Ştiri Europene – 17 mai 2012 / Banca Angliei: Zona euro „se rupe singură“

Posted on 17/05/2012 by

1


Dezastrul Elen: Grecii au început să îşi retragă depozitele din bănci. Deponenţii greci au retras recent 700 mil. euro din băncile locale ale ţării, a spus preşedintele Karolos Papoulias, însă perioada exactă a transferurilor nu a fost făcută clară.Citând o conversaţie pe care a avut-o cu guvernatorul băncii centrale elene, George Provopoulos, Papoulias a spus că „puterea băncilor este foarte slăbită în acest moment“. Grecii nu sunt la prima tentativă de acest fel. În noiembrie anul trecut, odată ce discuţiile despre ieşirea Greciei din spaţiul european s-au intensificat, populaţia a retras din bănci pe parcursul unei săptămâni o sumă de 5 mld. euro, adică 3% din totalul depozitelor. Încercările de formare a unui nou guvern în Grecia au eşuat joia trecută, scuturând pieţele financiare la perspectiva unei administraţii de stânga care ar putea câştiga alegerile în iunie şi care se opune termenilor răscumpărării ţării de organismele financiare externe. O asemenea schimbare ar putea propulsa criza zonei euro într-o nouă etapă periculoasă. „Cred că oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru o eventuală retragere a Greciei din Uniunea Europeană şi investitorii încep să o ia înainte pentru a nu fi forţaţi ulterior“, a spus Matthew McCormik, vicepreşedintele Bahl & Gaynor Investment Counsel. „Este o piaţa politică şi una condusă de evenimente“. Capital

Italia: Premierul Mario Monti, ameninţat de către anarhişti. Şeful guvernului italian, Mario Monti, a fost ameninţat de către anarhişti într-o scrisoare trimisă la două ziare din sudul ţării şi semnată ”Federaţia anarhistă neoficială” /FAI/, care a revendicat deja un atentat în urmă cu zece zile, relatează miercuri AFP. ”Îi spunem lui Monti că el este unul din cei şapte rămaşi”, scrie în scrisoare o grupare care semnează ”FAI Calabria”, după numele regiunii din sudul Italiei.O celulă a FAI a revendicat vinerea trecută atentatul în care a fost rănit în picior, cu câteva zile mai înainte /luni, pe 7 mai/, patronul de la Ansaldo Nucleare, o filială a gigantului public Finmeccanica, şi a anunţat noi acţiuni pentru a răzbuna opt anarhişti aflaţi în închisoare în Grecia. Potrivit scrisorii, care a fost primită miercuri de către ziare şi care n-a fost autentificată de către poliţie, principalul vizat este directorul pentru sudul Italiei al Equitalia, agenţia de recuperare a impozitelor devenită simbolul crizei prin care trece ţara şi al actelor disperate, luare de ostatici sau sinuciderea, comise de către antreprenori sau alte persoane care se simt sugrumate de către fisc. Scrisoarea îl vizează de asemenea pe preşedintele Consiliului /de miniştri, Mario Monti/, adăugând că ”poporul n-are nici un interes să rămână în Europa şi să salveze băncile”. În scrisoarea de trei pagini, FAI ameninţă că va considera fiecare sinucidere a unei persoane disperate drept ”o crimă comisă de către stat”, care va fi ”pedepsit”.Ministrul de interne, Anna Maria Cancellieri, ”a declarat că un atac împotriva Equitalia va fi considerat drept un atac împotriva statului. Prin urmare, vom ataca statul prin intermediul Equitalia, până când statul îşi schimbă politica şi începe să apere poporul, muncitorii şi întreprinderile”, se mai spune în scrisoare. Agerpres

