Revista presei: Monica Macovei

Posted on 30/03/2012 by

3


Cine se teme de Monica Macovei.  Mulţi bărbaţi din politica romanească sunt încă speriaţi de Monica Macovei, candidată pe lista Partidului Democrat Liberal”, scrie România liberă. Posibila alegere a fostei ocupante a postului de Ministru al Justiţiei Române, actualmente consilieră pe probleme de corupţie pe lângă preşedintele macedonean, “ar putea pune din nou în discuţie problema corupţiei la nivel înalt”, remarcă scrie România liberă. Şi dacă adversarii ei declaraţi de la Bucureşti ar fi gata să “scrie un manual de tortură care să-i fie dedicat”, socialiştii europeni nu s-au lăsat mai prejos. Aici

Nebuloasa opacă a agenţiilor europene. Exact 6157 de euro: atâta costă o şedinţă a Consiliului AESA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. Pe persoană. Nu se ştie dacă cei cincisprezece membri ai consiliului de administraţie au fost duşi la Parma [sediul AESA] cu lectica, sau dacă au gustat ouă de prepeliţă în timp ce răsfoiau programul zilei. Se cunoaşte în schimb – datorită neobositei Monica Macovei, europarlamentarul român specializat în lupta împotriva corupţiei –  concepţia acestor oameni de funcţia lor. Numai în 2010, AESA a cheltuit 49 de milioane de euro pentru contracte externe “de comunicare şi management”.

Şi nu este singura anomalie constatată în agenţiile europene, care sunt în prezent în număr de 24. Fiind fost şef al Agenţiei Europene pentru Medicamente de la Londra, Thomas Lönngren a intrat foarte natural, sau aproape, în industria farmaceutică la începutul acestui an. Iar Mella Frewen, care a fost mult timp lobbyist la Bruxelles al fabricantului american de seminţe Monsanto, şi care este acum însărcinată cu lobby-ul industriei agroalimentare, este pe cale să intre în consiliul de AESA.

Nici chiar ONG-urile nu mai ştiu să facă diferenţa între ceea ce este acceptabil şi ceea ce nu este: patroana Agenţiei Europene pentru Mediu de la Copenhaga a luat drept ore de muncă o călătorie în Antile împreună cu câţiva dintre colaboratorii ei. Pentru a studia biodiversitatea. În profitul organizaţiei de protecţie a mediului “Earth Watch” – dar pe banii contribuabililor. “Earth Watch” a prezentat o factură de 2 000 de euro pentru fiecare participant la călătorie. Nu doar seamănă cu o subvenţie încrucişată. Ci chiar este.

Cum sunt posibile astfel de anomalii? Este foarte simplu: pentru că nimeni nu are simţul  responsabilităţii . Atunci când Comisia Europeană este întrebată ce intenţionează să facă pentru a remedia disfuncţionalităţile acestor agenţii, răspunde invariabil acelaşi lucru: mâinile noastre sunt legate, regulamentul interior al agenţiilor nu prevede niciun drept de intervenţie, şi am sugerat deja, de mulţi ani, o reformă a modului de supraveghere. Guvernele europene sunt în mod clar primele vinovate pentru această situaţie. De ani de zile, crearea agenţiilor este obiectul unei concurenţe indecente între ţările membre. Fiecare trebuie să aibă cel puţin una. Surprinzător, în caz de blocaj în timpul unui summit european, o propunere de deschidere a unui cutare birou poate face miracole pentru a ajunge la un consens. Fragment dintrun articol publicat in Die Presse (Austria) aici integral in Germana si aici traducerea integrala in limba romana.