Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este celebrată din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasă în legătură cu un alt eveniment, în anul 1970, la această dată, intra în vigoare Convenţia internaţională asupra Proprietăţii Intelectuale. În fiecare an, acest eveniment este însoţit şi de un mesaj. In anul 2012 mesajul este “Visionary Innovators.” adica “Inovatori Vizionari“. Anul trecut (2011) mesajul a fost “Designing the Future” si am vazut cu porisosinta implementarea lozincii si nu ne-a placut cum ar puta arata acest viitor, chiar de loc, as zice.
Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (conform denumirii originale din engleză, The World Intellectual Property Organization sau WIPO) este una din agenţiile specializate ale Naţiunilor Unite. WIPO a fost creată în 1967 su scopul declarat de a încuraja activitatea creatoare şi promovarea proprietăţii intelectuale oriunde în lume.
WIPO are în mod curent 183 de state membre, administrează 23 de tratate internaţionale, având sediul mondial în Geneva, Elveţia. Organizaţia de aceeaşi factură, care a precedat WIPO a fost BIRPI (Bureaux Internationaux Réunis pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, acronim din franceză însemnând Biroul Internaţional Unit pentru Protecţia Proprietăţii Intelectuale), care a fost fondat în 1893 pentru a administra Convenţia de la Berna pentru protejarea operelor literare şi artistice (conform, Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works) şi Convenţia de la Paris pentru protejarea proprietăţii industriale (conform, Paris Convention for the Protection of Industrial Property).
WIPO a fost formal creată de Convenţia de creare a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale care a fost semnată la Stockholm în 14 iulie 1967 şi confirmată la 28 septembrie 1979. Conform articolului 3 al acestei Convenţii, WIPO caută “să promoveze protecţia proprietăţii intelectuale în toată lumea. Mai târziu, în 1974, WIPO a devenit una din agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Spre deosebire de alte agenţii ale Naţiunilor Unite, WIPO are semnificative resurse financiare ce sunt independente faţă de contribuţiile statelor membre. Spre exemplu, se aşteaptă ca peste 90 % din venitul WIPO de circa 6-700 milioane CHF (franci elveţieni) să provină din colectarea de taxe de către International Bureau (IB) a aplicaţiilor pentru proprietate intelectuală, respectiv din registrarea sistemelor care sunt administrate de WIPO: Tratatul Cooperativ al Patentelor, Sistemul Madrid pentru mărci registrate şi Sistemul Haga pentru Drepturile designului industrial.
La fel ca majoritatea formelor multi-guvernamentale, WIPO nu este o organizaţie formată din persoane alese. O federatie de institutii care includ Free Software Foundation, Free Software Foundation Europe şi alte organizaţii neguvernamentale din întreaga lume au propus „Declaraţia de la Geneva”, prin care se solicită reconsiderarea rolului WIPO.
Asa cum am mentionat anul acesta subiectul a fost “Inovatori Vizionari“. Ceea ce spun organizatori despre acest eveniment putetiu citi in linkul de mai sus.
Despre anul trecut, inclusiv un fragment-sinteza a doua articole care se ocupa cu “History of copyright law” şi “History of patent law” sub titulatura “Proprietatea intelectuală”. Aveti linkul , aici.
A A
26/04/2012
De ziua IP, cu drag:
“Proprietatea intelectuală e o formă de titlu legal care permite posesorului să controleze utilizarea anumitor intangibile, cum ar fi idei sau expresii…”
Este zona in care se comit cele mai mari furturi (de catre marile companii in defavoarea celor mici, de exemplu) si abuzuri contractuale in ariile occidentale ale lumii, ca sa nu mai vorbim de China si Rusia sau alti noi “tigrii”.
Nu-ti dau tepe, te jefuiesc rar la drumul mare, sunt corecti cu banii promisi contractuali, dar… sa nu intri in zona IP cu incredere ca ai dat-o in bara.
Iar mai toata zona asta este impanzita de avocati in loc de ingineri – doar pentru simplu motiv acesta IP-ul omoara cateodata chiar obiectul cu care se ocupa (inventivitatea oamenilor).