Ştiri Europene – 25 iunie 2012 / ”săptămână de foc in Europa”

Posted on 25/06/2012 by

3


Urmează o nouă săptămână de foc pentru Europa, în care şefii de state vor căuta un compromis între austeritatea Germaniei şi nevoia de creştere. Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană vor încerca în săptămâna aceasta să rupă liniile de front în spatele cărora sau în­ca­zar­mat pe de o parte Germania, cel mai puternic bas­ti­on al auste­ri­tăţii, iar pe de alta statele sudice, care caută cu disperare soluţii pentru a-şi readuce economiile pe linia de plutire. Din Sud, premierul italian Mario Monti a avertizat că aceasta este săptămâna în care zona euro trebuie să se salveze şi că nu este loc de eşec. Liderii celor 27 de state din UE se vor re­uni joi şi vineri într-un summit la care cancelarul german Angela Merkel crede că va putea recâştiga încrederea pieţelor şi va putea convinge statele europene să cedeze Bruxellesului controlul bugetelor într-un pas important pentru formarea unei uniuni fiscale, scrie CNBC. Statele zonei euro s-ar putea lovi de “intensificarea atacurilor speculative” dacă la summit nu se va găsi o soluţie anticiză de durată. Una dintre temele care dezbină Eu­ro­pa este colectivizarea datoriilor prin emisiuni de eurobonduri pentru a permite reducerea costurilor de finanţare ale statelor cu probleme. Germania susţine că astfel de emisiuni pot fi făcute doar după formarea uniunii fiscale, proces care va dura probabil mulţi ani. Integral in ZF

NATO confirmă reuniunea în legătură cu avionul turc doborât de Siria. NATO a confirmat duminică după-amiază că o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord va avea loc marţi la Bruxelles la cererea Turciei, după ce unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost doborât vineri de Siria în Marea Mediterană, relatează AFP. “Consiliul Atlanticului de Nord se va reuni marţi la cererea Turciei”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. O sursă diplomatică turcă a declarat duminică la Ankara că Turcia cere această reuniune urgentă a celor 28 de ambasadori aliaţi, care va avea loc la sediul Alianţei din Bruxelles. Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede că ţările membre pot aduce o problemă în atenţia Consiliului Alianţei Nord-Atlantice şi o pot dezbate cu aliaţii, a subliniat această sursă sub acoperirea anonimatului, adăugând că reuniunea este prevăzută pentru marţi. Acest articol stipulează că “părţile se vor consulta de fiecare dată dacă, după părerea uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată”. Turcia a acuzat duminică Siria că a doborât unul dintre avioanele sale de vânătoare, care era dezarmat şi se afla în misiune de antrenament, în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, aşa cum a afirmat Damascul. Adevarul.

Le Monde: Un islamist a ajuns preşedinte în Egipt, dar nu va rămâne pe veci. Le Monde vorbeşte despre problemele care îl aşteaptă pe noul preşedinte al Egiptului. Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost ales, ceea ce înseamnă că un islamist este la putere în cea mai populată ţară din nordul Africii. E o surpriză? Nu este o surpriză. După cum scrie Le Monde, integristii sint cel mai bine organizati. Au multi donatori si o retea bogata de moschee prin care si-au facut propaganda. Ca urmare, pentru multi egipteni, ei apar ca singura alternativa veritabila. Si nici nu poti cere prea mult intr-o tara in care doua treimi din populatie e analfabeta si 40 la suta dintre oameni traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi. Dar daca islamistii  ajung acum la putere, asta nu inseamna ca vor ramane pe veci. Guvernele lor se lovesc déjà de realitatea dura a puterii si a responsabilitatii. Promisiunile frumoase pe care le-au facut se lovesc de soclul crizei economice.  Dinamica deceniilor viitoare nu e de partea lor. Exista o alta cale –  deschisa  de milioane de tineri conectati la Internet, amatori de discutii si dezbateri, decisi sa transforme revolutiile din lumea araba in democratii reale. Asta inseamna alternanta. RFI.

Grecia a angajat 70.000 de functionari, in ciuda acordului cu UE-FMI. In doi ani, ajutoarele internationale au ajuns la 31.000 de euro pentru fiecare grec. Grecia a incalcat acordul cu UE si FMI angajand aproximativ 70.000 de functionari in perioada 2010-2011, potrivit unui raport publicat duminica de revista To Vima si citat de AFP. Acest saptamanal de centru stanga citeaza un prim raport intern al misiunii permanente a Troicii (UE, BCE si FMI), precum si un al doilea, realizat de ministrul de finante ad interim, George Zannias. “In timp ce guvernul (condus de socialistii de la PASOK) aproba legi de reducere a numarului de functionari, acestia erau introdusi inapoi in sistem pe fereastra”, potrivit unui membru anonim al Troicii, citat de To Vima. El a adaugat ca alte 12.000 de persoane au fost angajate in colectivitatile locale, in conditiile in care masurile de economisire prin fuziunea municipalitatilor erau in curs de aplicare. Raportul pe care Zannias urmeaza sa-l transmita succesorului sau desemnat dupa alegerile din 17 iunie, Vassilis Rapanos, arata ca Grecia are si acum, oficial, 692.000 de functionari, aproape fara nicio schimbare, in ciuda faptului ca 53.000 s-au pensionat in 2010. Spitalizat de urgenta vineri, Rapanos nu a apucat inca sa depuna juramantul. In conditiile in care 40.000 de oameni au plecat din sistem in 2011, reducerea neta nu a fost decat de 24.000, afirma To Vima. Grecia s-a angajat sa nu angajeze decat un functionar la cinci plecari din sistem in cadrul primului memorandum negociat in schimbul unui masiv sprijin financiar. Integral in HotNews.

Preşedintele UE: Statele membre trebuie să reformeze sistemele de pensii. Şefull Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, propune ca statele membre ale UE să lanseze o reformă a sistemelor de pensii, în concordanţă cu speranţa de viaţă din aceste ţări, transmite AFP. “Se pot face recomandări întregii Uniuni, ca de exemplu să se ia în considerare legătura dintre vârsta de pensionare şi speranţa de viaţă”, afirmă Van Rompuy, într-un interviu apărut duminică în publicaţia germană Welt am Sonntag, informează Agerpres. “Toate cele 27 de ţări membre se pot angaja în reformarea sistemului lor de pensii într-un interval de timp determinat şi în conformitate cu un obiectiv stabilit”, adaugă preşedintele UE. Potrivit acestuia, “nu este suficient să se facă recomandări şi apoi fiecare să facă ce vrea”, “acest lucru trebuie făcut astfel încât să aibă un caracter obligatoriu”. “Este unul din punctele pe care trebuie să le discutăm în următoarele luni şi, în acest, sens, intenţionăm să-l abordăm şi în cursul Consiliului European de joi şi vineri”, a precizat acesta. Şefii de stat şi de guvern se vor reuni la 28 şi 29 iunie, la Bruxelles, în cadrul unui summit european crucial, pentru a încerca să găsească soluţii la criza din zona euro. De asemenea, în condiţiile în care Van Rompuy a fost însărcinat cu elaborarea unui raport despre modalităţile de consolidare a integrării în cadrul UE, raport care va fi prezentat la summit, el amână pe mai târziu orice dezbatere despre eventualele reforme instituţionale de mare amploare. “Nu consider acum că dezbaterea despre instituţii este o prioritate”, a spus Herman Van Rompuy. Integral in Capital.

Advertisements