Ştiri Europene – 30 iunie 2012 / “un nou summit indecis”

Posted on 30/06/2012 by

3


Decizii importante pentru relansarea creşterii economice în UE şi stabilizarea economică în zona euro. Liderii statelor din zona euro au ajuns, vineri la primele ore, la un acord cu privire măsurile de urgenţă destinate ţărilor aflate în dificultate, precum Spania şi Italia. De asemenea, liderii din zona euro au convenit punerea în practică, până la finalul anului, a unui mecanism ce permite recapitalizarea directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Instrumentului European de Stabilitate Financiară (FESF, operaţional până la 30 iunie 2013, dată până la care funcţionează în paralel cu MES) şi a Mecanismului European de Stabilizare (MES). Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în conferinţa de presă de la finalul primei zile a Summitului UE. ”Când va fi gata, MES va avea posibilitatea de recapitalizare directă a băncilor”, a spus Van Rompuy. ”Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiară, în care Banca Centrală Europeană îşi va juca rolul deplin”, a explicat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Liderii europeni au decis şi alocarea a 120 de miliarde de euro pentru măsuri imediate de creştere economică, acordul fiind posibil după ce Spania şi Italia au primit garanţiile necesare privind măsurile de ajutor pe termen scurt. Dintre cele 120 de miliarde de euro din cadrul ‘pactului pentru creştere economică şi locuri de muncă’, jumătate reprezintă capacitatea de împrumut, sporită, a Băncii Europene de Investiţii (BEI), 55 de miliarde de euro provin din realocarea fondurilor structurale neutilizate, iar 5 miliarde de euro din lansarea în această vară a obligaţiunilor de proiecte pentru finanţarea infrastructurii de transport şi energie. Integral in Agerpres

Summitul in care Monti s-a angajat in lupta cu Merkel: ultimatumuri, fotbal si pactul de crestere, luat ostatic de Italia si Spania. Ultimatum al Romei si Madridului, strigate in sala consiliului, un conclav neprevazut al liderilor din zona euro, condimentat de victoria Italiei in fata Germaniei: al 19-lea summit al sefilor de stat si de guvern de la inceputul crizei grecesti a fost cel al intorsaturilor neasteptate de situatii, scrie AFP. Chiar inainte de debut, summitul de la Bruxelles a pornit sub auspicii negative: presa europeana titra, in prima pagina, despre refuzul cancelarului german Angela Merkel, care parea surda la strigatele de ajutor din partea Spaniei si Italiei. “Nein ! No ! Non !”, se putea citi pe prima pagina a cotidianului economic german Handelsblatt. “Sa speram ca bunul simt va prevala si ca vom gasi o solutie acceptabila pentru toti”, afirma o sursa europeana. Integral pe Hotnews

Wolfgang Schauble îi contestă pe cei care susţin că Italia şi Spania au câştigat la Bruxelles. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a declarat vineri că cei care spun că Spania şi Italia au fost învingătorii summitului european arată o “manieră de gândire perimată”. “Nu îmi place discuţia despre «cine a câştigat, cine nu a câştigat, Italia, Germania sau Spania»”, a declarat Schauble, în timpul unui discurs în faţa deputaţilor germani. Această manieră de a prezenta lucrurile arată “un mod de gândire perimat şi învechit”, a adăugat el. Politica “nu este ca fotbalul”, iar o decizie “bună pentru Europa” înseamnă că toată lumea a câştigat”, a menţionat ministrul. Summitul Uniunii Europene de la Bruxelles s-a soldat vineri cu un compromis interpretat de majoritatea comentatorilor europeni drept un abandon al cancelarului german, Angela Merkel, al unor opinii importante. Presată de Spania şi Italia, Germania a admis noi atribuţiuni fondurilor de salvare europene FESF şi MES. Mediafax.

Italia şi Spania s-au bucurat prea devreme: Merkel a evitat mutualizarea datoriilor, iar recapitalizarea băncilor va mai dura. Victoria Spaniei şi Italiei la summitul UE în faţa Germaniei este una aparentă, în contextul în care presiunile privind introducerea eurobondurilor nu au avut succes, iar asistenţa directă oferită sistemului bancar nu va fi posibilă fără noi reforme, conform unor apropiaţi ai Angelei Merkel. Este evident că o recapitalizare directă a băncilor spaniole nu va fi posibilă imediat pe baza actualelor seturi de reglementări”, explică Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe probleme bugetare al grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate, referindu-se la pachetul de măsuri care va fi supus aprobării Parlamentului federal german vineri seara. “Acesta ar fi un nou instrument al Mecanismului European de Stabilitate care va avea nevoie de aprobarea Bundestagului”, atrage atenţia Barthle, citat de Bloomberg Business Week. Deciziile luate la Bruxelles nu vor afecta votul din Parlamentul german privind Mecanismul European de Stabilitate, Pactul fiscal sau disciplina bugetară, subliniază Barthle. Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, notează că Merkel a evitat solicitările pentru acceptarea eurobondurilor şi mutualizarea datoriilor statelor suverane. “Ideea centrală este că au existat tentative masive în ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul că Angela Merkel, susţinută de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancoră de stabilitate, este un lucru bun şi pentru Europa”, argumentează Groehe, citat de ZDF. Integral in Adevarul.

Spaniolii au scos din ţară peste 120 mld. euro de la începutul anului. Retragerile de capital din Spania ale investitorilor au depăşit un nivel record de 120 de miliarde de euro în acest an, potrivit datelor publicate vineri de banca centrală spaniolă, ceea ce reflectă neliniştea provicată de situaţia dificilă în care se află economia ţării, transmite AFP. Suma marchează un record de la începutul acestei serii statistice, lansată în 1990, şi arată că investitorii spanioli şi străini au preferat să îşi plaseze fondurile în străinătate. Spania este afectată de neîncrederea pieţelor, care sunt îngrijorate în privinţa capacităţii ţării de echilibrare a finanţelor publice, în timp ce băncile şi regiunile autonome sunt vulnerabile, din cauza spargerii unei bule speculative în sectorul imobiliar, în 2008. Retragerile de capital au atins 121,9 miliarde de euro în acest an, sumă aproape dublă faţă de cea de 68,3 miliarde de euro atinsă pe ansamblul anului trecut. În intervalul ianuarie-aprilie 2011, Spania a înregistrat un sold pozitiv de 24,2 miliarde de euro în balanţa sa financiară, excluzând plasamentele Băncii Spaniei. Doar în luna aprilie a acestui an, ieşirile de capital din Spania au atins 26,6 miliarde de euro, faţă de un sold pozitiv de 3,3 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba în principal de fonduri ale investitorilor străini, sub formă de împrumuturi şi depozite, precum şi portofolii de acţiuni şi obligaţiuni. Bursa din Madrid a pierdut la rândul ei 20% din capitalizare, de la începutul acestui an, iar volumul datoriilor publice deţinute de investitorii străini era în aprilie de numai 37%, faţă de 53,7% în urmă cu un an. Ziarul Financiar.

Advertisements