Ştiri Europene – 4 iunie 2012 / “Gazprom – O să vă ocupăm Germania fără să vă daţi seama!”

Posted on 04/06/2012 by

4


Şomajul Italiei a atins cel mai crescut nivel din ultimii 12 ani. Rata şomajului din Italia a crescut în luna aprilie mai mult decât au estimat analiştii, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani pe fondul adâncirii recesiunii în cea de-a patra economie europeană ca mărime, scrie Bloomberg. Conform unui raport preliminar al institutului de statistică de la Roma Istat, rata şomajului în luna aprilie a fost de 10,2%, aceasta fiind cea mai ridicată valoare din primul trimestru al anului 2000 până în prezent. Economia Italiei, aflată în cea de-a patra recesiune din 2001 până în prezent, se va contracta cu 1,5% anul acesta, urmând ca în 2013 să se extindă cu 0,5%, potrivit celui mai recent raport al Istat. Producţia industrială din mai ar putea scădea cu 0,6% din cauza cutremurelor din nordul ţării, ale căror consecinţe se vor reflecta în producţia internă pe o perioadă îndelungată. “Dat fiind că Produsul Intern Brut (PIB) este încă în scădere, sectorul privat al serviciilor va întâmpina dificultăţi în a genera un număr semnificativ de noi locuri de muncă”, a afirmat Raj Badiani, economist la Global Insight din Londra. El a menţionat că angajările din sectorul public, atât la nivel central, cât şi la nivel local se vor diminua ca urmare a reducerilor cheltuielilor bugetare. Integral in Ziarul Financiar.

De la Kaiser la Ţar. Franz Beckenbauer este cel mai recent transfer făcut de Kremlin prin intermediul Gazprom. Pe ştatele de plată ale concernului de stat care controlează bună parte din Rusia se mai află şi ex-cancelarul Gerhard Schröder. Sportul a fost, de-a lungul anilor, unul dintre instrumentele favorite de propagandă ale dictatorilor. Cine a deschis mai recent televizoarele îşi aduce, poate, aminte despre relatările – mai mult sau mai puţin veridice – despre cum s-a transmis recentul campionat mondial de fotbal în Coreea de Nord. Pentru cei mai în vârstă, eforturile nesportive cu care sovieticii îi dădeau la o parte pe cei cu adevărat buni sunt amintiri care încă dor. Nu că sportivii lor nu ar fi fost buni – dar meritele multora erau ştirbite de arbitraje. Dinamo, Steaua, FC Olt, Flacăra Moreni – fiecare mic dictator avea propria jucărie. Dar ce vorbim despre epoca Ceauşeştilor şi a Postelnicilor? Mitică de la FC Olt a supravieţuit şi, în jurul lui, alţi mici dictatori-wanna-be au suit la volanul unor vehicule sportive aducătoare de vizibilitate şi capital electoral (şi ceva bani din transferuri). Avem şi noi Berlusconi aspiranţi.  Când, în 2000, între Crăciunul pe rit nou şi cel pe rit vechi, prelua puterea de la aburii de votcă din biroul de la Kremlin al lui Boris Elţîn, Vladimir Putin venea de la cazarma KGB cu o lecţie bine învăţată: gloria Maicii Rusia nu se câştigă prin fapte ci prin vorbe. Faptele se cumpără, că are unitatea cu ce. Şi, cătinel-cătinel, plecară tovarăşii reformaţi la shopping. Mai o echipă de fotbal – două, mai o rivieră, mai un premier, tot ce se preta intra pe ştatele de plată ale Gazprom. De ce face Kremlinul asta? Pentru că poate. Pentru că-şi permite. Pentru că îi place. Dar şi pentru că nu mai are destul capital de credibilitate pentru a-şi etala în public obrazul. E mult mai elegant să împrumuţi obrazul unui fost cancelar federal decât să renunţi la propriile tentaţii oligarhice. Şi, până la urmă, nici nu e de mirare că un politician face paşi spre paradisuri financiare. E genetic setat să i se întâmple căderea în păcat. Trist este că, între timp, în mirajul gazodolarilor a picat şi unul dintre cei mai eleganţi bărbaţi din spaţiul public german – şi chiar european. La 66 de ani, Kaiserul fotbalului european şi modelul de sportivitate al unei întregi generaţii, Franz Beckenbauer – un om care numai probleme financiare nu poate fi bănuit că ar avea – a acceptat să devină ambasadorul sportiv al Kremlinului, prin intermediul aceluiaşi Gazprom. Deutsche Welle

