Stire: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Nayef ben Abdel Aziz a murit. Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Nayef ben Abdel Aziz a decedat, a anunţat sâmbătă televiziunea de stat Ekhbaria. “Palatul Regal anunţă decesul prinţului moştenitor Nayef ben Abdel Aziz”, care era totodată ministru de Interne, a anunţat postul de informaţii saudit. Potrivit postului de televiziune, el va fi înhumat în Arabia Saudită, în urma unei ceremonii religioase la Marea Moschee din Mecca, oraşul sfânt musulman situat în vestul Arabiei Saudite. Prinţul moştenitor a efectuat pe 26 mai o vizită în străinătate, pentru a fi supus, potrivit presei saudite, unor examene medicale, a doua oară în decurs de trei luni. (Mediafax)
***
Probabil ca noul Prinţ moştenitor al Arabiei Saudite va fi Salman bin Abdul-Aziz Al Saud. Salman bin Abdul-Aziz Al Saud face si el parte din clanul celor 7 Sudairi (vezi mai jos), care s-a imputinat dupa moartea lui Nayef ben Abdel Aziz, ajungand numai la 4 membri. Respectivul prinţ este Ministrul de Razboi al regatului Saudit. Intitulat de presa internationala “kingmaker”, a fost unul dintre decidentii centrali in toate numirile Casei Saud. Salman bin Abdul-Aziz este fara indoiala un reformator in termenii regiunii si un foarte bun administrator. Nascut in 1934 (are 77 de ani), a fost guvernatorul capitalei saudite timp de 48 de ani (1963-2011), Riyadh, transformand aceasta capitala dintr-un orasel arhaic intr-o metropola moderna.
În acest proces de modernizare el a fost sfătuit de către tinerii tehnocraţi recrutaţi de la King Saud University, în timpul acestei lungi perioade cand a fost guvernator. În ianuarie 2011, el a ordonat o ampla acţiune împotriva cerşetorilor capitalei saudite, […] “care încearcau să profite de generozitatea oamenilor”[…] Toti cerşetorii străini au fost deportaţi şi cerşetorii sauditi au fost plasati într-un program de reabilitare (pur si simplu trimisi la munca) de către Ministerul Afacerilor Sociale din regat.
***
Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendentii de sex masculin ai regelui Abd Al Aziz Al Saud, Quranul este Constitutia regatului si jurisprudenta saudita este bazata pe Shari’a (legea islamica derivata din comentariile Quranului). Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un forum national, “Consiliul Consultativ”, care este compus din 150 cetăteni sauditi numiti de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ. Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor si are propriile sale comitete si o capacitate limitată de a discuta despre legislatia propusă, dar functia sa principală este de a-l consilia pe rege. De facto, Regatul este guvernat de Rege si un Consiliu de Coroana condus de mostenitorul tronului, care de cele mai multe ori este adevaratul guvernant absolut. Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. Arabia Saudita este condusa astazi de Regele Abdullah (bin Abdulaziz) al-Saud (87 de ani), care il succede la tron fratelui său, regele Fahd, la moartea acestuia (1 august 2005); a fost print mostenitor din 1982 si conduce efectiv de la 1 ianuarie 1996, când, din motive de sănătate, Fahd nu mai este apt să-si exercite prerogativele regale. Oficial preia tronul la 3 august 2005.
Toate pozitiile cheie in Regatul Saudit sunt ocupate de clanul celor 7 Sudairi (dupa moartea Regelui Fahd a Printului Sultan si a lui Nayef bin Abdulaziz, ieri ); au ramas numai 4 frati de sange: Abdul-Rahman, Turki, Salman si Ahmed. Dupa moartea moderatului fost Print Mostenitor (Sultan bin Abdulaziz), a fost numit Nayef bin Abdulaziz, conservator si islamist, decedat la randul lui ieri. Arabia Saudita a fost si este bastionul wahabismului si al Islamului Salafit, pozitionandu-se de partea extrema a Islamului, lucru care insa niciodata nu a influentat nici politica externa si nici esenta comerciala a vanzarilor de carburanti. Important de mentionat este ca familia Ibn Saud are protectie contractuala cu “beneficiarii occidentali” pe baza a trei contracte care mentioneaza ca atata timp cat petrolul forat va ajunge la beneficiarii contractuali, Casa Ibn Saud este ferita de “neplaceri”.
Relatiile cu americanii: Primul contract semnat in 1931 de Presedintele american Herbert Hoover si Casa Ibn Saud aducea beneficii de nu mai putin de 50 de mii de lire sterline pentru dreptul de exploatare petroliera, al doilea semnat de Presedintele Roosevelt in 1945 (ultimul contract semnat de el) la bordul vasului de razboi USS Quincy si ratificat de Harry Truman in 1951 si care facea imparteala 50-50% intre Ibn Saud si firma de exploatare petroliera CASOC (mai tarziu Aramco) si in sfarsit al treilea contract din 1988 care fonda Saudi Aramco. Bineinteles ca au fost idei de razgandire a sauditilor, care nu au dorit sa impartaseasca soarta sahului Iranian. Noile vremuri si evenimentele generate i-au facut sa se razgandeasca.
