Dupa ani de dizgratie, dolarul american a oferit in ultima perioada cele mai bune câştiguri, pe fondul întăririi faţă de euro şi are şanse să rămână pe val. O analiză a a ziarului “Capital” arată că dolarul a oferit cele mai bune profituri, iar leul pe cele mai mici. Practic, cine ar fi depus (din trei în trei luni n.r.) în urmă cu un an banii în dolari ar fi scos acum din cont o sumă cu 17%-18% mai mare decât dacă i-ar fi pus în lei sau cu 15%-16% mai mare decât dacă ar fi ales euro. Adică, în functie de banca la care erau plasati banii, depozitele în dolari aduceau un randament anual de 22%-26% în echivalent lei. Şi totul prin faptul că euro a slăbit puternic în faţa dolarului american, din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, iar acest lucru s-a resimţit ceva mai puternic şi pentru leu.
Faţă de finalul lui iunie 2011, când cursul dolarului era de 2,926 lei, acesta e aşteptat să ajungă la 3,59 lei la finalul primului semestru din acest an, adică mai sus cu peste 22%, conform prognozelor economiştilor ING (euro/USD la 1,24, iar euro/leu la 4,45). Deocamdată, vedem că euro/dolar a coborât la 1,27, de la 1,45 cât era în iunie 2011, iar cursul euro/leu a urcat la peste 4,44.
„De regulă, e recomandat să ţii banii în moneda în care ai cheltuieli. Altfel, te implici în speculaţii financiare“, spune Matei Păun, managing partner la banca de investiţii BAC Investment. Adică, cum noi avem majoritatea cheltuielilor în lei sau euro, plasamentele în aceste monede sunt potrivite.
„Ce monedă ar fi mai potrivită pentru economisire, e imposibil de făcut o astfel de prognoză, pentru că totul depinde de ce face BNR. În mod normal, ar fi indicat să vedem o depreciere a leului, undeva între 4,5 şi 5 lei/euro. În ceea ce priveşte cursul euro/dolar, cred că acesta va fi destul de volatil, pe o tendinţă de depreciere din cauza Greciei, fiind posibil să cadă spre 1,20“, este de părere Matei Păun.
Notă: În tabelul de mai sus, au fost alese pentru exemplificare cele mai mari două bănci din România, media pieței, precum și două bănci care au oferit și oferă printre cele mai ridicate dobânzi de pe piață. Media este calculată pe baza dobânzilor compilate de Finzoom.ro, fiind vorba de o medie aritmetică.
Sursa datelor: Capital
Posted on 25/05/2012 by Theophyle
0