De la Hammurabi la Costiniu

Posted on 20/04/2012 by

4


Moto: Fost sef al Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, trimis in judecata de DNA pentru complicitate la trafic de influenta, Florin Costiniu primeste o pensie de 16.063 de lei, informeaza postul public de televiziune. Sursa: TVR preluata de Hotnews.

Una din preocuparile fundamentale ale societatii umane, de la inceputurile ei si pana in zilele noastre, a fost justitia. Un popor fara judecata este o gloata, o tara fara justitie este un teritoriu. Au existat si inaintea “Unchiului-Tămăduitor”, Hammurabi (Ammu-rapi) legislatori, el a ramas insa in istorie printr-un compatriot si probabil contemporan, “Tatăl-cel-Mare”, Avram, ambii fiind Amoriti. Codul lui Hammurabi, probabil, a fost conceput intre 2000-1700 î.Hr, cele 282 paragrafe sapate in piatra imbratiseaza aproape tot dreptul public si privat (civil sau penal) in vigoare la babiloneni pe vremea lui. Codul este daltuit pe o stela de piatra, de bazalt, neagra, inalta de 2.25 m, lata la baza de 1.90 m, iar la varf 1.65 m. Aceasta stela se afla astazi la muzeul Louvre. Legislatia lui Hammurabi a strabatut timpurile si s-a regasit in Levitic si Deutronomul Biblic, in Noul Testament si in Coranul islamic. Acest cod si-a gasit locul in Dreptul Roman, in cel Anglo-Saxon si in codul lui Napoleon, el a evoluat pana in zilele noastre si trebuie sa traiasca si mai departe. Pe Dambovita noi il asasinam.

Scrie in acel cod “Dacă un judecător ia o decizie într-un caz, iar apoi se dovedeşte că a greşit, va fi pus să plătească de douăsprezece ori cât a impus el acuzatului, şi nu i se va permite să mai judece” A stiut Hammurabi ceea ce nu stim noi? A stiut legislatorul roman altceva decat stim noi cand a hotarat “Nemo iudex in causa sua”.

Ce sa va spun, toate bune si frumoase pana se ajunge la “Doamna Chioara” de pe cheiul Dambovitei. Citim in “Stenogramele lui Belzebut” (Voicu & Co.), conduita unui judecator al Curtii supreme a Romaniei:

Costiniu Florin:Domnu…imi pare rau ca trebuie sa nu va dau o veste buna. Dar dupa ce s-a ….in fond, dupa casare s-a mentinut solutia de la Curtea de Apel. Vreau sa va spun ca mie-mi, imi tremura nu numai vocea, imi tremura mainile de…nervi si de indignare pentru ce s-a intamplat. Credeti-ma ca fratele dumneavoastra care e langa mine si cu mine am facut nu ce era omeneste posibil, mai mult decat atat. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Ma jur pe nepotii mei!

Casuneanu Costel: Nu. Stati domne linistit, vezi….

Costiniu Florin:Am si eu nepoti. Domnu’ deci vreau sa va spun si cum sa spun am o nepotica de patru luni si unu de doi ani si noua luni. E Dumnezeu deasupra nu ce era omeneste posibil, mai mult decat ar fi fost omeneste posibil. Din pacate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din Ploiesti a facut pactul cu diavolul, probabil pe bani multi iar celelalte doua, mai tematoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de asa….au fost fortate pur si simplu sa….

Casuneanu Costel:Incorect, total incorect.

Costiniu Florin:Total, total. Este o mizerie, o batjocura. Vom vedea ce remedii juridice a…mai sunt, ce anume se mai poate face, dar asta as vrea sa retineti si va spun este un Dumnezeu care le stie pe toate. Nu, nu ceea ce era indeobste de facut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decat atat. Si cand o sa veniti o sa am rugamintea sa ne intalnim o jumatate de ora sa bem un pahar de apa impreuna…

Stiu, veti spune ca exista uscaturi si exista mii de judecatori corecti, care fac dreptate in Romania, intrebarea este: daca sunt, de ce nu se scoala ei si-i izgonesc pe toti Costinii din breasla lor? Pentru mizeriile de gen Costiniu, incalcarea legii este intotdeauna bine remunerata, chiar daca sunt prinsi si “pensionati”! Mai multe, pe Curs de Guvernare