garda financiară se aşteaptă la venituri şi mai mari. În aceste condiţii, Lekkas apreciază că progresul evaziunii fiscale a fost stopat. “Fiecare din cele 15 servicii regionale de taxe şi impozite a primit propria foaie de drum, cu obiective detaliate şi cifre. Efectuăm controale lunare ale activităţii fiecărui controlor. Cei care nu respectă obiectivele sunt «debarcaţi»”, a explicat Lekkas, adăugând că s-a “despărţit” deja de 50 de colaboratori din totalul de 1.500. În schimb, a re­crutat 340 de tineri cu studii superioare, încurajat de faptul că reprezentanţii finanţatorilor internaţionali au decis că singura administraţie elenă care merită finanţată şi extinsă este cea condusă de el. Şeful poliţiei fiscale subliniază că eforturile fiscului au început să fie bune pentru profesiile liberale, dar în colimatorul instituţiei sale se află şi companii petroliere, de metale pre­ţioase, farmacii, primari sau prefecţi. “Recent, am interceptat o maşină de teren care transporta ilegal 490 de lingouri de aur către Germania. Urmărind firul, am descoperit opt societăţi offshore implicate în acest trafic şi am sechestrat încă 135 de kilograme de aur”, a spus Lekkas. Fiscul a anchetat aproape 100 dintre cele 224 de firme înregistrate în Grecia şi care fac comerţ cu metale preţioase. Circa 70 dintre firmele anchetate au fost găsite cu nereguli şi vinovate de 1.200 de infracţiuni. Ziarul Financiar.

O tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin, dejucată. Serviciile secrete ruse şi ucrainene au dejucat o tentativă a islamiştilor de asasinare a premierului rus Vladimir Putin, care urma să aibă loc după alegerile prezidenţiale de la 4 martie la care el este considerat candidatul favorit, a anunţat luni un post de televiziune pro-Kremlin. Serviciile secrete ucrainene au descoperit acest complot după o explozie într-un apartament din Odesa (sudul Ucrainei), în care o persoană a fost ucisă. Alte două persoane au fost arestate şi au afirmat, potrivit postului Pervîi Kanal, că lucrează pentru liderul islamist Doku Umarov, inamicul numărul unu al Kremlinului. Unul dintre suspecţii arestaţi, Ilvi Pianzin, care ar fi fost interogat într-o secţie a poliţiei ucrainene, a afirmat că gruparea sosise în Ucraina din Emiratele Arabe Unite, prin Turcia.  Conform acestuia, gruparea urma să se antreneze în Ucraina şi să pregătească bombe pentru a comite atentate în Rusia, culminând cu o tentativă de asasinare a lui Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a confirmat informaţia, dar a refuzat să facă vreun comentariu, potrivit agenţiei Interfax. Mediafax.

G20 condiţionează majorarea resurselor FMI de întărirea mecanismului de protecţie al zonei euro. Posibilitatea majorării resurselor Fondului Monetar Internaţional (FMI) depinde de respectarea angajamentelor Uniunii Europene privind întărirea aşa-numitului ‘firewall’, mecanismul de protecţie împotriva răspândirii crizei datoriilor publice în zona euro, se arată într-un comunicat publicat la sfârşitul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G20, grupul statelor bogate şi emergente, relatează AFP. Miniştrii de finanţe din G20 fac apel la Uniunea Europeană să-şi respecte angajamentul de a finaliza în luna martie întărirea mecanismului de protecţie, considerată indispensabilă, precizând că aceasta ar fi ‘o contribuţie esenţială’ înainte de a lua în considerare majorarea resurselor FMI. Liderii din Uniunea Europeană s-au angajat în decembrie să decidă forma şi dimensiunea edificului comun împotriva crizei datoriei publice care afectează mai multe state din zona euro. Acest angajament a fost înscris şi în textele G20, grup din care fac parte trei ţări din zona euro (Germania, Franţa şi Italia) şi Uniunea Europeană. Liderii europeni se vor reuni joi la Bruxelles pentru a discuta între altele dimensiunea Mecanismului European de Stabilitate (MES). Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a afirmat totuşi la Mexico City că UE are toată luna martie la dispoziţie pentru a lua o decizie. G20 şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea faţă de creşterea preţului petrolului, pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu. “Suntem vigilenţi în faţa riscurilor reprezentate de o creştere a cursului petrolului şi salutăm angajamentul ţărilor producătoare de a continua să asigure o ofertă adecvată”, a precizat G20, din care face parte şi primul producător mondial de petrol, Arabia Saudită. Agerpres

