Alegeri 2012 – Marea bătălie a Franţei

Posted on 06/05/2012 by

7


Postat de @huniad

Francezii au inceput astazi sa voteze in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Urnele s-au deschis la ora locala 08:00 (09:00 Romania) si se vor inchide in marile orase la ora 20:00, ora la care vor fi comunicate estimarile rezultatelor institutelor de sondaj, potrivit AFP. 46 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide duminica cine va fi urmatorul presedinte al Frantei. In primul tur de scrutin, pe 22 aprilie, Hollande a iesit invingator cu 28,63% din sufragii, in fata lui Sakozy – 27,18%, aflandu-se astfel in postura de favorit inaintea scrutinului decisiv.

Sondajele îl creditează pe cadidatul socialiştilor cu 52 % din intenţiile de vot. Nicolas Sarkozy ar urma să obţină restul sufragiilor, 48 %. Ultimele sondaje difuzate vineri seară, în ultima zi a campaniei electorale din Franţa, îl plasează ca favorit pe Hollande. Sarkozy a câştigat, însă, trei procente în ultima săptămână şi unul în ultimele 24 de ore în bătălia cu Hollande, spun specialiştii, aşa că orice este posibil. Candidatul socialiştilor s-a arătat încrezător în victorie, în timp ce preşedintele în funcţie al Franţei, Nicolas Sarkozy, le-a promis alegătorilor “o mare supriză” în scrutinul de duminică, îndemnându-i să vină la urne pentru că “fiecare vot contează”.

Sarkozy se bazeaz pe mobilizarea celor care au absentat la primul tur – 20,53% si atragerea electoratului lui Marine le Pen (Frontul National, extrema dreapta), care a realizat un procentfantastic in primul tur (17,9) si al celui lui Francois Bayrou (9,1) reprezinta cheia scrutinului de astazi.

În siajul duelului televizat dintre Nicolas Sarkozy şi François Hollande, presa occidentală radiografiază relaţia dintre Paris şi Berlin şi nu oricum, ci cu trimiteri repetate la acuzaţiile lui Hollande, conform căruia ca preşedinte al Republicii, Sarkozy “n-a obţinut nimic din partea Berlinului”.

Die Welt scrie că “55 la sută din germani susţin limita maximă de îndatorare prevăzută în pactul fiscal, ceea ce îi face Angelei Merkel misiunea mai uşoară”. O misiune al cărei destin ar putea fi pus sub semnul întrebării odată cu venirea la putere a lui Hollande în Franţa. Editorialistul cotidianului sus-citat este de părere că “socialistul Hollande se consideră pionierul unei reorientări europene. Atâta doar că sistemul său de navigaţie politico-economică foloseşte hărţi neactualizate pentru a desluşi drumul înecat în ceaţa globalizării”, consideră Die Welt.

Cu toate acestea este puţin probabilă apariţia unei schisme în relaţiile franco-germane. Citând surse guvernamentale de la Berlin şi un protocol al unor discuţii avute de diplomaţi germani cu staff-ul electoral al lui Hollande, Süddeutsche Zeitung scrie că “în cazul unei victorii, contracandidatul lui Sarkozy pledează pentru o soluţie pragmatică în ceea ce priveşte limita de îndatorare stipulată în pactul fiscal european”. “Merkel nu face un secret din dorinţa de a-l vedea pe Sarkozy reales, însă cancelaria germană este pregătită să colaboreze inclusiv cu Hollande”.

Theophyle prognozeaza castigul lui Sarkozy la un nivel extrem de strans ceva 50,4%. Sa vedem daca globul de cristal se poate prognoza corect inca o data. Personal cred ca Hollande va castiga. Vezi mai multe pe Reuters, AFP, HotNews, RFI si Deutsche Welle.