Ştiri Europene – 14 iunie 2012 / ” Europa baby-box “

Posted on 14/06/2012 by

5


Retragere masivă la băncile din Grecia: 500 de milioane de euro pe zi. Una dintre cele mai mari temeri privind criza euro este pericolul unei eventuale retrageri masive de bani din bănci. În particular, experții se tem că speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro ar putea duce la retrageri masive din băncile din Grecia, ceea ce ar duce la colapsul sistemului bancar.  Problema este că acest lucru se întâmplă deja. Conform unui articol Bloomberg, grecii retrag în fiecare zi aproximativ 500 de milioane de euro. Mai mult chiar, un bancher care a dorit să rămână anonim a declarat că suma retragerilor din bănci ar putea fi chiar de 700 de milioane de euro pe zi. Nu există nicio cifră oficială în acest sens. Deponenţii greci au retras recent 700 mil. euro din băncile locale ale ţării, a spus preşedintele Karolos Papoulias, însă perioada exactă a transferurilor nu a fost făcută clară. În noiembrie anul trecut, odată ce discuţiile despre ieşirea Greciei din spaţiul european s-au intensificat, populaţia a retras din bănci pe parcursul unei săptămâni o sumă de 5 mld. euro, adică 3% din totalul depozitelor. Capital.

În Europa, se înmulţesc dispozitivele ‘baby box’ pentru nou-născuţii abandonaţi. La intrarea în spitale, în pieţele din faţa primăriilor, a bisericilor sau pe străzile foarte circulate se pot observa, în unele ţări europene, un fel de cutii mari cu pereţi din sticlă, adesea vopsite în galben aprins. În interior, un pătuţ cu încălzire automată, o cameră de luat vederi şi un semnal de alarmă conectat la cel mai apropiat centru medical. Pe uşă a fost lipit modul de folosire al acestor dispozitive speciale numite ‘baby box’, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi. Astfel de dispozitive existau şi în Evul Mediu. Ele sunt destinate părinţilor nevoiaşi care vor să-şi abandoneze nou-născuţii într-un anonimat deplin, iar numărul lor este din ce în ce mai mare în Europa, astfel încât Naţiunile Unite trag un semnal de alarmă. Acest sistem dispăruse totuşi din Europa de mai bine de un secol, dar mediatizarea unor cazuri revoltătoare, precum abandonarea nou-născuţilor în pubele, a readus în actualitate această practică medievală. Germania este prima ţară care a reintrodus acest sistem, în aprilie 2000. De atunci, alte zece ţări europene l-au adoptat, printre care Italia, Elveţia, Polonia. În prezent, câteva sute de astfel de boxe au fost instalate pe Bătrânul continent. Modul de funcţionare este simplu. În majoritatea ţărilor care folosesc acest sisteme, părintele care-şi abandonează, în mod anonim, copilul în aceste cutii are la dispoziţie opt săptămâni ca să se răzgândească. Centrele medicale îi verifică identitatea datorită amprentelor digitale prelevate de pe nou-născut. După acest termen, se declanşează procedura clasică de adopţie. Aplicarea acestui sistem este foarte controversată, din punct de vedere etic şi legal. Susţinătorii acestei practici sunt adesea cei care militează împotriva avortului. Diferite grupuri religioase sau partide politice de dreapta afirmă astfel că dispozitivul ‘protejează dreptul copilului la viaţă’ şi salvează ‘sute de nou-născuţi’. Din 2000, aproape 400 de copii au fost abandonaţi în acest mod. Integral in Agerpres.

