Earth Policy Institute, un grup de cercetare din domeniul mediului, a extras cateva date fascinante din rapoartele Ministerului Agriculturii din SUA legate de consumul de carne în China şi America.
China a depăşit consumul total de carne din America cu mult timp în urmă, în 1990 şi “mesteca” tot mai mari cantităţi de carne cu cat nivelul de trai creste si ţara devine mai bogată. În acest an se estimează să acesti mancaciosi chinezi vor consuma 71 milioane de tone, comparativ cu 33 de milioane cat consuma americani, bineinteles ca per-persoană, chinezii mananca aproape jumătate din ceea ce mănâncă un american, adica 53 kg/chinez faţă de 105 kg/american.
Consumul de carne în America a scăzut cu 6% începând cu anul 2007, deşi probabil ca acest lucru este până la urma o preferinta cauzata de grijile pentru o sănătate mai buna si nu neaparat din cauze financiare, probabil, dar destul de incert.
Datele arată un consum de carne de porc al unui american a rămas in medie destul de constant de-a lungul anilor, în timp ce popularitatea de carne de vită a atins apogeul în 1976 şi acum este a doua alegere după pui. Interesant de mentionat ca in tarile emergente (în curs de dezvoltare) creşterea consumului de carne are implicatii in procesul de incalzire globala, deoarece producţia de carne necesita utilizarea combustibilului care duce la efectul de seră mult mai mult decat producerea altor tipuri de produse alimentare.
Sursa: The Economist si Earth Policy Institute
casandra
30/04/2012
Buna ziua, Theophyle.
Cu un consum anual de carne de 60 kg pe cap si burta de locuitor, Romania este mai degraba un fel de China. America este departe…
http://www.businessmagazin.ro/analize/carnea-din-farfuria-romanilor-porc-din-plin-peste-mult-prea-putin-7952066
Ieri am facut cunostinta unei venerabile doamne, pensionara astazi, altadata profesoara de colegiu vestit. 90 de ani purtati cu luciditate, umor si gratie. Distinsa profesoara marturisea ca ultimul an in care a consumat carne a fost 2008.
Spunea ca nu este vegetariana, ci doar pensionara.
Theophyle
30/04/2012
Salut Casandra, 🙂
E sanatos sa mananci carne mai putina de la o anumita varsta. De pe la 50 de ani suficient de 3 ori pe saptamana de la 65 o data sau de doua ori.
La subiectul pensionarei. Inainte de ’90 era mult mai greu cu carnea si nici prin 2001-04 nu a fost prea usor la pensionari.