Ştiri Europene – 28 februarie / “România blochează aderarea Serbiei”

Posted on 28/02/2012 by

1


Fost diplomat olandez: Est-europenii nu sunt europeni veritabili. Poporul balcanic? Aceştia nu sunt oameni albi! Un fost diplomat olandez a declarat că est-europenii, în special popoarele din Balcani, nu sunt europeni veritabili, pentru că, în opinia lui, nu au contribuit cu nimic la cultura europeană. Fostul diplomat olandez Robert van Lanschot a declarat, pentru ziarul Handelsblatt, că est-europenii nu au contribuit cu nimic la cultura europeană, informează site-ul Novinite.com. Referindu-se la imigranţii est-europeni, fostul diplomat a declarat: “Poporul balcanic? Aceştia nu sunt oameni albi!” Fostul diplomat afirmă că adevărata Europă începe pe partea vestică a râului Neretva din Mostar (Bosnia-Herţegovina). În opinia lui Lanschot, popoarele din Kosovo, Macedonia, Albania, R. Moldova şi Muntenegru, precum şi o mare parte din Serbia sunt mai apropiate de Turcia decât de Europa. “Nimeni din Balcani nu ştie ce este acela un costum Chanel, nu ştie de arta culinară Bokus, Pippi Longstocking, despre grădinile engleze, despre eseurile lui Montaigne sau despre jocurile de Lego”, spune fostul diplomat. Mediafax. Sursa 

Marile companii elene cer Europei „să dea Greciei o şansă“.Mai mult de 20 dintre cele mai mari companii greceşti şi-au unit forţele într-o campanie de presă de sensibilizare a opiniei publice şi a politicienilor din străinătate, cerându-le acestora prin anunţuri publicate în paginile câtorva ziare europene importante “să dea Greciei o şansă” înainte ca mai multe parlamente europene să dezbată cel de-al doilea pachet de salvare a statului elen, scrie cotidianul grec Kathimerini.
Anunţurile, mari cât o pagină de ziar, sunt publicate în ediţia europeană a The Wall Street Journal, în Financial Times, International Herald Tribune, în ziare franceze, germane şi olandeze. Germania şi Olanda se numără printre cei mai înverşunaţi propovăduitori ai austerităţii pentru Grecia. Campania scoate în evidenţă măsurile dure de austeritate pe care Atena le-a acceptat în schimbul fondurilor de bailout şi eforturile depuse pentru implementarea de reforme structurale. “Un nou set de măsuri a fost votat recent de parlamentul grec. Concentraţi pe reformele structurale, avem şansa de a crea o nouă Grecie. O Grecie modernă, productivă şi creativă, cu un viitor sustenabil în Europa”, se menţionează în anunţul publicitar. Companiile merg mai departe şi cer europenilor răbdare şi solidaritate. Ziarul financiar.

România blochează aderarea Serbiei la UE. România intenţionează să blocheze, astăzi, în Consiliul Afaceri Generale adoptarea deciziei de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale. Potrivit surselor citate, Bucureştiul a informat deja, pe canale diplomatice, în legătură cu această decizie. Totuşi, decizia finală în această privinţă aparţine şefilor de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European. Decizia României are legătură cu nerespectarea drepturilor minorităţilor, respectiv a etnicilor vlahi, şi nu va fi modificată ca urmare a acordurilor semnate de Priştina şi Belgrad. Postul sârb de radio comentează că această informaţie a cotidianului din Belgrad reprezintă „un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)”. „Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle”, au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92. Aceste surse au mai declarat pentru cotidian că va avea loc „o angajare imediată în discuţii intensive” cu „vecinul prieten” România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, mai scrie B92. Adevarul International.