Ce efect a avut cutremurul din 20 mai din Italia asupra solului. Seismul de magnitudine 6 pe scara Richter, care s-a produs pe 20 mai în Emilia-Romagna, în nord-estul Italiei, a ridicat solul cu 15 centimetri, conform unui anunţ de miercuri al geologului italian Stefano Salvi. “Datele noastre din satelit au indicat că seismul de pe 20 mai a ridicat solul cu 15 centimetri deasupra epicentrului, iar cel de pe 29 mai, de o intensitate mai mică, l-a ridicat cu 11 centimetri”, a declarat la Roma geologul, el fiind specialist în observarea zonelor seismice cu ajutorul sateliţilor. Emilia-Romagna a fost afectată pe 20 şi 29 mai de două seisme puternice, de magnitudine 6 şi respectiv 5,8, ale căror epicentre au fost la o distanţă de doar câteva zeci de kilometri, şi în urma cărora au murit 25 de persoane. “Solul coboară în jurul epicentrelor şi la 10 sau 20 de kilometri revine la nivelul «zero»”, nivelul de plecare, “dar acolo unde s-a ridicat, el nu va mai coborî niciodată, din contră, va continua să se ridice chiar şi după seism, dar într-un ritm mai lent”, a adăugat Salvi. Mediafax.

François Hollande, primul scandal politic. În Franţa preşedintele François Hollande este confruntat cu prima “furtună politică”. Totul a pornit de la un mesaj de sprijin politic transmis prin reţeaua Twitter de partenera de viaţă a preşedintelui. Mediile de informare au amplificat enorm această afacere în care viaţa politică şi viaţa privată sunt amestecate. Totul a pornit deci de la un mesaj de 140 de semne pe care actuala parteneră de viaţă a preşedintelui, Valérie Trierweiler, l-a adresat unui socialist dizident, Olivier Falorni, care se luptă să devină deputat în oraşul La Rochelle. Marea problemă ţine însă de faptul că adversarul lui Olivier Falorni este tot un socialist, şi nu oricine, ci Ségolène Royal,  fosta parteneră de viaţă a preşedintelui francez, cea cu care François Hollande a trăit 30 de ani şi cu care are patru copii. Iată-ne deci în plin foileton politic unde se amestecă şi viaţa privată, ba chiar gelozia, ba chiar animozitatea pe care o resimte prima doamnă a Franţei faţă de fosta parteneră de viaţă a preşedintelui. Mai toţi comentatorii, fie de dreapta fie de stînga, consideră că Valérie Trierweiler a comis o gafă prin acest mesaj de sprijin politic şi ieşire din rezervă. De altfel cotidianul Libération îşi deschide ediţia cu acest titlu pe prima pagină: “Prima gafă a Franţei”. Nu e greu de observat că în timp ce presa de dreapta mai mult se amuză şi lansează tot felul de ironii în direcţia cuplului prezidenţial şi a socialiştilor, presa de stînga este efectiv foarte critică faţă de prima doamană a ţării căreia i se reproşează că şi-a depăşit atribuţiile. Unele voci cer chiar instituirea unui statut juridic pentru soţia sau partenera de viaţă a celui care se instalează la Palatul Elysée. Partidul socialist şi preşedintele François Hollande au făcut bloc în spatele lui Ségolène Royal pentru a-i asigura victoria în oraşul La Rochelle. Cum este deci posibil ca femeia preşedintelui să afişeze o altă opţiune? se indignează socialiştii. Cotidianul Libération consideră că întrebarea merită o dezbatere mai largă şi publică, în paginile sale, comentariile mai multor personalităţi politice şi culturale. Iată ce scrie de exemplu despre această afacere regizoarea Ariane Mnouchkine: “Din ură, ea (adică Valérie Trierweiler) a trădat. Sunt indignată. Siderată. Un comportament vulgar nu generează în mod automat un vodevil. Integral aduce RFI.