***
Din punct de vedere militar, Regatul Saudit are una dintre cele mai bine echipate armate din lume. Din cauza dorintei lor de satisface toate marile puteri, echipamentul armatei saudite este atat de diversificat ca eficienta militara a armatei este de multe ori pusa sub semn de intrebare. Corpul de blindate este construit din echipamente americane (350 M–1A2 Abrams si 450 M60A3 Patton) si franceze (300 AMX–30). Colac peste pupaza, sauditii trebuie sa primeasca anul acesta 200 de tancuri Leopard din Germania. Situatia aviatiei saudite este si mai ciudata. Saudia detine cam 300-350 de avioane de lupta de trei feluri – americane: F-15 Eagle so F-15E Strike Eagle, “europene”: Eurofighter Typhoons si britanice: Tornado IDS. Pentru oricine intelege armata, este clar ca problemele logistice ale sauditilor sunt extrem de complicate. La sfarsitul anului trecut (29 decembrie 2011) Statele Unite si Arabia Saudita au semnat un contract de vanzare a 84 de avioane de F-15 si modernizarea altor 70 de aparate, pentru suma totala de 29,4 miliarde de dolari. Flota Saudiei nu este semnificativa, sauditii bazandu-se pe Flota a V-a americana. Armata saudita mentine sub arme cam 300 de mii de soldati. Armata regulata compusa din 200 de mii de soldati si ofiteri si o Garda Nationala, bine echipata si bine antrenata, compusa din 1000 de mii de ofiteri si soldati. Bugetul militar al Saudiei se numara printre cele mai ridicate din lume (top 10) ceva la nivel de 35-45 de miliarde USD. Armata Saudita este comandata de Ministrul, Printul Salman (7 Sudairi), cel care p0robabil va deveni in curand Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite si de Seful de stat major General Locotenent, Salih ibn Ali al-Muhaya.
Problemele Arabiei Saudite. Saudia are la ora actuala 3 probleme majore, toate generate de Iran:
1. La granita de sud-vest cu Yemenul; insurgenta shiita din Sa’dah (regiune populata majoritara de shiiti in nordul Yemenului), numita si rebeliunea Houthi, condusa din 2004 de clericul shiit Hussein al-Houthi. Amestec direct al Iranului prin gardienii revolutiei (fortele Quds) si prin proxiul libanez, Hezbollah.
2. La granita de est in Bahrain; ocupata de facto de armata saudita, venita in apararea dinastiei sunnite Al Khalifa, care stapaneste Bahrainul majoritar shiit de secole. Deocamdata revolta shiita a fost calmata. Si aici amestecul Iranului este evident.
3. In provincia de est a regatului; in ultima luna au avut loc lupte destul de aprige intre o gherila şiita si armata Saudita. Luptele au loc in guvernoratul estic Qatif, in localitatea al-Awamiya. De mentionat ca regiunea estica este cea mai bogata in zacaminte de petrol ale Arabiei Saudite si se afla la granita cu celelalte state ale Peninsulei Arabe. Important este de mentionat ca locul unde au loc aceste altercatii se afla intr-o peninsula care iese in Golful Persic si, “incidental”, acolo este si unul dintre cele mai mari porturi petroliere ale statului saudit.
Scenarii posibile. Toate scenariile posibile conduc la o ciocnire probabila intre Arabia Saudita si Iran intr-un orizont de timp care poate fi intre 3 luni – 3 ani. Optez pe perioada mai scurta. Nici Arabia Saudita, la fel ca Israelul, nu-si poate permite un Iran “nuclear”. Singura amanare in timp ar fi numai daca sauditii nu vor “gasi” o alianta suficient de puternica impotriva Iranului sau daca Iranul se va retrage din planul nuclear. Ambele probabil imposibile. Conform ultimilor stiri din regiune, Arabia Saudita si-a gasit deja alianta dorita.
In ultimele luni au avut loc lupte destul de grele intre o gherila şiita si armata Saudita. Luptele au loc in guvernoratul estic Qatif, in localitatea al-Awamiya. De mentionat ca regiunea estica este cea mai bogata in zacaminte de petrol ale Arabiei Saudite si se afla la granita cu celelalte state ale Peninsulei Arabe. Important ar fi de mentionat ca locul unde au loc aceste altercatii se afla intr-o peninsula care iese in Golful Persic si “incidental” acolo este si unul dintre cele mai mari porturi petroliere ale statului saudit. Din nefericire, presa internationaa nu a scris nimic de aceste incidente si despre ele am aflat numai dintr-o sumara analiza primita de la Stratfor, pe care o reproduc in original mai jos.
Stratfor. Tensions have been building for some time in Saudi Arabia’s oil-rich Eastern Province, which is home to a sizeable Shiite population. In recent days, violent incidents in al-Awamiya — a village in the Eastern Province’s Qatif governorate — have targeted Saudi security forces. Continued violence would be a new trend amid the Shiite unrest in the Eastern Province, where previously nonviolent demonstrations were the tactic of choice. Such violence could also give Iran an opportunity to exploit the current security situation, as Tehran has sought to use the Shia in Saudi Arabia and elsewhere to increase its influence in the Middle East. (Stratfor: Clashes in Saudi Arabia’s Eastern Province – Analysis)
Deci despre ce si cum vor evolua lucrurile in viitorul apropiat ramane sa vedem si citim cand poate totusi presa internationala si agentiile de stiri vor descoperi acest razboi “linistit”. Locatia confruntarilor poate fi vazuta in harta H-2 alaturata.
Ar trebui sa fie clar ca Arabia Saudita, bastionul wahabismului si al Islamului Salafit, se pozitioneaza deja la partea extrema a Islamului, lucru care insa niciodata nu a influentat nici politicia externa si nici esenta comerciala a vanzarilor de carburanti.
stefan60
17/06/2012
Seara buna mare scrib . 🙂
Fratii astia de singe sint cu virste inaintate . Cine va conduce dupa disparitia lor ?