Astazi acum 20 de ani, in 5 aprilie, se împlinesc 20 de ani de la începutul asediului la Sarajevo, un episod tragic pentru fosta Iugoslavie, Balcani şi pentru întreaga Europă. La data de 5 aprilie 1992, intr-o duminica, în oraşul Sarajevo, se organizase o mare manifestaţie în favoarea păcii, cînd lunetişti sîrbi au început să tragă în mulţime. La manifestaţia respectiva participau 50 de mii de oameni, membri ai celor trei comunităţi ai Bosniei-Herţegovinei: musulmană, croată şi sîrbă.
Aceste incidente au fost momentul declansarii unui razboi crancen care a avut in centrul lui asediul orasului Sarajevo, cel mai lung asediu al unui oraş European în istoria moderna. Forţele sârbe ale Republici Srpska (sârba) şi armata Iugoslavă au asediat Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei, de la 5 aprilie 1992 la 29 februarie 1996. Asediul a durat de trei ori mai mult decât asediul Stalingradului şi un an mai mult decât asediul Leningradului.
Estimarea oficiala este că aproape 10 000 de oameni au fost ucişi, inclusiv 1 500 de copii. Un număr de 56 000 de persoane au fost rănite, inclusiv aproape 15 000 de copii. Recensământul din 1991 indica faptul că înainte de asediul oraşului şi zonele din jurul acesteia, Sarajevo a avut o populaţie de 525.980. Înainte de asediu, populaţia orasului desi a scazut, a fost de 435 000 de locuitori. Estimările actuale ale numărului de persoane care trăiesc în Sarajevo este intre 300 000 şi 380 000 de locuitori.
Tragedile Balcanilor, cele care au fost si cele care vor mai fi, inclusiv trista intarziere fata de Europa sunt datorate in totalitate Imperiului Otoman. Cand Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, a declarat că este “şi ilogic, dar şi absolut în afara principiilor juridice, ca UE să aplice vize Turciei“, el adăugând că România nu este problema, ci soluţia pentru acordarea de vize turcilor, ne-a facut un pustiu de bine, ca in obiceiul turcilor. Nu stiu ce fel de solutie ar fi Romania si nici nu vad cu simpatie vorbele dlui ministru turc despre “o istorie comuna”, din punctul meu de vedere pot zari numai o tragedie la care am participat si noi si alte popoare balcanice. Turcia ar trebui sa ramana unde se afla, cel putin pentru inca cateva decenii bune.
Povestea Balcanilor incepe cand rând pe rând ţările creştine din jur: două ţarate bulgăreşti, regatul sârb după faimoasa bătălie de la Kossovo, rămăşiţele Imperiului Bizantin, în cele din urmă şi regatul ungar sunt prefăcute în provincii ale Imperiului Otoman, guvernate fiecare de un paşă, general şi guvernator turc, de unde numele de paşalâc pe care-l dăm fiecărei mari împărţiri administrative (eyalet si mai traziu vilayet). În aceste paşalâcuri, deci în Grecia, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Bosnia, turcii puteau stabili colonişti turci, puteau clădi moschei, puteau face, prin tot felul de metode, prozelitism musulman — ceea ce a avut urmări durabile, perceptibile şi azi în mai multe zone din Balcani: două treimi din Albania, jumătate din Bosnia, o parte din Bulgaria şi din Macedonia au fost islamizate, de unde, până azi, conflictele dramatice din Bosnia, din Kosovo etc. (Neagu Djuvara – O Scurta Istorie a Romanilor p. 140)
Norocul nostru, adica cel apartinand Principatelor Romanesti, a fost ca noi nu am devenit niciodata paşalâc turcesc si cel putin am fost feriti de colonizarea turca. Ceea ce avem in Dobrogea, care a apartinut istoric paşalâcului bulgar, este nimic fata de ce s-ar fi putut intampla.
Tragedia balcanica a fostei Iugoslavii trebuie memorata bine din toate punctele de vedere. Nationalismul extremist nu poate aduce nimic bun, dar nici uitarea istoriei nu poate ajuta. Poate in curand vom discuta si despre Kosovo.
A A
05/04/2012
“Nationalismul extremist nu poate aduce nimic bun, dar nici uitarea istoriei nu poate ajuta.”
Cat adevar… si cat de putin pronuntat…. “corectitudinea politica” si alte principii de rahat introduse si socialistii occidentali face ravagii.
emures19
05/04/2012
Sună un pic părtinitor.
Sau cel puţin ciudat pentru cei care nu au prins evenimentele sau nu aveau vârsta să le recepteze. De obicei se iese în stradă contra, nu pro.
Cum de s-a ajuns în situaţia ca pacea să fie primejduită în aşa fel încât lumea să iasă în stradă ca pentru Arafat?
Nu cred că-i variabilă nici varianta cealaltă cu Serbia eroică şi martiră. Totuşi e un pic aiuritoare şi explicaţia cu sârbii care n-au altă distracţie să căsăpească doritorii de pace.
Cât au pus umărul la situaţie Germania, SUA? Cât a turnat gaz peste foc Rusia?
Sau până la urmă au fost doar nişte baroni locali care s-au gândit că le-ar merge afacerile mai bine fără o conducere centralizată şi au întărâtat populaţia până la explozie?
Theophyle
06/04/2012
S-a iesit in strada CONTRA masacrarii oamenilor care au trait secole in pace fara sa se omoare unul pe altul! S-a iesti PRO pace si intelegere.
P.S nu exista PRO sau CONTRA intr-o manifestatie serioasa. Protestul ori sustinerea nu au reguli!
paulfog
18/04/2012
Cum ramane cu obuzul din piata, tras de bosnieci pentru a obtine ajutorul SUA ?