Pe o insulă din Grecia orbii văd doar culoarea banilor: statul a plătit indemnizaţii de nevăzător unui taximetrist şi unui vânător de păsări. Insula Zakynthos, renumită pentru ruinele veneţiene şi apele de turcoaz, şi-a câştigat recent o nouă faimă în Grecia: “Insula orbilor”, scrie The Wall Street Journal. Ministerul elen al sănătăţii şi-a trimis anchetatorii în Zakynthos după ce oficialii lo­cali au scos la lumină dosare care arată ceea ce ei descriu a fi un număr imposibil de mare de ce­reri de ajutor social pentru nevăzători. Aproape 1,8% din populaţia de 39.000 de per­soane a insulei au solicitat astfel de ajutoare anul trecut, potrivit ministerului, de nouă ori mai mult decât în multe ţări europene. Printre cei care au înaintat cereri figurează un şofer de taxi şi un vânător de păsări, a afirmat un oficial local. Zakynthos a devenit un simbol al corupţiei care şi-a jucat rolul în declinul financiar al ţării. “Se pare că «orbii» din Zakynthos văd doar cu­loarea banilor”, titrează publicaţia greacă Ethnos. Insula nu este însă singura care ridică ast­fel de probleme, se plâng oficialii din minis­terul sănătăţii, care spun că cererile frauduloase pentru ajutoare de handicap sunt o “epidemie” generală care costă guvernul sute de milioane de euro în fiecare an. Grecia, aflată sub presiune din partea cre­di­to­rilor internaţionali, accelerează eforturile în lupta contra corupţiei şi reducerile de cheltuieli. Ac­ţiunea de represiune asupra fraudelor legate de cererile pentru ajutor de handicap, frânate de inexactităţi şi politici dubioase, subliniază di­fi­cul­tăţile cu care se confruntă astfel de încer­cări. Integral in ZF.

Regina Spaniei şi-a anulat vizita la Londra din cauza disputei asupra suveranităţii Gibraltarului. Regina Sofia a Spaniei a anulat o vizită la Londra, în timpul căreia trebuia să asiste la aniversarea de diamant a reginei Elizabeth a II-a Marii Britanii, din cauza dezacordurilor dintre Madrid şi Londra privind Gibraltarul, conform purtătorului de cuvânt al Casei Regale spaniole. n urmă cu o săptămână, Madridul a protestat faţă de Londra dun cauza unei vizite preconizate începând cu 11 până pe 13 iunie, în Gibraltar, a prinţului Edward şi a soţiei acestuia, Sophie Rhys-Jones. Ministrul spaniol al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Marii Britanii, Giles Paxman, “ruşinea extremă” resimţită de autorităţile spaniole, cauzată de această vizită, într-o enclavă britanică din sudul Spaniei, asupra căreia Madridul şi-a revendicat suveranitatea, conform unui comunicat oficial. Aniversarea reginei Elizabeth a II-a marchează 60 de ani de la ascensiunea acesteia la tron. Teritoriul Gibraltarului a fost cedat în 1713 de Spania în favoarea Marii Britanii, în urma Tratatului de la Utrecht. Madridul reclamă de mai mult timp returnarea acestui teritoriu sub suveranitatea sa, fapt pe care Londra refuză să îl facă, prezentând ca argument opoziţia populaţiei locale faţă de o asemenea măsură. Ultima vizită în Gibraltar a unui membru a familiei regale britanice, a prinţesei Anne în 2009, a provocat aceeaşi reacţie din partea Madridului. Mediafax.

Banca Angliei: Zona euro „se rupe singură“.Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a avertizat că zona euro “se rupe singură”, că Marea Britanie nu va ieşi nevătămată din criza uniunii monetare, pe care o consideră a fi cea mai mare ameninţare pentru revenirea economiei britanice, scrie The Telegraph. “Am trecut printr-o criză financiară globală de proporţii, cea mai mare recesiune mondială de după anii 1930, cea mai mare criză bancară din istoria ţării, cel mai mare deficit bugetar de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar cel mai mare partener comercial al nostru, zona euro, se rupe singur fără o soluţie evidentă”, a declarat King. În aceste condiţii, Banca Angliei a redus estimarea de creştere economică pentru anul acesta de la 1,2% la 0,8%. Instituţia nu se aşteaptă ca economia să-şi revină la nivelurile anterioare crizei înainte de 2014. ZF.