Nu este un mare secret ca in Orientul Mijlociu se desfasoara un conflict “discret” intre combatantii principali si secundari din aceasta regiune. Campaniile reciproce de asasinate si razbunari sangeroase nu sunt de mirare in locul in care s-a format etimologic, cu 9 secole in urma, cuvantul asasin (hashisi’in), dar nu despre asta este vorba. Este vorba de evenimente care ar putea genera catastrofe fara ca nici macar un glonte sa fi fost tras.
In ultimul an (poate mai mult), am citit cu totii spre atacurile cibernetice de pretutindeni si bineinteles in aceasta regiune bantuita de razboaie de cand lumea. Subiectul este atat de manipulat si de presarat cu exagerari si neadevaruri ca o analiza serioasa ar necesita mult timp, expertiza si eforturi de a gasi informatia necontaminata, mult prea complicat pentru autor si nici prea interesant pentru cititori. Si totusi…
Pe fluxul stirilor pe care il primesc din Orientul Mijlociu am primit o stire in limbile “exotice” ale regiunii (prima din Israel si a doua din Dubai). Stirea care nu a ajuns inca in Romania (in nici un caz cand scriu aceste randuri) vorbea despre o conferinta care a avut loc ieri la Universitatea din Tel-Aviv, in care unul dintre conferentiari se numea Eugene (Evgheni) Kaspersky.
Dl Kaspersky este unul dintre putinii bogatasi (valoreaza cam 800 de milioane de USD) care nu si-a facut banul din vanzarea resurselor statului rus, ci din materia cenusie care probabil mai exista in Rusia. Bineinteles dl Kaspersky este co-propietarul firmei Kaspersky Lab si unul din amicii Presedintelui Putin, cum nu? Dl Kaspersky a lucrat pana in 1991 la Institutul de Criptografie si Telecomunicatii Speciale, bineinteles sub egida KGB (lucru publicat de Guardian si dupa scurt timp corectat de acelasi cotidian). La nivel personal, dl Kaspersky a ajuns in primele pagini ale ziarelor atunci cand fiul sau Ivan (20 de ani) a fost rapit si a fost eliberat de politia rusa.
Acum doua saptamani au inceput sa ajunga in presa mondiala detalii despre un nou virus informatic care a atacat sistemele informatice ale Iranului, care nici pana astazi nu a reusit sa repare pagubele ultimului atac cu virusul Stuxnet. Ceea ce este clar astazi este ca Stuxnet a ajuns in Iran printr-un controler Siemens, care a poposit un timp intr-un laborator american. Probabil ca noul virus detectat in Iran si numit Flame este mult mai agresiv si periculos decat Stuxnet. Noul virus are doua tipuri de actiuni, primul in “stare de veghe” adunand informatii din sistemul infectat si al doilea mod in “stare de atac”, cand virusul distruge informatia, sistemele de soft si copiaza zerouri ocupand toata memoria de tip RAM (Random Access Memory), flash sau disk magnetic.
Flame, la fel ca Stuxnet, poate fi lansat prin contagiune internet sau prin inmagazinare (in timpul productiei) in componente de tip ROM (read-only memory). Conform parerilor multor dintre expertii mondiali, inclusiv cei care au participat la conferinta din Tel Aviv, acesti virusi pot fi considerati arme de distrugere în masă (WMD – weapon of mass destruction). Aceasta a fost parerea dlui Kaspersky care a dat exemplul filmului Greu de ucis / Die Hard 4 ca scenariu foarte probabil. De amintit ca in filmul respectiv, in week-end-ul din 4 iulie, se rezerva o mare supriza neplacuta americanilor: intreaga tara este paralizata, ca urmare a unui atac terorist asupra infrastructurii computerizate.
Dl Kaspersky a mentionat, citez: ” [acest virus] Nu face parte dintr-un război cibernetic, este terorism cibernetic şi mă tem că e doar începutul jocului … Mă tem că asta va fi sfârşitul lumii aşa cum o cunoastem”.
Kaspersky a mentionat Statele Unite, Marea Britanie, Israelul, China, Rusia şi eventual, India, Japonia sau România, ca ţări cu capacitatea de a dezvolta un astfel de software, dar nu a precizat care naţiune el crede ca a fost în spatele Flame. [Kaspersky named the United States, Britain, Israel, China, Russia and possibly India, Japan and Romania as countries with the ability to develop such software, but stopped short of saying which nation he thought was behind Flame.]
Ce mai putem spune. Si noi am promovat in “lumea buna”. Nu cred ca a fost un compliment!
Bibliografie, note si citate:
Y.Net – Conferinta de presa de la Tel Aviv (in ebraica)
Preluare de Euronews (in engleza)
Novosti – despre Stuxnet (in engleza)
Novosti – depre Flame (in engleza)
Kaspersky – Flame
Nota: Toate titlurile din acest articol sunt rezumate ale unor articole scrise de Theophyle si nepublicate pe bloguri la nivel de “Creative Commons License”.
casandra
07/06/2012
http://www.jurnalul.ro/tehnica/fondatorul-kaspersky-crede-ca-romania-ar-putea-dezvolta-o-arma-cibernernetica-precum-virusul-flame-614868.htm
Theophyle
07/06/2012
Da Cassandra,
dar nimeni nu a scris de ce Romania. Asta o am in Proceedings 😆
mar
07/06/2012
Ieri a aparut o informatie legata de aceast virus 😦
http://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/hacker/romania-printre-tarile-suspectate-ca-ar-putea-crea-virusi-informatici-periculosi-1171516
zzz
28/06/2012
Foarte interesant.