Şeful FMI avertizează că lumea riscă să se confrunte cu o criză triplă. Directorul general al FMI Chris­tine La­garde a avertizat că întreaga lume riscă declanşarea unei crize a veniturilor tot mai mici, a creşterii efectelor negative asu­pra mediului şi a intensificării turbu­lenţelor sociale dacă nu vor acorda o atenţie mai mare creşterii economice suste­nabile, scrie The Guardian. La summitul de la Rio privind dez­voltarea durabilă, Lagarde a menţionat că cei bogaţi ar trebui să se abţină în a mai pretinde venituri mai mari în condiţiile în care 200 mil. persoane din întreaga lume caută un loc de muncă, iar sărăcia este în plină extindere. Ea consideră că “obiec­tivele economice, de mediu şi so­ciale pot fi tratate ca fiind aspecte diferite ale unei sin­gure viziuni, ca părţi esenţiale inter­conectate ale unui întreg”. Oficialul FMI susţine însă că actuala criză eco­nomică din Europa şi încetinirea creşterii eco­no­mice la nivel mondial împreună cu ame­ninţarea schimbării climatului şi ten­siu­nile sociale ar putea afecta efor­turile lide­rilor lumii de a plănui un viitor sustenabil. “În ultimii patru ani ne-am împot­molit în cea mai puternică criză eco­nomică declanşată după Marea Depre­siune şi încă nu am depăşit-o. Tensiunile cresc din nou, iar riscurile insta­bilităţii financiare sunt din nou în prim-plan, perspectivele globale fiind in­certe”, a spus Lagarde. Ea a mai men­ţionat că “în prezent prea multe regiuni sunt încă afec­tate de încetinirea creşterii eco­no­mice şi şomajul ridicat, aproximativ 200 mil. persoane nu îşi găsesc un loc de muncă, iar dintre acestea 75 mil. sunt ti­neri care încearcă să facă primul pas în carieră”. Ţinând cont de acestea, şefa FMI a afirmat că este nevoie de o strategie care să susţină atât stabilitatea, cât şi creşterea economică. Ziarul Financiar

Lumea priveşte spre Germania. În Spania, băncile sunt ameninţate de faliment, Grecia respinge măsurile de austeritate, iar Italia se teme că va fi următoarea victime pe altarul pieţelor de capital. În Germania, politicienii se ceartă. Situaţia este gravă. Atât de gravă, încât Angela Merkel şi-a amânat participarea la summitul de la Rio. Decizia de a nu se deplasa în Brazilia, după ce se va întrâlni totuşi cu liderii G20 în Mexic, nu a fost una uşoară, a precizat şefa Cabinetului federal la Berlin. Există însă “diferite provocări pe teritoriul European”. O explicaţie care reflectă parţial realitatea. În timp ce Europa arde, la Berlin politicienii “se piaptănă”. Guvernanţii şi Opoziţia nu cad de acord asupra oportunităţii aplicării Pactului Fiscal European, care ar introduce mai multă disciplină bugetară. Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului Federal, trebuie să voteze lege în acest sens, care nu poate fi adoptată decât cu o majoritate de două treimi.Pentru că partidele din coaliţia de guvernământ nu dispun de această majoritate, au nevoie de voturi din rândurile Opoziţiei. Care Opoziţie cere contraservicii. Stânga insistă asupra impozitării tranzacţilor bursiere şi susţine un pachet de măsuri menit a stimula economia pe baze ecologice.[…] Guvernul federal planifică adoptarea legilor privind Pactul Fiscal precum şi Fondul European de Salvare încă înainte de vacanţa de vară. În principiu, planul este realizabil, susţine şeful parlamentarilor social-democraţi Frank-Walter Steinmeier. “Nu am ambiţia de a amâna adoptarea după pauza estivală”. În timp ce face declaraţiile, şeful Opoziţiei nu îşi ascunde satisfaţia de a ţine în şah guvernul. SPD nu vrea nici să i se reproşeze că, în războiul politic intern, neglijează obligaţiile europene. Imediat după înâlnirea de miercuri de la cancelaria federală, Steinmeier, şeful SPD Sigmar Gabriel şi fostul ministru al finanţelor, Peer Steinbrück, vor decola spre Paris, pentru a participa la o întrunire cu nou alesul preşedinte al Franţei, François Hollande. Este vorba despre “coaliţia binevoitorilor” care vor discuta despre impozitul pe tranzacţiile financiare, a anunţat Steinmeier, care nu doreşte să lase relaţiile cu partenerii europeni exclusiv pe mâna guvernanţilor de la Berlin. Integral la Deutsche Welle

Advertisements