Deocamdata si oportunitatile gazului de şist si avantajele sunt pe hartie. Paradigma prin care se crede ca exploatarea gazelor de şist ar putea da peste cap echilibrul pieţei energetice şi ar putea dărâma monopolul Gazpromului in Europa este departe de a fi probata. Trebuie sa mentionez ca antipatia mea pentru Chevron este mai mica decat antipatia pe care o am fata de Gazprom, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa ma ploconesc in fata gigantilor energetici americani.
Gazul de şist (2) ipoteze
Posted in: 2012 - Global, Analize, Chevron, Energie, Gaz de şist - Shale gas, Gazprom, Resurse si Zacaminte, Romania, Statele Unite, Tehnologie
casandra
01/04/2012
@Theophyle, buna ziua si merci pentru efortul de informare.
Daca marile companii energetice se straduiesc atat de mult sa preia micile afaceri de gaz de sist din SUA – dar si sa prospecteze/exploateze zacamintele din alte tari decat SUA, chiar cu riscul de a fi dezamagite de nivelul confirmarilor, precum in Polonia – am putea concluziona ca:
(1) alternativele la hidrocarburi sunt mult prea costisitoare;
(2) marile companii sunt hotarate sa extinda nivelul de control al pietei energiei prin eliminarea din piata a micilor companii, adica nu le place prea tare concurenta;
(3) se pregatesc intens pentru o adevarata piata globala a energiei, probabil ca aceasta va fi urmatoarea piata globala dupa cea a finantelor
(4) caile de a ne sustrage “dictatului energiei” vor fi din ce in ce mai firave si poate ca nu ar fi o eroare sa identificam la nivelul comunitatilor daca exista si mici surse locale de energie alternativa (hidro, vant, bio, etc.), iar programele de dezvoltare locala/regionala sa fie incurajate si sustinute in acest sens. Altfel, vad probabilitatea ca in viitorul relativ apropiat oamenii sa munceasca si, din munca lor, sa poata plati doar facturi imense de energie acestor colosi si preturi nesimitite pentru hrana altor colosi.
Theophyle
01/04/2012
Salut Casandra 🙂
Mda’ “big business”, ce sa-ti spun, ideologia marilor transnationale este construita din cele trei principii ale noului Ev Mediu – Frica (de neprevizibil), Lacomia (lor si a clientilor lor politici) si vanitatea liderilor politici decidenti. Sa speram ca vin normanzi si nu mongolii 😦 Am sa-ti povestesc eu o data de ce 🙂
Pentru curiozitate:
https://politeiaeuropa.wordpress.com/2011/12/30/o-europa-multiculturala/
Prostu' satului
02/04/2012
Theophyle, am dubii despre fraza asta “Cel mai IMPORTANT lucru este ca majoritatea acestor exploatari sunt la adancimi mici, la nivel de 30 de metri, adica peste panza freatica in majoritatea locatiilor de forare.”
Nu cred ca in AD2012 mai e ceva de exploatat la adancimi sub 30m, poate cel mult carbune de cariera, lignit. Sistul insusi e o roca… aaaahhh… o piatra care se formeaza la presiuni mult mai mari decat alea care exista la cativa metri sub pamant.
Altfel, dupa cum stii, astept cu MARE interes urmatoarele postari. E posibil chiar sa le pot adauga ceva valoare. Am un interes pe cat de egoist, pe atat de puternic in afacerea asta — familia mea se trage dintr-un mic satuc aflat exact in mijlocul perimetrului Barlad, am copilarit si crescut acolo, iar pana la treaba asta cu Chevron planul era ca destul de curand sa ma si retrag acolo, in cadrul unei operatiuni de downshifting. Asa incat amicii de la Chevron si cei din guvern mi-au cam zguduit universul personal.
Am citit deja destul de multe lucruri, mai inca de 10 ori mai mult de citit, dar ce-am aflat pana acum nu ma face din cale-afara de fericit. Problema esentiala a acestei tehnologii pare sa fie apa (si asta din mai multe puncte de vedere), iar zonele vizate din Romania sunt extrem de sarace in apa in comparatie cu PA si-n general cu nord-estul american. Daca tehnologia asta e problematica in SUA, aici ar putea fi aproape dezastruoasa, ar putea conduce la stramutari masive de populatie etc.
Sunt siderat de usuratatea, ca sa nu spun iresponsabilitatea criminala cu care problema este tratata de autoritatile romane. Se dau licente si se semneaza acorduri secrete in conditiile in care de-alde ANRM admiteau, mai acum o luna-doua, ca nu cunosc in detaliu aceasta tehnologie, nu stiu ce implica, nu exista studii de impact, nu inteleg exact ce se intampla etc. Dar stiu ei sigur ca e o companie mare si serioasa care, nu-i asa, o sa protejeze mediul, iar asta-i suficient…