Studiu columbian: Mari bănci occidentale se îmbogățesc din traficul cu cocaină. În timp ce producţia și consumul de cocaină fac ravagii în ţări din America Centrală, consumatorii drogului din SUA şi Europa ajută economiile dezvoltate să se îmbogăţească din profituri, susţine un studiu realizat de doi economişti de la Universitatea din Bogota. Cercetarea este parte a unei iniţiative a guvernului columbian de revizuire a politicii globale privind drogurile şi de focalizare asupra spălării banilor de către mari bănci din SUA şi Europa, informează cotidianul britanic The Guardian, citat de Agerpres. „Societatea columbiană nu a avut aproape niciun avantaj economic de pe urma traficului de droguri, în timp ce profituri uriaşe sunt obţinute de reţelele criminale de distribuţie din ţările consumatoare şi reciclate de către bănci care operează fără a fi împiedicate cu nimic de restricţii similare celor la care este supus sistemul bancar al Columbiei”, a declarat unul dintre autorii studiului, Alejandro Gaviria. Co-autorul studiului, Daniel Mejia, a adăugat: „Întregul sistem operat de către autorităţile din ţările consumatoare se bazează pe identificarea traficanţilor mărunţi, cea mai slabă verigă din lanţ, şi niciodată pe urmărirea marilor afaceri sau a sistemelor financiare unde se află grosul banilor”. Conform Agerpres, analiza cea mai cuprinzătoare şi detaliată până în prezent a „economiei drogurilor” dintr-o ţară – în acest caz, Columbia – arată că 2,6% din valoarea totală a cocainei vândute în stradă rămâne în ţară, în timp ce un procent de 97,4% din profituri este colectat de sindicate criminale şi spălat de bănci din ţările occidentale consumatoare. Profiturile imense realizate din producţia şi traficul de droguri sunt valorificate în principal în Europa şi SUA, mai degrabă decât în state „producătoare” marcate de conflicte, cum ar fi Columbia şi Mexic. Autorii studiului susţin că autorităţile de reglementare financiară din Occident sunt reticente să urmărească în băncile occidentale suma masivă de bani proveniţi din droguri, spălaţi prin sistemele acestora. Integral in Capital.

O grandioasă paradă navală pe Tamisa cu ocazia jubileului Reginei Elisabeta a II-a. O imensă flotilă de o mie de vapoare a ridicat ancora duminică pe Tamisa pentru a participa la o paradă nautică cum nu s-a mai organizat de trei secole, apogeul unui week-end de festivităţi pentru jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP. Caiace, baleniere, pirogi, şlepuri sau gondole: tot ce s-a putut inventa în domeniul vapoarelor, cu vâsle, cu aburi, cu motor sau cu pânze, ambarcaţiunile au început să se îndrepte de dimineaţă spre vestul capitalei, ca să aştepte semnalul de plecare în jurul orei locale 14H30 (13H30 GMT). Cu cele 20.000 de persoane aflate la bord, se spune că este una din cele mai mari flotile care s-au adunat vreodată pe Tamisa. De asemenea, 190 de nave asigură securitatea cortegiului. Palatul Buckingham nu a ezitat pentru acest jubileu să reînvie vechea tradiţie regală a paradei navale pe Tamisa. Dar, aceasta o va depăşi, prin amploare, pe ultima, care a fost organizată în 1662 de Carol al II-lea, aşa cum afirmă organizatorii. Nota de plată este de altfel destul de mare: 10,5 milioane de lire (13 milioane de euro), acoperită prin sponsorizări private. În pofida ploii şi a temperaturilor reci, unii oameni şi-au petrecut noaptea în corturi instalate de-a lungul fluviului, pentru a fi siguri că vor prinde loc în primele rânduri. Unii dintre ei au ocupat poziţii chiar de sâmbătă după-amiază. Coregrafia acestui balet nautic a fost atent pregătită de luni de zile, dar nu a fost posibil să se facă nicio repetiţie generală, în pofida riscurilor legate de prezenţa a unui număr atât de mare de ambarcaţiuni pe fluviu. Ca să se evite ciocnirile, procesiunea trebuie să coboare pe fluviu cu viteză redusă şi pentru ca totul să se desfăşoare cu bine a fost închis barajul de pe Tamisa, din aval. Vasele au fost grupate în funcţie de dimensiune şi de forţa motoarelor. Cel mai mare are o lungime de 65 de metri, iar cel mai vechi datează din 1740. Flotila a parcurs o distanţă de 11 kilometri, timp de patru ore, până la destinaţia finală, Tower Bridge. Cortegiul a fost deschis de somptuoasa ambarcaţiune regală, decorată în culorile roşu şi auriu şi cu mii de flori, la bordul căreia s-a aflat Regina Elisabeta, soţul ei, Prinţul Philip, precum şi Kate, William, Harry, Prinţul Charles şi Camilla. Sportivi celebri, precum medaliaţii olimpici cu aur Matthew Pinsent şi Steve Redgrave, au tras la rame pe o altă ambarcaţiune. Ceilalţi membri ai familiei regale s-au aflat pe o navă care a transportat cu mulţi ani în urmă sicriul lui Churchill, în cadrul funeraliilor naţionale.Agerpres

Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,1 s-a produs în regiunea de nord a Italiei. Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 a zguduit duminică seară regiunea Emilie Romagne din nord-estul Italiei, devastată deja de alte două seisme în 15 zile. Cutremurul nu s-a soldat cu victime, dar a provocat dărâmarea clădirilor deja afectate. O serie de replici s-au produs în jurul orei locale 21:30 (22:30, ora României) provocând panică printre oameni, mulţi ieşind pe străzi, conform protecţiei civile. Regiunea a fost deja lovită la 20 şi 29 mai de două seisme (magnitudine de 6 şi 5,8) care s-au soldat în total cu 23 de morţi, mai ales în adăposturile uzinelor din această zonă cu o densă reţea de IMM-uri agricole şi industriale. Duminică seară, cel mai puternic cutremur a atins magnitudinea de 5,1 cu epicentrul situat în apropiere de Modene, la 9,2 kilometri adâncime, conform Institutului de geofizică, fiind resimţit până şi în oraşele Bologna şi Milano (nord-vest). Mediafax.

Advertisements