Ştiri Europene – 5 mai 2012 “Ochii pe Franţa”

Posted on 05/05/2012 by

8


Lumea întreagă, cu ochii pe Franţa. Alegerile din Franţa au suscitat un foarte mare interes în multe ţări ale Europei şi în multe ţări din lume. Care sunt principalele motive legate de această fervoare internaţională faţă de dezbaterea politică din Franţa? Aceste motive sunt legate de istorie dar şi de rolul pe care Franţa îl joacă în continuare pe plan european şi internaţional. Cei care anunţă în mod periodic, mai ales în presa anglo-saxonă, fie decesul culturii franceze, fie dispariţia Franţei ca putere militară, economică şi politică se cam grăbesc, cel puţin aceasta este părerea mea[…] In ciuda modificării raporturilor de forţă geopolitice după al doilea război mondial, Franţa şi-a păstrat “rangul” în prima linie a ţărilor care dau tonul în materie de politică, economie şi cultură. Franţa este putere nucleară şi face parte, împreună cu Statele Unite, Rusia, China şi Marea Britanie, din clubul restrîns al membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pe plan european, Franţa şi Germania reprezintă nucleul Uniunii Europene, axa pe care se bazează de fapt întregul edificiu, inclusiv cel al monedei unice europene. Este normal deci ca atunci cînd în Franţa, prin doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, se înfruntă două modele de societate, două viziuni de viitor şi chiar două ideologii, acest lucru să pasioneze întreaga lume. În acelasi timp, lumea întreagă traversează o criză pentru care nimeni, nici disciplinata Germanie şi nici puternica Americă nu au soluţii imediate sau sută la sută eficiente. Noi idei au apărut şi au făcut valuri cu ocazia dezbaterii electorale din Franţa, ceea ce explică de ce mediile de informare străine au comentat pe larg tot ceea ce s-a întîmplat mai ales între cele două tururi de scrutin. Integral in RFI.

Germania cere ONU să ia măsuri pentru contracararea acţiunilor teroriştilor de pe internet. Guido Westerwelle, ministrul german al Afacerilor Externe, a cerut Organizației Națiunilor Unite (ONU) ”o mai bună cooperare internaţională” pentru contracararea utilizării internetului de către terorişti. Potrivit lui, internetul este tot mai mult folosit ”abuziv” de grupuri teroriste pentru finanţare şi recrutare. ”Ameninţarea teroristă ia amploare, iar noi trebuie să ne adaptăm răspunsurile”, a subliniat el în cadrul unei dezbateri a Consiliului de Securitate pentru lupta antiteroristă, citat de AFP. Totuşi, a adăugat el, reacţiile nu trebuie să aducă prejudicii libertăţilor fundamentale. ”Nu putem să ne protejăm valorile sacrificându-le”, a mai spus oficialul. Potrivit Agerpres, în cursul aceleiaşi dezbateri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a propus crearea în cadrul Naţiunilor Unite a unui post de coordonator al luptei antiteroriste. Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au primit favorabil această iniţiativă, care urmează să fie discutată. La sfârşitul dezbaterii, cele 15 ţări membre ale Consiliului au adoptat o declaraţie în care îşi reafirmă ”condamnarea fermă şi categorică a terorismului în toate formele sale” şi subliniază ”legătura tot mai strânsă, în multe cazuri, între terorism şi criminalitatea transnaţională organizată”. Consiliul s-a declarat îngrijorat şi de creşterea numărului de cazuri de ”răpiri şi luări de ostatici, comise de grupuri teroriste în vederea obţinerii de bani sau concesii politice”. Capital

