Ştiri Europene – 26 martie “Medvedev: ultima şansă de a evita un război în Siria”

Posted on 26/03/2012 by

3


FMI va cere Germaniei să cheltuiască mai mult pentru a proteja creşterea economică. FMI va cere Germaniei, în viitorul raport al instituţiei referitor la această ţară, să majoreze cheltuielile publice pentru a proteja creşterea economică, care va fi pusă în pericol în anii viitori de procesul de îmbătrânire a populaţiei, relatează AFP. Potrivit ediţiei de luni a săptămânalului Der Spiegel, Fondul va solicita autorităţilor de la Berlin să cheltuiască mai mult pentru dezvoltarea infrastructurii şi stimularea creşterii economice. Germania trebuie totodată să încurajeze consumul privat şi investiţiile companiilor prin reforme fiscale, se mai arată în articolul care nu precizează sursa informaţiilor. Cu o populaţie îmbătrânită, există riscul ca potenţialul de creştere a economiei Germaniei să scadă sub 1% în anii următori, avertizează FMI. Şomajul din Germania se află la cel mai redus nivel de la reunificarea ţării, procesul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează, iar companiile se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată. Din acest motiv, responsabilii economici au cerut guvernului să încurajeze imigraţia pentru rezolvarea problemei. Conform estimărilor guvernamentale, până în 2020 numărul locurilor de muncă vacante va ajunge la 1,8 milioane. Pentru rezolvarea problemei, guvernul german a încercat să faciliteze recunoaşterea diplomelor străinilor şi a relaxat condiţiile pentru acordarea dreptului de rezidenţă permanentă, reducând nivelul venitului minim necesar de la 66.000 de euro pe an la 48.000 de euro pe an. Ziarul Financiar.

Medvedev: Planul lui Annan este ultima şansă de a evita un război civil în Siria. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat că misiunea lui Kofi Annan este “probabil ultima şansă” pentru a evita un “război civil de durată” în Siria şi a adăugat că Rusia îi va acorda tot ajutorul posibil, au transmit agenţiile ruse duminică. “Probabil, aceasta este pentru Siria ultima şansă de a evita un război civil sângeros şi de durată. Sperăm ca munca dumneavoastră să fie răsplătită cu un rezultat pozitiv”, a spus acesta în cursul unei întâlniri cu Annan la aeroportul Vnukovo din Moscova. “Vă vom acorda tot sprijinul, la toate nivelurile şi în toate direcţiile, acolo unde Rusia va avea posibilitatea”, a adăugat liderul statului rus, care se pregăteşte să plece la Seul pentru un summit cu privire la securitatea nucleară. Conform unei traduceri în rusă a declaraţiilor sale, Annan, care este emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, a spus că se bazează pe susţinerea rusă. Rusia şi China au blocat două rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU ce condamnau represiunea din Siria, apreciind că Occidentul consideră responsabil numai regimul sirian, în timp ce insurgenţii numără printre ei şi extremişti. Moscova şi Beijing au votat în sfârşit miercuri o declaraţie a Consiliului de Securitate care susţine medierea lui Kofi Annan pentru a pune capăt violenţelor şi care solicită Siriei să aplice fără întârziere propunerile reglementării. Planul lui Annan preconizează încetarea tuturor formelor de violenţă din partea tuturor părţilor sub supravegherea ONU, furnizarea de ajutor umanitar şi eliberarea persoanelor reţinute în mod arbitrar.Fostul secretar general al Naţiunilor Unite a venit la Moscova de unde va pleca miercuri la Beijing pentru a determina în ce măsură cele două puteri sunt pregătite să facă presiuni asupra preşedintelui Bashar al-Assad pentru a opri conflictul care durează de mai bine de un an şi care s-a soldat cu aproximativ 9.000 de morţi. Mediafax.

Benedict al XVI-lea cu sombrero în papamobil. Papa Benedict al XVI-lea a efectuat o parte a plimbării sale cu papamobilul înaintea liturghiei de duminică purtând tradiţionalul sombrero mexican, pălărie brodată cu boruri largi, transmite AFP. Zâmbitor, Suveranul Pontif a apărut timp de câteva minute cu o pălărie asemănătoare celei purtate de muzicanţii mariachi, de care s-a despărţit cu puţin înainte de a urca în altar pentru a celebra liturghia. ‘Benedict, frate, iată-te mexican!’, i-a strigat mulţimea în repetate rânduri. Potrivit arhiepiscopiei Leonului, în lunga listă de cadouri primite de Sfântul Părinte, se află trei sombrero brodate cu fir de aur realizate în localitatea San Francisco del Rincon, aflată în statul Guanajuato vizitat de Benedict al XVI-lea. Un grup de pantofari, specialitatea din Guanajuato, i-au oferit oaspetelui şase perechi de încălţăminte din piele de culoare roşie, realizaţi special pe măsura lui. La schimb, potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, Suveranul Pontif le-a oferit o pereche de pantofi purtaţi cu prilejul acestei prime călătorii în Mexic, pentru a fi expuşi la un muzeu local al încălţămintei. Agerpres