Cum a reusit un director al Volkswagen acuzat de coruperea sindicatelor sa dinamizeze piata fortei de munca din Germania. Intr-o Europa macinata de criza, Germania face nota discordanta. Datele macroeconomice arata o dinamica excelenta a economiei si, in mod special, o situatie foarte buna pe piata muncii. Surprinzator insa, cu doar zece ani in urma aceeasi piata a muncii din Germania era in pragul colapsului. Euforia reunificarii Germaniei se transformase intr-o lincezeala ne-productiva, incetinind si cresterea economica. Atunci a intrat in scena Peter Hartz, directorul de resurse umane al Volkswagen, pe care ex-cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder l-a pus in fruntea unei comisii care sa reformeze piata muncii. Peter Hartz, cel care da numele reformei, a fost directorul departamentului de resurse umane al companiei Volkswagen. Aici a castigat recunoasterea internationala pentru politica sa inovatoare din domeniul resurselor umane din anii 90. Ideea acestuia, care a fost implementata cu succes, propunea un plan cu program flexibil de activitate pentru productia modelului Touran la intreprinderile VW din Wolfsburg. In acea perioada s-a facut cunoscut publicului larg cu sloganul “De 5000 de ori, 5000” care face referire la cei 5.000 de someri care au fost platiti cu 5.000 de marci germane (aproximativ 2500 de euro la acea data) pe luna pentru a produce vehiculul. El a introdus si programul de 4 zile de lucru pe saptamana, program numit “compania care respira” (breathing company) si care urmarea reducerea orelor de lucru si a platilor efectuate, pentru a evita concedierile masive. Hartz a aratat ca procedurile moderne de productie, rutele noi de distributie si programele de training inovatoare pot fi folosite pentru a crea masini competitive care sa se impuna pe plan international. In plan politic, Hartz a fost consilier al cancelarului german Gerhard Schroder, in mandatul caruia a si realizat reforma pietei muncii. Scopul programului era de a crea 2 milioane de locuri de munca pentru someri in trei ani. In acea vreme el declara, citat de Deutsche Welle:”Nu vom primi cadou un mare miracol cu sute de mii de locuri de munca. Mai degraba, trebuie sa avem o strategie de furnica, prin care vom vedea crearea unui job dupa altul,  si in care ne uitam la produse si servicii competitive si comercializabile. Pentru acest lucru avem nevoie de resurse si de infrastructura.” Integral in HotNewsMERITA CITIT pentru a intelege cum arata socialismul European!

Asistenţă pentru Irlanda: FMI deblochează 3,2 miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional FMI a anunţat luni că a pus la dispoziţia Irlandei 3,2 miliarde de euro suplimentari din asistenţa promisă acestei ţări în cadrul unui acord de ajutor internaţional încheiat în 2010. Această a şasea deblocare de fonduri ridică la circa 16,05 miliarde de euro linia de credit de care beneficiază Dublinul pe lângă Fond, potrivit unui comunicat al FMI în care el reaminteşte că s-a angajat să împrumute în total cu 22,6 miliarde de euro Republica Irlanda la cursul curent de schimb. FMI estimează că Irlanda progresează în punerea în aplicare a măsurilor de austeritate pe care le-a impus în scopul de a beneficia de asistenţa financiară a creditorilor străini şi care este dintre cele mai draconice din Europa. Statul irlandez a obţinut în decembrie 2010 un angajament de la FMI, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi de la fondurile publice de pensii irlandeze să îi împrumute 85 de miliarde de euro pe trei ani, aminteşte AFP. Acest acord a permis ţării să evite falimentul după ce a fost nevoită să îşi ajute băncile pentru restabilirea situaţiei lor şi le-a naţionalizat în urma unor pariuri riscante în sectorul imobiliar şi pe pieţele financiare. Agerpres

Sarkozy – Hollande, un duel „la cuţite”. Campania pentru prezidenţiale în Franţa pare să fie dominată de duelul Nicolas Sarkozy – François Hollande. Un duel „la cuţite”, scrie luni cotidianul Le Figaro, o metaforă jurnalistică pentru o înfruntare fără menajamente. Asistăm la un şoc între două personalităţi total diferite ca temperament şi mentalitate, două personalităţi care au în spate acum două veritabile maşini de război formate din consilieri, colaboratori, oameni cu influienţă în presă şi în mediile de informare… Pe scurt, înfruntarea Sarkozy – Hollande a devenit atât de spectaculoasă încât ceea ce spun şi ceea ce fac ceilalţi candidaţi cam trece în plan secund. Centristul François Bayrou consideră de altfel că Nicolas Sarkozy şi François Hollande au monopolizat dezbaterea în detrimentul democraţiei. n ce-l priveşte pe Nicolas Sarkozy, el îşi continuă strategia ocupării terenului pas cu pas pentru a-şi atrage de partea sa electoratul popular. În fiecare zi el este prezent într-o uzină sau într-o instituţie pentru a discuta cu francezii, pentru a le asculta doleanţele şi pentru a le spune că în nici un caz el nu a fost şi nu va fi un preşedinte prieten al elitelor sau al celor bogaţi. El a ţinut de altfel să sublinieze că printre cei care îl suţin pe socialistul François Hollande se află oameni cu averi imense, patroni de întreprinderi şi oameni de afaceri. Nicolas Sarkozy mai denunţă strategia socialiştilor care vor să transforme prezidenţialele într-un fel de referendum anti-Sarkozy. RFI.

Advertisements