Grupul de la Vişegrad vrea să se doteze până în 2016 cu o unitate de luptă comună. Miniştrii apărării din ţările grupului de la Vişegrad /Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia/ s-au angajat vineri să creeze până în 2016 o unitate de luptă comună în cadrul Uniunii Europene, a anunţat ministrul ceh Alexandr Vondra, citat de France Presse. ‘Vrem să creăm înainte de finalul primului semestru al lui 2016 un grup de luptă pentru forţele UE’, a declarat Vondra în faţa presei la Litomerice, la 60 de kilometri de Praga. ‘Va fi vorba despre o unitate comună formată din peste 3.000 de militari’, a precizat el. Unitatea va fi plasată sub comandamentul Poloniei, iar primul său exerciţiu comun va avea loc în 2015, înainte de atingerea deplinei sale capacităţi operaţionale, a adăugat ministrul ceh. ‘Este vorba despre un semnal puternic cu mesajul că cele patru ţări din Europa Centrală sunt capabile să gestioneze o astfel de sarcină, fără ca o mare putere europeană să se afle în spatele lor’, a explicat Alexandr Vondra. Achiziţii în comun de materiale militare, dar şi organizarea de alte exerciţii comune, sunt de asemenea prevăzute pentru anii ce urmează, conform unei declaraţii semnate în cursul reuniunii de la Litomerice. ‘Am lăsat în spate trei ani dificili. Majoritatea ţărilor din Europa au fost obligate să suporte măsuri de austeritate, din cauza crizei economice, ceea ce complica sau chiar făcea imposibilă planificarea în domeniul apărării’, a subliniat ministrul ceh. Exerciţii comune sunt programate mai ales după încheierea misiunii NATO în Afganistan, unde cele patru ţări din Europa Centrală au desfăşurat în total circa 3.600 de militari. Cele patru ţări au profitat de această ocazie pentru a-şi coordona poziţiile în perspectiva viitorului summit NATO de la 20 şi 21 mai de la Chicago. ‘Vocea noastră comună va fi foarte bine auzită la Chicago’, a conchis ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak.Agerpres

Boris Johnson a fost reales în funcţia de primar al Londrei. Primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, a fost reales cu 51,5 la sută dintre voturim după o luptă foarte strânsă cu rivalul său laburist, Ken Livingstone, care a primit 48,5 la sută dintre voturi, conform rezultatelor oficiale anunţate vineri seara. “Voi continua să mă lupt pentru binele londonezilor”, a declarat Boris Johnson, în vârstă de 47 de ani, în timpul unui discurs de victorie ţinut în City Hall din Londra. Aproximativ 5,8 milioane de alegători au fost chemaţi să aleagă dintre şapte candidaţi care au luptat pentru un mandat de patru ani în fruntea uneia dintre cele mai mari capitale din lume, principală piaţă financiară în Europa şi oraş gazdă a Jocurilor Olimpice din vară. Victoria lui Boris Johnson este o consolare pentru premierul David Cameron, şi pentru coaliţia sa compusă din conservatori şi liberali-democraţi, care a înregistrat rezultate slabe la alegerile municipale parţiale de joi, pierzând 12 consilii municipale în faţa opoziţiei laburiste. Această victorie este cu atât mai importantă cu cât coaliţia aflată la putere a traversat trei săptămâni dificile care au culminat cu intrarea ţării în recesiune. Consiliile municipale au fost pierdute cu precădere în centrul şi sudul Marii Britanii, precum şi în Ţara Galilor, regiuni considerate cruciale pentru eventuala întoarcere la putere a laburiştilor, în 2015. Mediafax.

Preşedintele ceh “loveşte” din nou: Europa trebuie să scape din cămaşa de forţă a Bruxelles-ului. Doar o regândire fundamentală a întregului model al Uniunii Europene poate readuce bogăţia pe Continent, scrie preşedintele ceh Václav Klaus într-un editorial publicat de “The Telegraph”. Timp de mulţi ani, Europa nu a acordat suficientă atenţie evenimentelor de pe Continent sau nu a îndrăznit să le privească în mod critic. Abia acum doi ani, o dată cu începutul crizei datoriilor eurozonei unii au început să privească mai îndeaproape problemele. Dar cei mai mulţi tot nu doresc să vadă că acesta a fost doar vârful unui aisberg mult mai mare. Împreună cu politicienii şi economiştii, aceşti oameni au considerat că până şi criza din 2008-2009 a fost un fenomen global şi că Europa pur şi simplu l-a importat, deşi era evident că era o criză nord-americană şi europeană. Problemele de durată din Europa au fost mult subestimate: de aceea trebuie arătate dintr-o perspectivă istorică. Integrarea europeană s-a bazat pe o idee raţională de a liberaliza Europa, de a o deschide şi de a extinde comerţul construind o piaţă comună şi un spaţiu economic larg interconectat. Această liberalizare a caracterizat mai mult sau mai puţin primele decenii ale procesului de integrare europeană. Şi a adus rezultate bune, mai ales în comparaţie cu anii 30. Dar vremurile actuale sunt diferite, pentru că integrarea europeană s-a dus spre altceva. Liberalizarea a fost înlocuită de un transfer masiv al competenţelor de la statele membre către “centrul de comandă” al Uniunii Europene, din Bruxelles; de o înlocuire radicală a caracterului interguvernamental cu supranaţionalismul; de o slăbire atent orchestrată a “cărămizilor” integrării europene – ţările individuale; de o centralizare pe scară largă, reglementări împotriva pieţei, standardizare şi armonizare a întregului continent. Integral in Adevarul.

Advertisements