Atenţie la Hollande! În timp ce politicile de austeritate domină Europa, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, François Hollande, este perceput ca fiind unul dintre primii care au propus o altă cale. Mai mulţi ziarişti şi observatori din Europa şi SUA spun că victoria sa la scrutinul prezidenţial ar fi importantă la nivel european. Într-un context marcat de austeritate, candidatul socialist a devenit, în opinia lor, reprezentantul unei alte abordări, o politică mai echilibrată între austeritate şi creştere economică. „Stânga europeană priveşte spre Paris”, scrie cotidianul spaniol „El Pais”. „O operă unică se joacă de la începutul deceniului în teatrul politic european. François Hollande este singurul lider cu greutate care s-a declarat clar împotriva tratatului de austeritate europeană, negociat în ianuarie. Hollande, care conduce în sondaje, a spus că, dacă va câştiga, va cere renegocierea acestui document. Dintre cele douăzeci şi şapte de ţări ale Uniunii Europeane, doar patru sunt conduse de social-democraţi, dar o victorie a lui Hollande ar da o nouă tendinţă. „Dacă este cazul, el  şi-ar găsi aliaţi de valoare: italianul Mario Monti şi americanul Barack Obama”, subliniază „El Pais”.„Dacă Nicolas Sarkozy este bătut de François Hollande, în primăvară, zona euro ar putea experimenta o nouă perioadă de instabilitate”, scrie un analist al agenţiei Bloomberg. „Financial Times” crede că François Hollande nu va încerca mai mult decât un amendament la pactul de austeritate negociat la Consiliul European, în ianuarie, şi acesta ar viza promovarea creşterii, pentru că orice altceva ar avea efecte proaste asupra pieţelor europene şi aşa nervoase. Adevarul International.

„Beneficiile“ unei lumi guvernate de bănci: unii bancheri sunt prea importanţi pentru a fi lăsaţi să intre la închisoare. Unul dintre principiile fundamentale ale oricărui sistem juridic funcţional este să nu minţi în declaraţii şi să nu falsifici documentele solicitate de justiţie pentru că vei fi pedepsit cu închisoarea. Încălcarea jurământului de a spune adevărul este mărturie mincinoasă, iar falsificarea documentelor oficiale este atât mărturie falsă, cât şi fraudă. Acestea sunt infracţiuni grave, însă nu sunt sancţionate corespunzător dacă acuzatul face parte din inima sistemului financiar din SUA, ci din contră, se pare că indivizii cheie sunt foarte bine recompensaţi pentru infracţiunile lor, scrie Simon Johnson, fost economist-şef al FMI, într-o opinie publicată pe site-ul project-syndiacte.org. Acordul recent prin care cinci bănci importante au obţinut de la autorităţile americane “iertare” pentru efectuarea unor executări silite frauduloase pe baza creditelor ipotecare echivalează cu o compromitere totală a industriei financiare. n primul rând, nu au fost efectuate urmăriri penale serioase, ceea ce înseamnă că nimeni nu va fi acuzat de delict şi nimeni nu va plăti cu închisoarea. In al doilea rând, sancţiunile civile – o formă de amendă – sunt foarte mici comparativ cu mărimea băncilor implicate. În al treilea rând, amenzile sunt plătite de acţionarii companiilor, nu de directorii executivi sau de membrii consiliului de administraţie, care sunt protejaţi prin contractele de asigurare. În puţinele cazuri în care amenda trebuia plătită de indivizi, fie poliţa de asigurare acoperea întreaga sumă, fie penalităţile erau banale comparativ cu compensaţiile financiare pe care le primeau bancherii pentru aceste infracţiuni. Integral in Ziarul Financiar.

Agenti fiscali germani in mars catre „lista rusinii“ din Grecia. Banii sunt parcati pe conturi elvetiene, sub nume scurte: Asri, Sobr sau Rivi. In dosul acestora, se afla firme cu nume care nu releva mult, cum ar fi Business Company. Conturile sunt administrate de un fond de proprietate, pentru mandantul Lavrentis Lavrentiadis, care de saptamana trecuta a fost luat in vizorul justitiei grecesti. La cererea procuraturii, conturile din Elvetia i-au fost inghetate. E un prim caz si exemplar, pentru ce s-ar putea intampla cu multi alti evazionisti fiscali. Ministerul de Finante grec a publicat o lista de 170 de pagini, cu 4.152 de nume, pe care ministrul Evangelos Venizelos a numit-o „lista rusinii“. Are de gand guvernul grec, cu adevarat, sa-si traga evazionistii fiscali „de urechi“ si sa-i puna la plata? E greu de zis. Si totusi, un prim pas a fost facut, chiar daca cele 158 de milioane de euro blocate pe conturile din Elvetia ale lui Lavrentiadis nu reprezinta decat o picatura intr-un ocean. Intre 40 si 50 de miliarde de euro este evaluata suma nedeclarata la fisc, sau ascunsa prin oaze fiscale. Pe urma banilor datorati statului elen s-au pornit si agentii fiscali din Germania, care si-au oferit stiinta si experienta de munca Greciei, aflate in prag de faliment. 160 de functionari publici germani, unii dintre ei readusi de la pensie, vor sa porneasca asaltul impotriva „pacatosilor fiscali“, cum sunt numiti acestia in Germania. Integral in Hotnews.

Advertisements