Bruxelles despre România: Corupţia e pedepsită cu minimum legal, anchetele pe achiziţii publice nu arată cât de grav e fenomenul. “Analiza deciziilor instanţelor în dosarele de mare corupţie din România arată că pedepsele sunt DESEORI aproape de minimul legal şi, în peste 60% din cazuri sunt cu suspendare”, se arată în raportul interimar pe justiţie care va fi anunţat în câteva ore de Comisia Europeană. Raportul mai arată că în cazurile în care sunt vizate persoane publice ori politicieni “acţiunile de desecurajare” prin excludere instituţiile sau formaţiunile politice sunt puţine. “Şase membri ai Parlamentului României, cu condamnări pentru corupţie, sunt în continuare reprezentanţi ai Legislativului”, mai arată raportul. În dosare legate de achiziţiile publice, din luna iulie 2011, s-au dat cinci condamnări în primă instanţă împotriva a 13 inculpaţi. În aceeaşi perioadă, în  privinţa infracţiunilor săvârşite împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene au existat cinci condamnări definitive şi patru mai pot fi încă atacate. Importanta achiziţiilor publice în economia României arată că este nevoie de eforturi special pentru a garanta ca astfel de cazuri sunt tratate serios, mai arată raportul. Comisia Europeană prezintă astăzi raportul interimar privind progresele în Justiţie pentru România şi Bulgaria. Rezultatele evaluării ar putea  relansa negocierilor pentru aderarea celor două state la Schengen. Olanda a precizat că nu va vota aderarea la spaţiul fără frontiere decât dacă două rapoarte consecutive pe justiţie arată evoluţii pozitive. Comisia Europeană precizează, în raportul pe care îl va prezenta astăzi, că în vara lui 2012 va anunţa o evaluare generală a progreselor României sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare. Adevarul.

Misiunea lui Rogozin: să pregătească terenul pentru recunoaşterea Transnistriei. Chişinăul nu mai tolerează încercările Kremlinului de a oferi legitimitate regimului de la Tiraspol şi reacţionează la gesturile prin care Rusia caută să acrediteze ideea existenţei „statului transnistrean”. Joi, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu numirea lui Dmitri Rogozin în calitate de „reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria”. „Am luat act cu surprindere de această decizie a autorităţilor Federaţiei Ruse care nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti. Chişinăul va întreprinde acţiuni corespunzătoare, prin canale diplomatice, pentru a obţine clarificările de rigoare pe marginea acestei decizii care vizează direct o parte componentă a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul de Externe de la Chişinău. Într-o declaraţie de presă, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a menţionat că „Moldova aşteaptă să înţeleagă motivele ce au determinat această decizie a Rusiei”. „Noi mizăm pe o relaţie bazată pe respect reciproc”. (…) „Nemulţumirile încep în primul rând de la formularea “Rogozin este numit reprezentant pentru Transnistria”. Eu nu cunosc aşa entitate. Puteau să spună regiunea transnistreană a Repubicii Moldova”, a explicat Iurie Leancă. El susţine că „era de datoria Moscovei să se consulte cu Chişinăul în asemenea situaţii sau cel puţin să-şi anunţe din timp intenţiile… Este straniu că ministrul adjunct de Externe, Andrei Popov, a fost recent la Moscova şi nu a fost informat despre această chestiune”, a conchis ministrul Leancă. Fiind în funcţia de ambasador al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin s-a remarcat printr-o serie de replici tăioase la adresa României şi a Statelor Unite ale Americii în perioada când se discuta despre decizia SUA de a amplasa în România elemente ale scutului antirachetă. Integral in Deutsche Welle.

Miniştrii de Externe deschid dezbaterea despre bugetul UE. Bugetul UE pentru 2014-2020 este dezbătut luni, 26 martie, la Bruxelles, de miniştrii de Externe. Dezbaterea a început de fapt în iunie 2011 şi ea ar trebui să se încheie în vara acestui an. Pentru moment, statele membre ale UE îşi definesc poziţia de negociere, care va fi probabil în dezacord important cu Parlamentul European şi nu numai. Comisia Europeana propunea anul trecut ca între 2014 şi 2020, UE să dispună de 125 de mii de miliarde de euro. Vremurile sunt însă grele şi aşa cum doreau unele state, Comisia a propus o plafonare a contribuţiilor naţionale ale acestora la bugetul comunitar. Economii, fie şi minore, ar trebui făcute în anumite sectoare în favoarea altora. Agricultura şi regiunile sărace sunt domeniile care pierd mici finanţări în favoarea cercetării, inovaţiei şi a educaţiei. Ţările mai puţin prospere nu sunt de acord cu aceasta, prin urmare o dezbatere aprinsă se anunţă încă de acum. Marii contribuitori la bugetul comunitar, ca Germania, Finlanda, Franţa şi Marea Britanie cer dimpotrivă, mai multă reticenţă în cheltuieli şi o plafonare a contribuţiei lor. Săptămâna trecută, o dezbatere similară implicând şi Comisia Europeană şi preşedinţia daneză a UE a avut loc la Parlamentul European.Comisia, prin al său preşedinte José Manuel Barroso s-a arătat enervată de faptul că unele state au respins ideea aplicării unei taxe europene înainte chiar de a şti despre ce fel de taxă se poate vorbi. Barroso se referea aici la taxa pe tranzacţiile financiare, susţinută ferm de Franţa şi respinsă de Suedia şi Marea Britanie. La fel, ideea ca Marea Britanie să primească în continuare înapoi circa şase miliarde de euro din banii puşi pe masă anual enervează o parte a UE. Este vorba despre faimosul British rebate, un “privilegiu” care nu-i este propriu doar Marii Britanii ci într-o mai mică măsură şi Danemarcei. Danemarca, aflată la preşedinţia UE spune că este împotriva ideii, dar dacă practica aceasta continuă pentru Londra, atunci ea ar trebui să continue şi pentru Copenhaga. RFI